A háziorvosok hiába vártak

A jelenlegi finanszírozás megduplázását, valamint az eszköz- és ingatlantámogatás visszaállítását követelik a háziorvosok. A Magyar Orvosi Kamara által szervezett budapesti nagygyűlésre a miniszterelnököt és az egészségügyi minisztert is meghívták, de a kormány részéről nem jelent meg senki.

Így az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) főigazgató-helyettesének, Székely Tamásnak adták át az orvosok a 3200 darab új szerződéstervezetet. Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár főigazgató-helyettesét reagálásra kérték, miután átvette a szerződésmódosítási indítványokat, ám Székely Tamást beszéde közben kifütyülték.

Gyurcsány Ferenc neve hallatán is morajlás és fütty hullámzott végig a tömegen, amikor az orvosi kamara elnöke, Éger István azt idézte fel, amit a miniszterelnök mondott, hogy a kormány célja és szándéka az alapellátás megerősítése és fejlesztése. A háziorvosok szerint azonban ennek éppen az ellenkezője zajlik, hiszen költségeik csak nőnek, a bevételeik viszont csökkennek. 2003 januárjában ugyanannyit kaptak, mint 2007 januárjában – mondta Éger István. Ha alkalmazottaiknak közalkalmazotti bért adnak, akkor a praxis működtetésére már semmi pénzük nem marad, illetve megszűnt az amortizációs hozzájárulásuk is.

A háziorvosok ezért jelenlegi finanszírozásuk kétszeresét követelik úgy, hogy az emelés az inflációt is kövesse. Visszakérik az amortizációs támogatásukat is. Ezt adták ma át egy tömeges, egységes szerződésmódosítási indítvány formájában az illetékeseknek. Éger István egy Németh László-idézettel zárta a felszólalását, miszerint „az orvosnak annyit kell keresnie, hogy ne pénzért kelljen gyógyítania”.

A kamara a kormányzati megszorítások ellen szervezte a tiltakozó akciót a Nemzeti Sportcsarnokba. A háziorvosok már korábban bejelentették, hogy jelenlegi finanszírozásuk kétszeresét követelik, és visszakérik az amortizációs támogatásukat is.

Horváth Ágnes: Nem csökkent a háziorvosok finanszírozási díja

Nem igaz a háziorvosok azon állítása, hogy finanszírozási díjuk csökkent - jelentette ki Horváth Ágnes, az Egészségügyi Minisztérium államtitkára kedden Budapesten a Magyar Orvosi Kamara nagygyűlésén elhangzottakra reagálva. Az államtitkár egy konkrét eset kapcsán emlékeztetett arra, hogy míg decemberben 418.900 forint kártyapénzt könyvelhetett el egy háziorvos, addig januárban 420.700 forintot. Egy felnőtteket gyógyító háziorvos eddig 626.300 forintot kapott, ez a jövőben 628.900 forint lesz, melyet a vizitdíj érdemben is növelni fog - fűzte hozzá.
Utalt arra is, hogy a kormány múlt heti ülésén elfogadta azt a javaslatot, amely egész évre biztosítja a háziorvosok változatlan finanszírozását.

Megjegyezte azt is, hogy a vizitdíj a szolgáltatóknál marad, a kormány azt nem vonja el tőlük. Horváth Ágnes cáfolta a háziorvosok azon állítását is, miszerint a vizitdíjjal járó adminisztráció túl sok időt vesz el a betegektől. Felhívta a figyelmet arra, hogy számos helyen már kapható egy részben előre kitöltött vizitdíj nyugta. A szaktárca adatait ismertetve elmondta, hogy egy háziorvost havonta 780 beteg keres fel, akiknek 65 százaléka fizet vizitdíjat. Ez azt jelenti, hogy átlagosan egy praxis 150 ezer forint többletbevételhez jut a vizitdíjnak köszönhetően - mondta az államtitkár, hozzátéve, hogy ez a többletforrás jelenlegi finanszírozási díjuk közel 25 százaléka.

Horváth Ágnes az alapellátásban dolgozó orvosok finanszírozásának megduplázásáról szólva annak a véleményének adott hangot, hogy a konvergenciaprogram nem tesz lehetővé kiadásnövelést. Mint mondta, a háziorvosi költségvetés megduplázása 61 milliárd forint kiadásnövekedést jelentene. Arra a felvetésre, megerősíti-e azt a sajtóinformációt, miszerint a hétvégi lovasberényi fórumon hét kórház bezárásról döntöttek, azt válaszolta: "egyeztetés volt és lesznek még további egyeztetések, a miniszteri döntés arról, hogy mely kórházak zárnak be, március elején fog megszületni".

Letölthető dokumentum:

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?