Molnár Lajos a Nap-keltében

Nap-kelte Kinn, padon

2007. január 03. 18:24, szerda - Dr. Hanyecz Vince

Adó : MTV 1 Műsor : Nap-kelte 1

Műsorvezető: - Molnár Lajos egészségügyi miniszter ül a Kinn padon. Jó reggelt kívánok. Eredetileg úgy tudtuk, hogy január 1-től az eddigi 100 %-os támogatottságú a lakosság számára ingyenes gyógyszerek után 300 forint dobozdíjat kell fizetni. Egy ma reggeli lapban jelent meg egy összeállítás hogy meglehetős zűrzavar uralkodik a dologban a gyógyszerészek jelentős része is azt mondta, hogy fogalma nincs mikor nem lehet tudni, hogy kell-e már, lesz-e belőle valami?

Molnár Lajos: - Január 15-től, ahogy ezt bejelentettük megtörténik, ha nem is pontosan úgy, ahogy a bevezetőben szerkesztő úr fogalmazott.

Műsorvezető: - Hanem?

Molnár Lajos: - Nem szűnik meg az ingyen gyógyszer, lesz akinek ingyenes marad a gyógyszer, és lesz akinek nem ingyenes, de kétség kívül az a kör aki számára nem teljesen ingyenes a gyógyszer az szűkül.
A közgyógyellátottak változatlanul ingyen kapják meg gyógyszereiket. Aki rászorul, aki számára anyagi terhet jelent a gyógyszer térítési díjának a kifizetése az továbbra is ingyenes marad.

Műsorvezető: - Annyi változás talán itt is van, hogy van egy keret amit egy közgyógyellátott felhasználhat egy évben.

Molnár Lajos: - A keret tavaly már működött és a keret meg kell mondjam hogy a korábbi átlagos keretnek amit felhasználtak a betegek annak több mint háromszorosa, és szabad fogalmazni, ez bőséges keret. A közgyógyellátottak számára, ahogy mondtam a gyógyszerek változatlanul ingyen járnak és a tavalyi évtől az is fontos hogy mi korábban kiválasztott szűk, néhány száz gyógyszerből álló listáról kaphattak csak ingyen gyógyszert a közgyógyellátottak, tavalyi évtől valamennyi gyógyszer a társadalmi igazságosság, szolidaritás jegyében valamennyi gyógyszerből felírhat az orvos amire szükség van és azt a közgyógyellátottak térítésmentesen kapják. Azonban tudni kell, hogy Magyarországon egy évben több mint 200 millió receptet váltanak be és döbbenetes módon és Európában kevés példa van erre ha van egyáltalán, a több mint 200 millió receptnek a fele több mint a fele azért nem fizetnek, a receptek feléért, semmit nem fizetnek a betegek és nem csak a szociálisan rászorulók, igen tág volt az a kör ahol a betegnek egy forintot sem kellett fizetni. Ami még furcsa, vagy figyelemre méltó hogy ez a száz millió recepten átlagosan sokkal drágább gyógyszerek szerepelnek mint azért amiért térítési díjat kell fizetni.

Műsorvezető: - Bocsásson meg a gyógyszertárban honnan fogják tudni azt hogy most közgyógyellátott vagyok nekem nem kell fizetni a másik nem az.

Molnár Lajos: - A közgyógyellátás rendszere Magyarországon az évtizedes rendszer, van egy rubrika most már számítógéppel, és a közgyógyigazolvány alapján az orvos bejelöli a recepten.

Műsorvezető: - A recepten látszik?

Molnár Lajos: - Igen, ez évtizedek óta így működő rendszer. Vannak olyan gyógyszerek tehát, és mint mondtam nagy számban, amelyek és olyan jogcímek ha szabad így fogalmazni, bizonyos betegségek ahol eddig - nagyon drága gyógyszerek eddig mint mondottam - ezek utána gyógyszerek után dobozonként átlagárat 300 forintot kell fizetni a betegeknek.

Műsorvezető: - Mért pont 300 forintot?

Molnár Lajos: - Különböző számítások előzték meg ezek olyan gyógyszerek, ahol az összegnek kisebb a jelentősége mint a fizetés tényének. Ezek komoly betegségekben adott térítésmentes gyógyszerek és rendszerint nagyon drága 20-30-40, vagy 100 ezer forintos gyógyszerek. Itt az elsődleges cél nem ez a 300 forint, hanem a pénzügyi folyamatoknak az ellenőrzése. Ha fizetünk valamiért, azt beütik a pénztárgépbe és az a vélekedés hosszú ideje a szakmában, a nehezen bizonyítható vélekedés, talán egy miniszternek nem is szabad ilyet mondani, de a következő hetekben, hónapokban ellenőrizni fogjuk gyógyszertárakban és rendelőorvosoknál, hogy ezeket a nagyon drága és teljesen térítésmentesen felírt gyógyszereknek a fogyása ha szabad így fogalmazni egyes esetekben meghaladja az orvosi szakma szabályait. Magyarul mondva olyan felírások történnek, például inzulinban, ami kétség kívül egy életmentő gyógyszer hogy azt a beteg nem élné túl ha megkapná.

Műsorvezető: - Mi lesz vele, miért írja fel az orvos akkor?

Molnár Lajos: - Erről különböző feltételezések vannak, és ezért is indul a vizsgálat, másrészt ezért érezzük úgy hogy egy ilyen szabad mondani pénzügyi regisztrációs díjak ami nem lehet olyan hogy megterhelje a beteget, mert ha megterheli akkor már közgyógyellátott jogosult és akkor azért nem fizet. De az a pénzügyi regisztráció, ami mindig szigorúbb adminisztrációt igényel, mint egyszerű papírmunka, ez talán az indokolatlan fogyasztást visszafogja.

Műsorvezető: - Mit várnak ettől a dologtól? Ha az Ön feltételezése igaz, akkor két lehetséges megoldása van az ügynek. Mondjuk az inzulin felesleges felírásán az orvos keres, vagy a beteg keres.

Molnár Lajos: - Nem biztos, a beteg biztosan nem keres, de ha már az inzulinról van szó, ez nagyon élénk téma lesz ez az inzulin, hiszen valóban életmentő gyógyszer, de miért pont az inzulin volt, amelyik a nulla forintos, tehát ingyenesen volt kapható. Kétség kívül életmentő gyógyszer ez indok lehet erre de a cukorbetegek egy része inzulintól marad életben, a másik része tablettából. Történelmi hagyományok folytán alakult ki hogy míg a tablettára beállított cukorbeteg több száz, néhány esetben néhány ezer forintot is kifizet az egyébként ugyan úgy életmentő tablettáért, mint bármely más gyógyszerért, addig volt egy ilyen kör ez volt az első valóban hatékony, cukorbeteg gyógyszer az inzulin ami a hagyományok alapján nem volt pénzügyi regisztrációhoz magyarul térítési díjhoz kötve.
Ezen kívánunk változtatni.

Műsorvezető: - Ha a beteg most 300 forintot fog fizetni érte a gyógyszertárba,

Molnár Lajos: - Regisztrálva lesz a pénztárgépnél ez a pénzügyi folyamat és ez nagyobb lehetőséget ad az ellenőrzésre.

Műsorvezető: - Minden receptet regisztrálnak annak alapján és visszakeresi az Országos Egészségbiztosítási Pénztár, hogy indokolt vagy nem volt indokolt?

Molnár Lajos: - Igen és megnézzük ettől al hónaptól hogy a beteg volt-e orvosnál, ezzel betegséggel,

Műsorvezető: - Ha receptet kapott akkor volt, nem?

Molnár Lajos: - Reméljük hogy igen, volt néhány példa arra, hogy szúrópróbaszerű ellenőrzésnél és nem volt egyértelmű. Ellenőrizni fogjuk, hogy olyan betegséggel volt-e orvosnál ami indokolja a gyógyszer felírását.

Műsorvezető: - Van erre jelenleg egy ellenőrző apparátusuk, amely megvizsgálja a beteget és megállapítja hogy ez,

Molnár Lajos: - A beteg adatait vizsgálja meg és ezért kellett a háziorvosoknál is bevezetni ahogy ez a kórházakban rendelőintézetekben már évek óta folyik hogy jelenteni kell a biztosítónak a beteg ellátásának az adatait és ezt korábban is a törvény írta volna elő. Nem volt elrendelve, a háziorvosoknál számítógépes rendszer van. Annyit még hozzátennék, Magyarországon példátlanul magas s gyógyszerkiadás. Annyit költöttünk ebben az évben gyógyszerre, mint a teljes egészségügyi ellátásra, közvetlen egészségügyi ellátásra.
Mint a kórházakra, rendelőintézetre, háziorvosi rendszerre.

Műsorvezető: - Megint felvetődik miniszter úr a kérdés, hogy a betegek kérték vagy az orvosok adták.

Molnár Lajos: - Azt hiszem hogy a magatartásán az orvosnak is és a betegnek is a biztosítónak, gyógyszerésznek is változatni kell mert a növekedési ütem rossza betegnek, rossz az orvosoknak, a betegek sokat fizetnek az orvosoknak kevesebb pénz marad valóban gyógyításra.

Műsorvezető: - A beteg most megkapta a figyelmeztetést, mind a 300 forint formájában akár a csökkenő támogatások formájában, az orvos és a biztosító mikor milyen figyelmeztetést kap?

Molnár Lajos: - Az orvost is figyelni fogjuk a gyógyszerfelírási szokásait, először figyelmeztetjük, de ha bizonyos szokásai visszatérően rosszak gyógyszerfelírási szokásai akkor elrendelhetjük a továbbképzését abban a témában, ahol a gyógyszerfelírási szokásai eltérnek az átlagostól és végső soron mind minden fejlett társadalombiztosítással rendelkező országban, végső soron pénzügyi következményei is lehetnek, ha sorozatosan megszegi a gazdaságos gyógyszerrendelés szabályait. Nem csak a biztosító érdekében, hanem a beteg pénztárcája érdekében.

Műsorvezető: - Ez azt jelenti hogy az Ön kijelentése igazából azt tartalmazza, hogy az Országos Egészségbiztosítási Pénztár egy fejlett társadalombiztosítási intézmény?

Molnár Lajos: - Nem, de azzá szeretnénk tenni ezt is, és a biztosítási rendszer,

Műsorvezető: - Jövő évi

Molnár Lajos: - Nem ez a rendszer mint mondtam a gyógyszer-gazdaságossági reformtörvény tavalyi őszi elfogadása után most lép életbe, ez a része amiről beszélünk az ingyenesség egy körének megszüntetése az január 15.-től.
De hozzátennék még valamit. Ha egy gyógyszer ingyen van túl sok van a fiókban, tudjuk hogy Magyarországon több milliárd forint értékű gyógyszert dobunk ki évente a szemétben ott tartjuk a diókban mert nem tudjuk az árát, hogy az ami a fiókunkban van az a biztosítónak nem annyiba kerül amennyi térítési díjat fizetünk, hanem annak az 5-10-szeresébe és sokszor 100 ezres összeg is.

Műsorvezető: - Bocsásson meg, ez az Önök meccse volt, annak idején kitalálták azt hogy a kórházban a kezelés után adni kellene számlát az embereknek hogy legalább lássa hogy mibe került ez a dolog, majd nagy bölcsen ezt mondták, jó, hátha kéri.
Eddig ez volt. Mi a fenének kérnék egyet.

Molnár Lajos: - Ez most már kötelző ettől az évtől a betegnek adni kelle gy selszámolást hogy lássa a beteg, érezze hogy it költ rá a biztosító és a sokszor megdöbebntő szám lesz rajta de had tegyek még valamit hozz. Magyarországon furcsa dolog még ma is a beteg részéről sajnos, megkérdezni az orvost nem csak arról hogy hatékony-e a gyógyszer, hanem hogy olcsó-e a gyógyszer. A legolcsóbbat az adott gyógyszercsoportból kapta-e a beteg.

Műsorvezető: - Azt fogja erre mondani, hogy jó, de nyilván a legrosszabb is.

Molnár Lajos: - Nem, tévedés. Ugyan azon hatóanyagot többféle céggel különböző árakon és az új rendszerben a bizony azt szeretnénk elérni, hogy ahogy a gyógyszer-tájékoztatóban elhangzik, hogy a mellékhatásokról kérdezze meg kezelőorvosát vagy gyógyszerészét - a betegek - mi is szeretnénk, és ha szabad így fogalmazni rákényszerítve.

Műsorvezető: - Meglátjuk. Nyilván a gyógyszergyáraknak is lesz még ehhez szavuk.

Molnár Lajos: - A gyógyszergyárak nem örülnek ennek de a feladatunk, hogy a betegek hatékony és gazdaságos gyógyszert szedhessenek.

Műsorvezető: - Betegeket szivatják, a többieket gondolom majd sorra veszik.

Molnár Lajos: - Nem, nem szivatjuk a betegeken segíteni szeretnénk hogy kevesebbet költsenek gyógyszerre.

Műsorvezető: - Aki most 15-én kifizeti az első 300 forintot annak Ön nehezen magyarázza el hogy ezért van mert rajta akar segíteni.

Molnár Lajos: - Higgye le hogy azért van hogy minél kevesebbet költsenek az emberek gyógyszerek.

Műsorvezető: - Hogy én mit hiszem, az nem számít.

Molnár Lajos: - És nem azért hogy az állam megtakarítsa hanem hogy több jusson a valóban szükséges kórházi ellátásokra, rendelőintézeti szakorvosi ellátásokra.

Műsorvezető: - Köszönöm szépen.

Molnár Lajos: - Köszönöm szépen.

Felforgatók

Letölthető dokumentum:

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?