Lemondott az egészségügyi miniszter

A miniszterelnök elfogadta az egészségügyi miniszter lemondását - tájékoztatta a Kormányszóvivői Iroda szerdám az MTI-t. Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. Az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.

A miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti

"A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek. A reform első szakasza, az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is, sikeres. Ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak. A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett" - hangsúlyozza a közlemény.

Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.

Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni.

Érdekesség, hogy a kormány három órája adott ki egy közleményt, amelyben hangsúlyozták: a kormány átalakítása egyelőre nincs napirenden.

Ábrahám László műhibaperekre specializálódott ügyvéd neve is felmerült az utóbbi hetekben, mint az egészségügyi tárca miniszteri posztjára esélyes jelölt. Ábrahám az index megkeresésére azt mondta, ő is hallott a szóbeszédről, az utóbbi hetekben számos barátja is feltette neki a kérdést, valóban ő lesz-e Molnár Lajos utóda, hivatalos megkeresést azonban még nem kapott. Felmerült Falus Ferenc neve is, ő a Nyírő Gyula kórház vezetője volt, február elsejétől pedig országos tiszti főorvos, de őt egyelőre nem sikerült elérnünk.

"A miniszterelnök belátta, hogy ezt az ámokfutást nem lehet tovább folytatni az egészségügyben" - értékelte a történteket Csáky András, az MDF képviselője. Az egészségügy a teljes káosz és összeomlás szélén áll, a koalíción belül is nagy volt a nyomás Molnár tevékenysége miatt, tette hozzá.

"Értékeljük és elismerjük Molnár Lajos érdemeit a reformok felgyorsításában" - mondta az Indexnek Kökény Mihály, az MSZP egészségpolitikusa. Távozása mögött nyilván személyes okok állnak, az egészségügy átalakítása folytatódik, hangsúlyozta, az országgyűlés egészségügyi bizottságának szocialista elnöke.

MTI - INdex
2007. április 04. 15:10, szerda - Krasznai Éva


Lemondott Molnár Lajos miniszter

A miniszterelnök elfogadta az egészségügyi miniszter lemondását.

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a mai napon elfogadta Molnár Lajos egészségügyi miniszter írásban benyújtott lemondását 2007. április 6-ai hatállyal - közölte közleményben a Kormányszóvivői Iroda.

A miniszterelnök és a kormány továbbra is elkötelezett az egészségügyi reform folytatása mellett, az eddig meghozott intézkedéseket a betegek érdekeit jól szolgáló, minőségi ellátást nyújtani képes, fenntartható és igazságos módon finanszírozott egészségügyi ellátás irányába tett helyes lépéseknek tekinti. A reform első szakasza nehéz alkalmazkodási kényszert teremtett a sok éve mozdulatlan egészségügyi rendszernek. A reform első szakasza, az elkerülhetetlen vitákkal és konfliktusokkal együtt is, sikeres. Ebben Molnár Lajosnak elévülhetetlen érdemei vannak. A miniszterelnök megköszönte és elismerését fejezte ki azért a munkáért, amelyet Molnár Lajos a magyar egészségügy megújítása érdekében végzett.

Az egészségügyi reform következő nagy feladata a biztosítási oldal megújítása. A reform második szakaszának sikeréhez elengedhetetlen, hogy azt már ne terheljék a struktúraváltásból fakadó konfliktusok, ne legyen megkérdőjelezhető az átfogó és összetett döntéshez szükséges szakmai és politikai bizalom.

Az Egészségügyi Minisztérium élére a koalíciós megállapodás szerint az SZDSZ jogosult minisztert jelölni. az új miniszter hivatalba lépéséig a tárcát helyettesítési jogkörében április 6-ától Horváth Ágnes államtitkár irányítja.

2007-04-04 14:49 Forrás: Kormányszóvivői Iroda


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?