A vizitdíj előtt az is orvoshoz megy, akinek nem kell

Tömeg a rendelőkben - hétfőtől kaphatók a fizetési nyomtatványok

A szokottnál is zsúfoltobbak az orvosi rendelők és egyre hosszabbak a várólisták. A nagyobb városokban olyan speciális vizsgálatokra, mint a CT, a mágneses rezonancia, vagy a csontsűrűség-vizsgálat már csak több hónapra előre tudnak előjegyzést felvenni a kórházak. A vizitdíj bevezetése előtt gyorsan még azok is orvoshoz mennek, akiknek nem is kellene. Hétfőtől kaphatók azok a nyomtatványok, amelyekkel a vizitdíj befizetését lehet majd igazolni.

Pécsett már több hetes a várólista a szakrendelőkben. A szemészetre, a kardiológiára például szinte lehetetlen egy hónapon belül időpontot kapni.

"Ha az embernek mindene fáj, és várnia kell két-három hetet, akkor az nagy gond. És a reumatológián ugyanaz, bejelentkezés és három hét, hogy mire sorra kerül az ember. Addigra meg is halhat" - mondta egy felháborodott várakozó a Híradónak.

Zsúfoltak a rendelők Budapesten és a többi vidéki nagyvárosban is. Ahogy közeledik február 15-e, a vizitdíj bevezetése, azok is orvoshoz mennek, akik eddig ezt halogatták.

"Akinek nem indokolt, nincs problémája az ne menjen most a háziorvosához és a szakrendelőkbe sem. Mert, bár úgy hiszi, hogy megspóról 300 forintot, a várakozással - ha az órabérében kiszámoljuk -sokkal többet elpazaról" - mondta a Híradónak Dr. Ari Lajos, a vizitdíj miniszteri biztosa.

A nyomdában már készülnek azok a nyomtatványok, amelyekkel
igazolni lehet, hogy a betegek befizették a vizitdíjat vagy a kórházi napidíjat. Az orvosok csak ilyen, az egészségügyi tárca és a Pénzügyminisztérium által is elfogadott bizonylatokat használhatnak.

Hat fajta nyomtatvány készül: két fajta nyugta, két fajta készpénzfizetési számla és két fajta nyilvántartó karton.

A nyomtatványokat hétfőtől lehet megvásárolni a papír- írószer üzletekben és a nyomtatvány boltokban.


Híradó

WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=35948
2007. február 05. 06:04, hétfő - Dr. Hanyecz Vince


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?