A túlzott adminisztrációs terhek ellehetetlenítik a háziorvosi alapellátás működését.

dr. Nagy Károly Budapest, V. kerületi háziorvos levele, mely 2006.10.05-én jelent meg a Magyar Orvosi Kamara honlapján.

Tisztelt Kormányzati Szervek! Tisztelt Magyarországi Egészségügyi vezetés!

Azért címzem így levelemet, mert nem tudom, igazán min és kin múlik az, hogy vége legyen ennek a szerintem öncélú folyamatnak, mely jelenleg a háziorvosi alapellátás működését egyre jobban ellehetetleníti.

1980-ban szereztem meg a diplomámat a SOTE Általános Orvostudományi karán. 10 évet dolgoztam kórházakban, aktív osztályokon. 16 éve vagyok háziorvos Budapesten, az V. kerületben. 1992-ben elsők között vezettem be praxisomba a számítógépes adatnyilvántartást.

Tettem ezt azért, mert meggyőződésem volt, hogy munkánkat (mind a nővérét, mind az enyémet) megkönnyíti majd. Ezt az elkövetkező évek gyakorlata alá is támasztotta. Nehezen ment, de sikerült sok kollégámat meggyőznöm arról, hogy mekkora könnyebbséget okoz a számítógépes adatnyilvántartás. Ez sokáig így is volt.

Viszont az utóbbi években a bürokrácia vérszemet kapott és nagymértékben elburjánzott a különféle „hivatalos” jelentéskötelezettség, adatszolgáltatási elvárás. A B300-asként elhíresült tételes betegforgalmi jelentés miatt számomra „kicsordult a pohár”. Ezzel oly mértéket öltött az adminisztráció, ami már a betegellátás rovására is megy. Kb. 1/3-1/4 időt tudok így fordítani a betegre, 2/3-3/4 időt pedig az adminisztrációra kényszerülök fordítani. Ez így nem mehet. Szerintem nem vagyok egyedül ebben.

Tapasztalom, hogy az senkit sem érdekel, hogy az orvos hogy küszködik, milyen nehézségekkel kell megküzdenie, mennyi akadályt kell leküzdenie munkája során. Legyen naprakész a szakmájában, legyen kipihent, legyen előzékeny, és mindig mosolyogjon. Ez az elvárás. Éppen ezért gondolom, hogy ezek a sorok senkit nem hatnak meg, empátiát nem ébresztenek.

Viszont az már tűrhetetlen, hogy olyan betegadatok szolgáltatását követelik meg tőlem, mely megingatja a betegek belém vetett bizalmát! Sok (felvilágosult, gondolkodó) betegem ennek már hangot is adott az elmúlt napokban. Az orvos-beteg között végül is szerződés született akkor, mikor bejelentkezett a beteg az orvos praxisába. Etikailag elfogadhatatlan, hogy azokat a bizalmas adatokat (betegsége, gyógyszerszedési szokásai, egyéb szakvizsgálatok szükségessége) harmadik személynek kiadhassam. Ez az orvosi eskümmel is ellentétes.

Tudom, hogy fenyegetnek azzal, hogy megvonják a receptírási jogomat, felbontják az OEP-pel között szerződésemet, ellehetetlenítenek, egzisztenciálisan megingathatnak. 2 gyermekem van, akiket fel kell nevelnem. Ennek ellenére hangot adok ezeknek a problémáknak, mert látom, hogy orvos kollégáim egzisztenciális féltésből belemennek ebbe az értelmetlen, öncélú jelentésbe.

Négyszemközti beszélgetéskor viszont mindegyikőjük ugyanilyen véleményen van, amit most én leírtam.

Szeretném igen nyomatékosan kihangsúlyozni, hogy szigorúan véve szakmai megfontolásból és etikai meggyőződésből ragadtam tollat. Sajnálatos módon a B300-as jelentési kötelezettség időben egybeesik a politikai viharokkal. Semmiképpen nem szeretném azt visszahallani, hogy lám-lám már az orvosok is sztrájkolnak. Erről szó sincs!

Tisztelettel:

dr. Nagy Károly
háziorvos

(2006.10.05. 11:31)

Forrás: http://www.mok.hu/index.php?pg=news_1_19320

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?