Pénz- és agyelszívás az egészségügyből

Egy félév az orvosi egyetemen 1,5 millióba kerül hat éven át, és akkor nem beszéltünk a rezidensképzés költségeiről. A külföldön dolgozók tudásukat másutt kamatoztatják. Ily módon Magyarország másfél év alatt 7 milliárd forinttal támogatta a brit egészségügyet.

Túl vagyunk a vizitdíj bevezetése utáni első sokkon - sokan sokkal nagyobbra számítottak.

Az illetékesek gyűjtik a tapasztalatokat, mit kell mindenképpen kijavítani, hogy néhány éven beül mindenki fölfogja: az is a reform, ha a számára területileg kijelölt kórházban nincs olyan szakorvos, aki megnyerné a bizalmát, vagyis neki pénzért kell a régi orvosához járnia, méghozzá a kezelés 30 százalékáért. Nemcsak az ágyak fölborogatása, átcsoportosítása, a vizitdíj-automaták megolajozása, a személyzet kitanítása a reform, hanem főként az, hogy mindenütt legyen jó szakember, orvos, ápoló és akkor nemhogy 250 kilométert nem kell utazni, hanem esetleg 10-et sem.

Miközben erre vár mindenki, aki járulékot fizet, szembesülnünk kell azzal a lehetőséggel is, hogy ha mégsem akad minden kórházban képzett és gyakorlott, bizalomgerjesztő orvos, szorgalmas, kedves és szolgálatkész ápoló, akkor annak az az oka, hogy évente mintegy 600 egészségügyi dolgozó hagyja el Magyarországot. A Semmelweis Egyetem Menedzserképző Központjának igazgatója több helyen is elmondta, hogy uniós tagságunk első másfél évében mintegy 7 milliárd forintnyi támogatást nyújtottunk, nem a magyar, hanem a brit egészségügyi rendszernek. A szakember szerint éppen ezért bizonyos intézményeket nem leszünk képesek fenntartani. Hogy újabbakat be kell-e zárni, vagy [/i]csak[/i] az ellátás színvonala csökken, az pillanatnyilag nem tudható, csak sejthető.

Kvízműsorban maximum százforintos kérdés lehet, hogy hol gyógyul az angol beteg. Természetesen Angliában, valamelyik gyógyításra szakosodott intézményben. És hogy ki gyógyítja? Ez már fogas kérdés. A válasz nem könnyű, tekintve, hogy évről évre egyre több brit orvos veszi a sztetoszkópját, és meg sem áll az USA-ig, Ausztráliáig vagy Új-Zélandig. A helyükbe főleg Közép-Európából érkeznek orvosok. A lánc végén pedig itt vagyunk mi, akikhez még szegényebb, még keletibb országokból jönnek - ha kisebb számban is - szakemberek.

Londonból Tóth Vali tudósított arról, hogy Nagy-Britanniában óriási egészségügyi beruházások voltak, a munkáspárt kormány úgy fogott hozzá a várólisták csökkentésének, hogy pályázatot írt ki cégeknek, hogy ki az, aki nagy tömegben a legolcsóbban vállalja a szolgáltatást. Így például svéd cég által üzemeltetett hatalmas egészségügyi gyárak jöttek létre, ahol pl. csak csípőprotézis-műtétekkel foglalkoznak. Ezek személyzete nagyrészt külföldi, Magyarországról is járnak műteni kéthetes váltásokkal. Csakhogy ezekben nincs például intenzív osztály, így az összes szövődményes, bonyolult eset visszakerül az állami egészségügybe, amelyet rosszabbul is fizetnek ugyanezért.

Érthető, hogy nagy a morgás a körükben. Rémtörténeteket hallani arról, hogy az angolul nem beszélő ápolónő rossz dózisban adott be injekciót, mert nem értette, mi van odaírva. Halálos tévedést eredményezhet, ha a 150 nyelvű Londonban nem érti meg egymást orvos és páciens. Csakhogy a kérdés nem az, hogy kell-e külföldi orvos az angoloknak, ugyanis, ha nem kell, akkor nincs más. Még arra is hajlandóak, hogy úgy csábítsanak magukhoz lengyel fogorvosokat, hogy vállalják a nyelvtanfolyamot. Az angol egészségügy a betegnek ingyenes, de a fogászati kezelés nem. Ennek egyik haszonélvezője viszont Magyarország. Ha valakinek bonyolultabb fogászati kezelésre van szüksége, az repülőjegyet, szállodát, üdülést, fogorvosi költségeket együtt nézve is olcsóbban jön ki, ha Magyarországra jön.

Ma egyre népszerűbb áthidaló megoldást jelent, a magyar orvosok bérmunkában dolgoznak például egy angol kórháznak. Ilyen munka lehet a leletezés, amikor interneten keresztül elküldik az orvosnak a különböző képalkotási módszerekkel készült felvételt, a magyar orvos pedig visszaküldi a diagnózist. Nagy Margit egy ilyen vállalkozás tárgyalási szakaszában beszélt Dr. Palkó András professzorral, a szegedi Euromedic Kft. vezetőjépvel, aki elmondta, hogy ilyen esetekben az orvosoknak komoly akkreditációs eljáráson kell túlesni, ami garanciát jelent a megbízónak. A magyar betegek ellátása nem szenved csorbát, mivel az orvos a szabadidejében dolgozik. Van, aki örül a plusz jövedelemnek, de van aki elutasító, megalázónak érzi a helyzetet. Ő úgy látja, jó áthidaló megoldásról van szó, mert úgy lehet többletjövedelemhez jutni, hogy nem kell elhagyni az országot.

Most számoljunk együtt. Egy jövendő orvos képzése az egyetemen 1,5 millióba kerül szemeszterenként. Az orvosi karon 12 szemeszter van, a fogorvosin 10, és akkor nem beszéltünk még a rezidensképzés költségeiről. Ha mindezeket forintosítjuk, kiderül, hogy az uniós csatlakozás óta eltelt másfél évben Magyarország 7 milliárd forinttal támogatta az angol egészségügyet.

A SOTE Menedzserképző Központjában 2004-től folyamatosan vizsgálják, hogy hányan, és milyen indokok alapján vállalnának külföldön munkát. 1700-nál több első- és hatodéves, valamint rezidens orvosok töltötték ki a kérdőíveket. Dr. Eke Edit, központ szakértője elmondta, hogy legfőbb indok a pénz, de nem csak erről van szó. A jobb munkakörülmények, az életminőség, szakmai előremenetel biztosítottsága nagyon fontos. Angolul jól beszélő, mobilis rétegről van szó. Főleg aneszteziológusok, radiológusok, háziorvosok mennek, őket követik a sebészek és a pszichiáterek. Egy évben kb. 600 orvos vállal külföldön munkát, ennyien kérnek igazolást a munkavállaláshoz. Félő, hogy ez előbb-utóbb ellátási zavarokhoz, vagy a minőség romlásához vezet itthon.

Hasonló helyzetben vannak a csehek, lengyelek, szlovákok is. Közös fellépésén gondolkodunk az uniós szabályozást illetően, hiszen a szabad munkaerő-vándorlás jó dolog, de nem tartható, hogy szegényebb országok finanszírozzák a gazdagabb országok egészségügyét. Felmerülhet, hogy hozzájáruljanak a képzéshez, vagy olyan ösztöndíjprogramokat, munkavállalási programokat dolgozzunk ki, amelyekből mindegyik ország profitál.

Az igazsághoz persze az is hozzátartozik, hogy hozzánk is jönnek még szegényebb országokból, abból pedig mi profitálunk. Igaz, az arányok mások, hiszen tavaly 520 orvos ment külföldre munkát vállalni, és 42-en jöttek Magyarországra. De ettől eltekintve tény, hogy azt a fajta egyenlőtlenséget, amibe mi kerültünk, mi is tovább exportáljuk keletre, és olyan helyzetben vannak, amitől mi is szenvedünk.

Vágner Mária összeállítás nyomán
MRO
(2007.03.12. 10:48)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?