A háziorvosok készek tiltakozni

A háziorvosok többsége a napokban szembesül azzal, hogy praxisa a megszokottnál jóval kevesebb pénzt kap havi finanszírozásként. Van, akinek nyolcvanezer forinttal kurtították meg az átutalt összeget. Ezért van olyan háziorvos, aki úgy próbál spórolni, hogy kikapcsolja a mobiltelefonját, és leáll az autójával.


Lesz, aki nem használja majd az autóját (Fotó: Hegedűs Márta)


Vita az elnevezésről

Január 15-től kell kifizetni a háromszáz forintos dobozdíjat a száz százalékban támogatott gyógyszerek kiváltása után – közölte a Magyar Gyógyszerészkamara. A szaktárca szerint a kiemelt támogatású gyógyszerek esetében a háromszáz forint maga a térítési díj, ami nem nevezhető dobozdíjnak. Az egészségügyi minisztérium tegnapi közleménye szerint ezt attól függetlenül fizeti a beteg, hogy mennyi a medicina tényleges ára. (mh)

Jelentős finanszírozáscsökkenést kell elszenvedniük januártól a vállalkozó háziorvosoknak.

A doktoroknak nemcsak az eddig folyósított havi huszonöt-harmincezer forintos amortizációs támogatásról, hanem a betegenként járó kártyapénz megszokott összegéről is le kell mondaniuk. A normatív támogatás mértékét 153 forintra csökkentették, és emiatt egy-egy nagyobb, 1800-2000 beteget ellátó praxis esetében ez a lépés harmincezer forintos bevételkiesést is eredményezhet.

A több mint 5500 háziorvosi praxis 95 százaléka vállalkozásban működik – mondta lapunknak Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) főtitkára. Tájékoztatása szerint a praxisok havonta átlagosan hatszázezer és egymillió forintos támogatást kapnak. Ebből kell kigazdálkodniuk a bérköltséget, a rezsit és az eszközök karbantartását, frissítését.

A Magyar Orvosi Kamara illetékese nem érti az önkormányzati vezetők nyilatkozatait, miszerint a helyhatóságok nem kötelesek átvállalni az egészségbiztosítótól a támogatást. Gyenes Géza szerint a törvény értelmében ugyanis a tulajdonosi jogokat gyakorló önkormányzatoknak kötelességük biztosítani a velük szerződésben álló praxisok eszközeinek pótlását és karbantartását.

Kertai Aurél, a MOK Háziorvosi Szekciójának vezetője nem tartja kizártnak, hogy a doktorok sajátos módon adnak hangot tiltakozásuknak. Kertai szerint vannak olyan orvosok, akik – ezzel is csökkentendő a költségeket – kikapcsolják a mobiltelefonjukat, nem használják az autójukat. A szabályok ugyanis nem sorolják a kötelező feltételek közé ezeket, így a doktorok nem követnek el törvénysértést, ám a betegellátást lelassítják. Mobiltelefon és autó híján ugyanis csak késéssel érhet ki az orvos a beteghez.

Az Egészségügyi Minisztériumban azt mondták, a költségvetési törvény módosítása alapján szűnt meg a praxisok amortizációs juttatása. A szaktárcánál nem reagáltak arra a kérdésre, hogy mit terveznek arra az esetre, ha a háziorvosok takarékoskodó intézkedései miatt veszélybe kerül az alapellátás.

2 perces interjú: Kertai Aurél, A Magyar Orvosi Kamara háziorvosi szekciójának vezetője

–A háziorvosok felkészültek a vizitdíjjal kapcsolatos új szabályok bevezetésére?
–A vizitdíj kapcsán nagyon sok a kérdőjel. A legtöbben még nem tudják, hogy a napi gyakorlatban hogyan fog kinézni a rendszer. A törvényt mindenki ismeri, csak azt nem tudja, miként fogja betartani. Jelenleg például nem kapható olyan nyugtatömb, amely megfelelne a szabályban előírtaknak.
–Mit tehetnek, ha a beteg nem tudja kifizetni a háromszáz forintos vizitdíjat?
–Az orvosnak kell kifizetni helyette. Ha másként tesz, sikkasztást követ el. A háziorvos ugyanis az egészségbiztosító helyett szedi be a pénzt, így tehát kötelessége valamennyi ellátott beteg után elkönyvelni a vizitdíjat.
–Mi a véleménye a vizitdíj-automatákról?
–Ez a valóságban nem működik, hiszen a betegnek nyugtát kell kapnia a befizetett vizitdíj után, ráadásul az orvosnak is dokumentálási kötelezettsége van. A jegyadó auto­mata legfeljebb a sorszámok kiadására alkalmas, a vizitdíjjal járó pénzforgalom lebonyolítására nem.

Szigeti Ildikó
Magyar Hírlap
2007.01.04


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?