Módosítanák szerződésüket a háziorvosok?

Nem bontana, hanem egységesen szerződést módosítana az OEP-pel az ország valamennyi háziorvosa.

Bár még várja a miniszterelnök válaszlevelét a Magyar Orvosi Kamara vezetősége, azért a háziorvosok megváltoztatott finanszírozását érintő megoldást is keresik. Ennek egyik lehetséges variációja lenne, ha az egészségbiztosítóval kötött szerződés egyéni felbontása helyett egységesen, valamennyi alapellátó ugyanúgy módosítaná azt – tudta meg a Weborvos.


Mint arról lapunk is beszámolt, január elsejétől mintegy tíz százalékkal lett kevesebb az egészségbiztosítási alapból praxis-működtetésre fordítható finanszírozási összeg. A MOK elnöke néhány nappal ezelőtt tartott sajótájékoztatóján úgy fogalmazott: a változások lehetetlen helyzetbe hozzák azokat a háziorvosokat, akik szerződésben vállalták át a helyi önkormányzattól a praxis működtetéséhez szükséges minimumfeltételek megteremtését.

Bár a kamara vezetése ekkor úgy vélekedett, hogy a módosítás nyomán több háziorvos is felbonthatja szerződését az Országos Egészségbiztosítási Pénztárral, Gyenes Géza főtitkár ma lapunknak elmondta: ennek csak akkor volna a jogszabályalkotókra hatása, ha egységesen, minden háziorvos megtenné. Ugyan a kamara vezetését több száz háziorvos aláírással hatalmazta fel, hogy kezdjen tárgyalásokat az illetékesekkel, s az első lépést a kamara megtette, (még várja a miniszterelnöknek és az illetékes szerveknek írt levélre a választ), már kidolgozták a lehetséges megoldást.

Február 6-án a Nemzeti Sportcsarnokban országos továbbképzést szerveznek az alapellátóknak, – ezalatt a hétvégi ügyeletnek megfelelő ellátást biztosítanák országszerte – s ennek keretében ismertetik majd azt a szerződésmódosítási mintát is, amelyet – a tervek szerint – minden alapellátó követhetne.

Mint Gyenes Géza elmondta: tételesen kimutatják, hogy a jelenlegi finanszírozás mire elég: milyen „kötelező" költségei vannak a praxis működtetésének, a gyógyító munkának, és ehhez képest mennyit tudnak erre fordítani. A főtitkár szerint a betegnek is tudnia kell, hogy nem azért szembesül esetenként rossz körülményekkel a rendelőben vagy az ellátás során, mert az orvos lassú vagy rossz, hanem azért, mert a megnövekedett adminisztrációs terhek, a pénz elvonása, az utóbbi idők kormányzati intézkedései kényszerítik rá és betegére a helyzetet.

2007-01-19 14:30 Forrás: Weborvos kávé


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?