Teljesítmény után fizetnék a háziorvosokat

Magyarországon 200 praxis még betöltetlen

A tervek szerint azok kapnának több pénzt, akiknek a páciensei ritkábban kerülnek kórházba.

2007. január 13. 19:10, szombat - Dr. Hanyecz Vince


Teljesítményük alapján fizetne a háziorvosoknak a jövőben az egészségbiztosító. Az Egészségügyi Minisztérium tervei szerint azok kapnának több pénzt, akiknek a páciensei ritkábban kerülnek kórházba, vagy a krónikus betegeik állapota nem romlik. A híradónk által megkérdezett háziorvos szerint ezzel az intézkedéssel több praxist ellehetetlenítenének, és még kevesebben mennének háziorvosnak.

Az Egészségügyi Minisztérium az utóbbi időben sorra jelenti be a háziorvosokat is érintő változásokat. A tervek szerint például átalakulna a praxisok finanszírozása. Teljesítményalapúvá válna, vagyis aki jobban dolgozik, több pénzt kapna az egészségbiztosítótól.

"Azokat szeretnénk díjazni, akik a praxisukban befejezett ellátást nyújtanak, akiknek a betegei, például krónikus betegei kevesebbszer szorulnak kiújulás miatt például kórházi felvételre" - mondta Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára.

Azt, hogy pontosan mely betegségeket vennék figyelembe, és milyen mutatók alapján mérnék a munka minőségét, egyelőre nem lehet tudni. Ahogy azt sem, hogy mikortól vezetnék be az új rendszert.

Szilárd doktor szerint a kormány intézkedései elértéktelenítik a háziorvosi praxisokat. Legutóbb, januártól például csökkentették a háziorvosok támogatását.

"Az ilyen intézkedések oda fognak vezetni, hogy ezek a praxisok csődbe fognak menni. Amennyire én tudom, máris több háziorvos úgy döntött, hogy inkább itt hagy mindent, és elmegy Svédországba, Angliába, jobb feltételek mellett magasabb bérezésért dolgozni" - mondta dr Szilárd András.

Az országban egyébként most körülbelül 200 háziorvosi praxis betöltetlen. Ez egyebek mellett azért is van így, mert a frissdiplomás fiatalok nem mennek el vidékre háziorvosnak.

RTL Klub Híradó - Erdélyi Angelika


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?