Óriási a háziorvosok felháborodása - 70 ezerrel kevesebbet kapnak januárban

Úgy gondolják, hogy a kiesést majd a vizitdíj ellensúlyozza - mondja Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára, aki kilátástalannak tartja a helyzetet. Szerinte a háromszáz forintos orvoshoz fordulási díj jó, ha a veszteségek felét visszahozza.

Átlagosan hetvenezer forinttal kevesebb pénzt kaptak januárban a háziorvosok az egészségpénztártól, mint eddig. Az orvosok felháborodása óriási. Az egészségpénztár szerint a vizitdíj bevezetése után összességében azonban még jól is járnak.

Ötven-kilencvenezer forinttal csökkentette a háziorvosoknak havonta járó kifizetést az Országos Egészségpénztár. A doktorok állítják, hogy megszüntették ugyanis az eddigi havi huszonöt-harmincezer forintos amortizációs támogatást, illetve 162 forintról 153 forintra csökkentették a betegek után az orvosoknak járó úgynevezett kártyapénzt, ami önmagában átlagosan harmincezer forintos kiesést jelent. (Ezt az utóbbi tételt a tárca nem ismeri el, szerintük a kártyapénz nem változott.)

- A gáz, az energia, a gyógyszer árának emelkedését vagy az inflációt sem építették be a költségvetésünkbe, ahogy egyetlen fillért sem az emelt összegű ügyeleti díjra. Úgy gondolják, hogy a kiesést majd a vizitdíj ellensúlyozza - mondja Gyenes Géza, a Magyar Orvosi Kamara főtitkára, aki kilátástalannak tartja a helyzetet. Szerinte a háromszáz forintos orvoshoz fordulási díj jó, ha a veszteségek felét visszahozza.

- A vizitdíj után adózni is kell, az állam tehát még itt is bevételhez jut. Egy átlagos praxisban naponta 35-40 orvos-beteg találkozás van, ennek egy része receptírás vagy gyerekek ellátása, amiért nem fogunk pénzt kérni, jóllehet: így naponta 20-25 olyan páciens marad, akivel számolhatunk - mondja a főtitkár, aki több kollégájával is tárgyalt arról, hogy a háziorvosok mindannyian mondják föl az egészségbiztosítóval kötött szerződést.

- Lassan úgy néz ki, hogy mi fizetünk azért, hogy elláthassuk a betegeket, miközben a reform is épp az alapellátásra épít. Hiába fogalmaztuk meg a törvény súlyos hibáit, semmibe vették. A szerződésbontás talán elgondolkodtatja a politikát.

A tárca vitatja az orvosok állításait: szakértői szerint a vizitdíj csak abban az esetben adóköteles, ha bérre fordítják, más esetben nem. A kedvezményt pedig a rászorulók más juttatásukon keresztül kapják vissza. Ari Lajos, a vizitdíjrendszer kidolgozója szerint ráadásul a törvény receptírási vizitet nem is ismer. Minden páciens után mind a háromszáz forinttal számolhatnak az orvosok.

A gyermekorvosi praxisoknál a vizitdíj sem kompenzál, 18 éves kor alatti páciens kezeléséért ugyanis nem lehet pénzt kérni. Kádár Ferenc, a házi gyermekorvosok érdekképviselője viszont optimista: - A gyerekellátás finanszírozása évek óta egyre rosszabb, folyamatos a veszély, hogy újabb és újabb praxisok szűnnek meg. Szóbeli ígéreteink most viszont vannak arra, hogy a kieső vizitdíjat, ami egy-egy orvosunknál évente körülbelül kétmillió forint, visszakapjuk. (Népszabadság)

ma.hu

(2007.01.05. 11:17)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?