A háziorvosok szerint fenyeget a csőd

Az elmúlt négy esztendőben az alapellátásban, fogorvos, gyermekorvos, háziorvos tekintetében a havi finanszírozás a biztosító részéről érdemben egy forinttal nem emelkedett, és ehhez hozzájárult januárban az amortizációs ellentételezés visszavonása – mondja Éger István, a Magyar Orvosi Kamara elnöke.

Legalább közalkalmazotti bért szeretnének a háziorvosok, egyelőre azonban a megnövekedett költségeik és a kevesebb támogatás miatt emelnek szót. A Magyar Orvosi Kamara egységes lépést helyez kilátásba az alapellátás csődközeli helyzete miatt.

-Mindez együttesen, szemben a költségek megnövekedésével, lehetetlen gazdasági helyzetbe hozza a praxisokat. Vagy működtetik és nincs bérük, vagy bért fizetnek maguknak és nem tudnak működtetni. Mindez összefügg a kormányfő múlt pénteki beszédével, hiszen nagyon helyesen azt mondta, hogy az egészségügyi reform kulcsa az alapellátás fejlesztése és megerősítése, és ezzel hitet tett a kormányprogramban foglaltak mellett.

Ehhez képest lehetetlen helyzetben van az alapellátás, sürgős intézkedésekre van szükség. A helyzet javítása érdekében elengedhetetlennek tűnik, hogy az egészségbiztosítóval kötött szerződéseinket úgy módosítsák, hogy abban plusz forrást biztosítanak az egészségügyi alapellátásnak és ennek letárgyalását egységesen bízzák az érdekképviseletre, a kamarára, nem pedig egyenként a kollegákra. Az egységes fellépés érdekében ezt kedden kívánjuk a döntéshozók elé tárni egy szakmapolitikai továbbképzésen.

Éger István hozzátette: a nagygyűlésre az OEP főigazgatóját, az ÁNTSZ vezetőjét, a minisztérium vezetőjét, illetve a kormányfőt is meghívták és valószínű, hogy a kormány képviseletében, illetve az említett főhivatalok képviseletében is lesz vendégünk.

Géczi Mária

MRO


Egységes szerződésmódosításra készülnek az alapellátásban dolgozó orvosok

Egységes szerződésmódosításra készülnek egy nagygyűlés keretében az alapellátásban dolgozó orvosok - jelentette be a Magyar Orvosi Kamara elnöke pénteki, budapesti sajtótájékoztatóján.

Erre a lépésre azért kényszerülnek - mondta Éger István -, mert a háziorvosok, gyermek-háziorvosok, a fogorvosok eljutottak oda, hogy vagy bért fizetnek maguknak, vagy kifizetik egyéb, az ellátáshoz szorosan kapcsolódó (gyógyszer, rezsi, eszköz) költségeiket.

A kamara elnöke hozzátette: elégedetlenségi hullámhoz vezetett, hogy az utóbbi hónapokban azon túl, hogy jelentősen megnövekedtek az orvosok adminisztrációs költségei, csökkent a finanszírozásuk.

A jövő heti nagygyűlésen egységes szerződésmódosítás indítványával fordulnak az Országos Egészségbiztosítási Pénztárhoz (OEP), kérve az orvosok anyagi helyzetének megváltoztatását. Arra azonban Éger István nem tudott konkrét választ adni, hogy mi lesz a következő lépés, ha az OEP nem fogadja el a szóban forgó szerződésmódosítást. Megjegyezte: 2003 óta a praxisfinanszírozás névértéken nem változott, ami önmagában is nagy anyagi veszteséget jelent az orvosoknak.

A házi- és gyermek-háziorvosoknak juttatandó plusz ötmilliárd forint támogatásról - amelyről szerdán döntött a kormány - a kamara elnöke elmondta: örül annak, hogy ezzel a plusz forrással nem állítja a kormányzat szembe egymással azokat az orvosokat, akiknek fizetnek és akiknek nem fizetnek vizitdíjat.

Éger István elmondta: a nagygyűlésre meghívták Gyurcsány Ferenc miniszterelnököt, az egészségügyi minisztert, az országos tiszti főorvost, az OEP és a társkamarák vezetőit.

MTI


Éger: Csődközeli állapotba került az egészségügyi alapellátás

Csődközeli állapotba került az egészségügyi alapellátás. Miközben a háziorvosok kiadásai egyre nőnek az állami támogatásokat elvonták - mondta Éger István a Magyar Orvosi Kamara elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A kamarák jövő kedden nagygyűlést rendeznek a helyzet megoldásának megvitatására, amelyre az egészségügy valamennyi szereplőjét, így a kormány szakpolitikusait is meghívták - jelentette be az elnök.

Január elsejétől a háziorvosok körzettől függően 60-70 ezer forinttal kevesebbel számolhatnak, mivel az állam megvonta az eddig járó amortizációs támogatást és csökkentette a kártyapénzt is - mondta a Független Hírügynökségnek Gyenes Géza, a kamara főtitkára. Eközben egyre magasabb a működési költségük, és az inflációval is számolniuk kell.

A február közepétől beszedhető vizitdíj sem kompenzálja majd a megnövekedett kiadásokat, pedig az egészségügyi kormányzat hivatalos szándéka szerint a szolgáltatónál maradó vizitdíjat fejlesztésre és nem a lyukak betömésére kellene használni - mondta a főtitkár.

Ámításnak nevezte Gyenes Gáza azt a sokszor emlegetett lehetőséget, hogy az uniós fejlesztési pénzekből 400 milliárd forintot az alap-, és járóbetegellátás fejlesztésére lehet majd fordítani. Ezt a pénzt nem lehet majd a működési költségekre, a rezsire, bérekre költeni, pedig ezzel van most a legnagyobb probléma - tette hozzá a főtitkár.

A háziorvosok gondjaik megoldására felhatalmazták az orvosi kamarát, hogy képviselje érdekeitket az egészségügyi kormányzatnál. Ennek a konkrét részleteiről is szó lesz a jövő keddi szakmapolitikai továbbképzésen, illetve ahogy a kamara elnöke nevezte naggyűlésen.

A Magyar Orvosi Kamarának eddig 44 ezer 600 tagja volt. A kötelező kamarai tagság idei megszünése ellenére, eddig több mint 26 ezer orvos jelezte, hogy továbbra is megtartja tagságát. (FH)

uno.hu

(2007.02.02. 12:28)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?