Hozzátartozói jogon nem jár egészségügyi szolgáltatás

Az eltartott közeli hozzátartozónak minősülő személyek 2007. április 1-től hozzátartozói jogon már nem jogosultak az egészségügyi szolgáltatások igénybevételére - emlékeztet az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) sajtóközleményében.

Azoknak, akik nem biztosítottak, nem részesülnek nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban és egyéb jogcímen sem jogosultak az egészségügyi szolgáltatásokra, egészségügyi szolgáltatási járulékot kell fizetniük - olvasható az APEH közleményében. Az egészségügyi szolgáltatási járulék összege 2007. április 1-től a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimálbér (65.500 forint) 9 százaléka (5.895 forint).

Ha a települési önkormányzat polgármestere hatósági bizonyítványt állított ki a belföldi személy családjában egy főre jutó havi jövedelemről, ebben az esetben a járulékfizetés alapja az egy főre jutó havi jövedelem, de legalább az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összege.

A járulékfizetési kötelezettséget a kötelezett helyett - hozzájárulásával - más is teljesítheti, a kötelezettség átvállalása az állami adóhatóság jóváhagyásával válik érvényessé.

A járulékfizetésre kötelezett személynek a járulékfizetési kötelezettséget és annak megszűnését, továbbá a járulékfizetés átvállalásának tényét és az átvállalás megszüntetését is 15 napon belül be kell jelentenie az állami adóhatósághoz az APEH honlapjáról letölthető 07T1011., illetve a 07T1021. számú adatlapon.

2007. március 25. 10:40
(MTI)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?