Új beutalási rend lép életbe áprilistól

Korrigálják a területi ellátási rendet, az intézményeknek március 19-ig kell jelezni a szaktárcának az esetleges pontosításokat, az új beutalási rend azonban április 1-jétől érvényes - mondta el az Egészségügyi Minisztérium államtitkára szerdán.

Akit azonban március 31-ig beutaltak egy adott intézménybe, az a kezelés befejezéséig ott maradhat

A területi ellátási kötelezettség "kiosztása" során felmerült probléma lehet, ha egy-egy településhez nem rendeltek kórházat vagy osztályt, vagy olyan kórházak-osztályok kaptak ellátást, ahol áprilistól nem lesz ellátás - tette hozzá Horváth Ágnes. Jogi lehetőség van továbbá arra - folytatta az államtitkár -, hogy a települések eltérhessenek a beutalási rendtől. Ebben az esetben az intézménynek és a fenntartó önkormányzatnak kell megállapodnia.

Az államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy Molnár Lajos miniszter csak a régiókon belül dönthetett a területi ellátási kötelezettségről, azonban ettől is el lehet térni, hiszen vannak olyan települések, amelyek lakosainak a másik régió intézménye lenne közelebb. Itt is lehet kölcsönös alapon módosítani az ellátást, de ilyenkor a regionális egészségügyi tanácsok jóváhagyása szükséges.

Április 1-jétől ugyan megváltozik a beutalási rend, de akit március 31-ig beutaltak egy adott intézménybe, az a kezelés befejezéséig ott maradhat. Krónikus ellátás esetén ez harminc napot jelent, ennek letelte után áthelyezik őt az új struktúra szerint működő kórházba - ismertette az államtitkár. A beutalási rendhez tartozó változás az is, hogy annak a betegnek, aki nem beutalóval választ intézményt, annak az ellátás 30 százalékát, de legfeljebb 100 ezer forintot kell fizetnie.

Alapesetben a háziorvos és a szakorvos utalja a beteget a lakóhelyhez tartozó intézménybe. A páciens ettől függetlenül dönthet úgy a kezelőorvosával egyetértésben, hogy más kórházba megy. Ha így dönt, akkor az orvostól szintén beutalót kell kérnie, amely feljogosítja, hogy másik kórházba menjen. Az adott kórház viszont csak akkor láthatja el a nem a területéről érkező beteget, ha annak ellátása nem hátráltatja az egyébként oda tartozók kezelését. Abban az esetben kell az ellátás költségeit megfizetni, ha a beteg beutaló nélkül, vagy nem a beutalón szereplő kórházban kívánja kezeltetni magát.

Horváth Ágnes elmondta azt is, az intézmények 7,5 milliárd forintra pályázhatnak, amely összegből az átalakulást támogatja a tárca, de csak azok a kórházak részesülhetnek belőle, amelyek megkötik az új szerződéseket.

MTI/hirado.hu
WebDoki

http://www.webdoki.hu/cikk.php?cid=36818
2007. március 14. 20:29, szerda


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?