Nyugat-Európa fehérben, nálunk szerdától eshet a hó

Komoly közlekedési fennakadásokat okozott kedden a havazás Franciaország északi, keleti és középső részén: a Francia-középhelységben néhány óra alatt 60 cm-es hóréteg alakult ki, a széllökések következtében 38 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás. Szerdától Magyarországon is havazás várható.

Az előző napokhoz képest 15 fokos hőmérsékletcsökkenés miatt 27 francia megyében lépett életbe a narancsszínű téli riadóterv. Ennek következtében a Météo France nagyobb óvatosságra kéri a közutakon közlekedőket és a hajléktalanok számára kiegészítő átmeneti szállásokat nyit a kormány.

A reggel óta tartó folyamatos havazás és a hókotrók miatt jelentős a fennakadás a Párizstól dél felé haladó utakon a főváros és Dijon között. A 77-es autóúton egy halálos áldozatot követelő baleset történt, amikor a rossz látási viszonyok miatt két gépkocsi összeütközött. Az útfenntartók által feltartóztatott teherautók és kamionok a leállósávban, a pihenőhelyeken és a benzinkutak parkolójában várakoznak.

Az ország középső részén, Elzászban és a Vogézekben jelenleg 10-15 cm vastag a hótakaró, amely a Météo France előrejelzése szerint estig 20 cm vastagságúra hízhat. A Francia-középhegység 500 m feletti részein néhány óra alatt 60 cm-es hóréteg alakult ki, s az óránkénti 70 km-es sebességű széllökések következtében leszakadt ágak miatt reggel 8 óra óta 38 ezer háztartásban szünetel az áramszolgáltatás.

Az EDF karbantartói több helyen elakadtak a hóban, ezért a prefektúrák jelentése szerint órákig is eltarthat a szolgáltatás helyreállítása.

Ausztriában és Svájcban is havazik
Ausztriában az 500 méteres tengerszint feletti magasságon túl jelentős mennyiségű hó hullott. A felső-karintiai, a Villachi-Alpokban fekvő Reisachban (646 méter) 28 centiméter hó esett. A legvastagabb, másfél méteres hótakaró ez idő tájt a Magas-Tauernban, a 3105 méter magas Sonnblick-csúcson található.

Svájcba is megérkezett a régen várt hó. Engadin kantonban kedd délelőttig több mint 20 centiméteres hó esett, akárcsak Tessinben (Ticino). A Déli-Alpok peremén fekvő Wallisban viszont már csak 10 centiméternyi hóvastagságot mértek. Az Alpok északi oldalán szerényebb, 2-4 centiméteres hótakarót regisztráltak, de a svájci meteorológiai szolgálat szerdára itt is nagyobb havazást vár.

Szerdától itthon is jön a hó
Szerdától Magyarországon is havazás várható, ezért az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) felhívja az autósok figyelmét a téli közlekedés veszélyeire.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint az országban sokfelé várható eső, zápor, néhol zivatar, kedden csak a hegyekben és az északnyugati határvidék mentén, szerdán viszont egyre többfelé havas esőre, havazásra is kell számítani.

Dobson Tibor a katasztrófavédelem szóvivője az MTI-nek kedden elmondta, a tapasztalatok szerint a viszonylag enyhe, száraz télben az autósok hajlamosak elfeledkezni a havas-jeges közlekedés veszélyeiről, ezért váratlanul éri őket a hirtelen beköszönő téli időjárás, de még ekkor sem késő gondoskodni a biztonságról.

Ajánlott kifogástalan műszaki állapotú, téli gumival felszerelt autóval elindulni és tájékozódni a várható útviszonyokról. Aki teheti, inkább a főutakon közlekedjen, és ha szükséges, vigyen magával hóláncot, lapátot és homokot is.

Aki gyermekekkel indul útnak, ne feledkezzen meg takaróról, meleg teáról. Gondolni kell arra is, hogy a kellő mennyiségű üzemanyag nemcsak a közlekedéshez, hanem az autó fűtéséhez is nélkülözhetetlen. Az öltözékünket pedig ne az autó klímájához igazítsuk.

A reggelre lefagyott utak nem mindig észlelhetők a gépkocsikból, ezért ezt is figyelembe kell venni a sebesség megválasztásakor.

A tűzoltók a 105-ös ingyenes segélyhívószámon értesíthetők. Ez akkor lehet indokolt, ha a közlekedést akadályozó, veszélyes helyzet elhárítása válik szükségessé, például egy elakadt autó, vagy egy kidőlt fa, továbbá ha személyi sérülés veszélye áll fenn.

MTI
2007. január 23., kedd 17:01


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?