Kevesebb pénzt kapnak azok az orvosok, akik nem szedik be a vizitdíjat

Kevesebb állami finanszírozást kapnak azok az orvosok, akik megtagadják a vizitdíj beszedését - mondta kérdésre válaszolva Molnár Lajos egészségügyi miniszter a fővárosi Szent Imre Kórházban, ahol a vizitdíj beszedésének három módját mutatták be kedden.

Az egészségügyi miniszter elmondta, bízik abban, hogy a vizitdíjat megértéssel fogadják a betegek

A törvény szerint a vizitdíj beszedése kötelező, így azok a háziorvosok, akik nem akarják ezt kifizettetni a betegekkel, a be nem szedett összeggel kevesebb állami finanszírozást kapnak - reagált a tárca vezetője azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint egy debreceni háziorvos arra buzdítja kollégáit és a betegeket, hogy tagadják meg a vizitdíj beszedését illetve befizetését. Molnár Lajos hozzátette: nem tart attól, hogy az egészségügyi szolgáltatók követnék ezt a jogsértő magatartást.

Szintén kérdésre válaszolva Molnár Lajos elmondta: még a héten felülvizsgálják azt a jogszabályt, amely alapján a kórházak napidíjat kérhetnek azoktól a szülőktől, akik bent fekvő gyermekük mellett akarnak maradni. Valószínűleg olyan módosítás születik, amely a szülőt mentesíti a díjfizetés alól - tette hozzá a tárca vezetője.

Az egészségügyi miniszter elmondta, bízik abban, hogy a vizitdíjat megértéssel fogadják a betegek, bár elismerte: nincsenek illúziói és tudják, hogy meg kell szokni az új rendszert, hiszen senki nem szeret fizetni.

Molnár Lajos megismételte, hogy a vizitdíj teljes összege az intézményeknél marad, amelyből éves szinten legalább 20 milliárd többletbevételük lesz. Ez a háziorvosokra vetítve 20-25 százalékos bevételnövekedést jelent a tárca szerint.

Az új rendszer megértéséhez számos segítséget nyújt a minisztérium. Az országban összesen 23 intézményben állítanak fel úgynevezett infopontokat, ahol az Állami és Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat illetve megyei egészségbiztosítási pénztárak képviselői tájékoztatják a betegeket a vizitdíjról.

Ezenkívül telefonon, a kedvezményes tarifával hívható dr. Infon (06-40-374-636), a tárca és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár honlapján valamint a www.terapia2007.hu oldalon is vannak információk.

A vizitdíj befizetésének egyik legújabb módját is bemutatták a tájékoztatón. A Szent Imre Kórházban egyelőre nem állítottak fel vizitdíj-automatát, hanem a betegek a készpénz-befizetésen kívül mobiltelefonon egyenlíthetik ki a díjat.

A páciens a regisztráció után egy ingyenes hívással letudhatja a vizitdíj befizetését, amelyről a kórházban nyugtát kap. A rendszert üzemeltető cég ígéretet kapott az egészségügyi minisztertől, hogy módosítanak egy rendelet, és ezzel még egyszerűbbé válik a mobilos vizitdíjfizetés: a nyugtákat a betegek nem a kórházban, hanem postán kapják majd meg - mondta el Fürst György, a cég igazgatósági elnöke.

Egy mobilos vizitdíj-befizetésért a cég 45 forintot kap: 30-at a kórháztól, 15-öt a betegtől. Tehát a betegeknek 315 forintba kerül majd a vizitdíj, ha mobilon fizetnek, de így nem kell sorban állniuk. A kórház is jól jár: bár csak 270 forint marad az intézménynél, a mobilos rendszernél az intézménynek nem kell drága automatákat beszereznie, és mentesül a fenntartás költségei alól is - mondta a cég vezetője.

Független Hírügynökség

MTV Híradó/WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=36157


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?