Felháborodtak a háziorvosok - "Itt emberéletekről van szó"

A Magyar Orvosi Kamara számításai szerint legalább 70 ezer forinttól, de akár ennek a duplájától is eleshetnek januártól a háziorvosok. A minisztérium szerint pusztán technikai problémáról van szó. "Nem lesz Magyarországon érdemi háziorvosi alapellátás, ha nem tér észre az egészségügyi minisztérium és a kormány" – állította Éger István, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) elnöke.

Szerinte a mostani egészségügyi kormányzat megszegte ígéretét, hiszen a kormányprogramban még a teljes háziorvosi rendszer megerősítéséről írtak, ehelyett most "számos buta, rosszindulatú és felesleges adminisztratív terhet hárítanak az orvosokra, melyektől az érdemi betegellátás egyszerűen lehetetlenné válik, se a betegnek, se az orvosnak nem jó, ha a páciensnek sokkal többet kell ezek miatt várnia".

Szándékosság vagy félreértés?

Éger István felháborítónak tartja, hogy eközben a praxisok finanszírozását jelentős mértékben és "minden bejelentés nélkül" csökkentették. A MOK elnöke lapunknak azt mondta: többen jelezték már a kamarának, hogy ezek miatt készek "tömegesen letenni a lantot". Éger szerint viszont ez nem a legjobb megoldás, ehelyett ő az OEP-pel kötött szerződésmódosítást tartaná végső esetben elképzelhetőnek.

"A háziorvosoknak nincsen más eszközük, mint a biztosítóval kötött szerződés 60 napos felmondása. Adott esetben el tudom képzelni, hogy erre sor kerül."

A minisztérium szerint viszont csak félreértésről van szó. Az Éger István által is emlegetett finanszírozás-csökkenésről a tárcánál azt mondják: csupán technikai probléma, hogy kevesebb kártyapénzt kaptak januárban a háziorvosok. (Az alapellátásban dolgozók a praxisukhoz tartozók leadott tb-kártyája után kapják a finanszírozást.) A különbözetek kifizetése már megkezdődött – mondták.

Hat év elég volt

Azt elismerték, hogy a 2001 óta igénybevehető ingatlan- és eszköztámogatás valóban megszűnt januártól, ám a minisztérium állítása szerint erről minden érintettnek tudnia kellett. Ráadásul szerintük hat évnek elegendőnek kellett lennie: az OEP ilyen címen 20 milliárd forintot fizetett ki 2001 óta. Ebből 13 milliárdot a háziorvosoknak, 7 milliárdot a fogorvosoknak. A tárcánal lapunknak azt mondták: aki eddig igénybe akarta ezt venni, annak bőven volt rá ideje.

Kidolgoznak majd egy kompenzálási rendszert is, hiszen a vizitdíj nem jelentkezik minden háziorvosnál plusz bevételnél. A házi gyerekorvosok például eleve nem kapnak pénzt a mentesség miatt, de több olyan körzet is van, ahol az egyéb mentességek miatt nem sok maradna a rendelőknél.

Ennek ellenére a MOK Háziorovosi Szekciójának vezetője, Kertai Aurél is elégedetlen. Ő azt állítja: a kártyapénz nem technikai hiba, hanem szándékos lépés volt, "amelytől csak azért állt el pillanatnyilag a tárca, mert azonnali munkabeszüntetéssel fenyegetőztünk".

Kertai szerint ennek ellenére csökkenni fog a kártyapénz, számításaik szerint – praxistól függően – legalább 70 ezer forinttól esnek el a háziorvosok, de akiknek eddig járt az eszköztámogatás, ott ennek a kétszeresétől. "Úgy tudjuk, hogy a beszedett vizitdíjak arányában csökkentik majd a kártyapénzt, azaz lehet, hogy az összfinanszírozás nem, de a kártyapénz kevesebb lesz."

Botrányos átképzés?

Ez már a kórházi orvosokat érinti: Horváth Ágnes államtitkár egy tegnapi sajtóbeszélgetésen arról beszélt, a kórházistruktúra-átalakítás miatt elképzelhető, hogy számos dolgozónak megszűnik vagy átalakul a munkahelye. Bár elmondása szerint a legtöbb orvosra továbbra is szükség lesz, nem mindenki kaphat munkát jelenlegi helyén, sőt akár jelenlegi lakóhelyén sem.

A tárca a doktorok átképzésére egy úgynevezett licence-vizsgát vezetne be. Azaz ha valaki eddig például sebészként dolgozott, (akár) gyorsított eljárásban rehabilitációs orvossá képezhetné magát. Bár a részletekről egyelőre semmit nem tudni, ösztönzésként felvetődött a lakhatási támogatás és a kedvezményes hitel lehetősége is. Pontos határidő ugyan még nincsen a rendszer bevezetésére, mivel azonban az átalakítások és ezzel együtt a finanszírozás is megváltozik három hónap múlva, feltehetően addig kialakulnak a részletek.

Éger István viszont felháborítónak tartja a tárca javaslatát. Szerinte nem veszik figyelembe, hogy az átképzésnek jogszabályban rögzített módja és ideje van, azt nem lehet megsürgetni. "Arról már nem is beszélve, hogy aki azért dolgozott és tanult hosszú éveket, hogy sebész legyen, miért akarna mostantól urológusként dolgozni? Pláne nem úgy, hogy ehhez még el is kell költöznie."

A MOK elnöke szerint elképesztő, hogy a minisztérium a kérdésről úgy beszél, mintha a reszelőt kellene satuvá alakítani: "itt nem sablonokról, hanem emberéletekről van szó".

Dreissiger Ágnes

hirszerzo.hu

(2007.01.12. 12:18)
Felháborodtak a háziorvosok - "Itt emberéletekről van szó" 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?