Kábítószerek

Különbséget lehet tenni legális drog (alkohol, cigaretta) és illegális drog (kábítószerek, ragasztók) között.

Foglalkozzunk most az illegális drogok közül a kábítószerekkel. 1996. 10. 29-én a rádió, televízió esti hírmûsorai beszámoltak arról, hogy Nagylak határátkelõnél 90 kg heroint (280 millió forint értékben) foglaltak le a magyar vámosok. Ezek a híradások szinte mindennapossá váltak napjainkra.
A kábítószerek és pszichotrop anyagok tiltott forgalmazása ellen 1988. december 20-án Bécsben kelt ENSZ-egyezményt a magyar országgyûlés 14/1996. (III. 1.) határozatával megerõsítette. Az illegális kábítószer kereskedelem és kábítószer fogyasztás világszerte egyre nagyobb méreteket ölt. Hazánk ezen a téren hosszú ideig mint tranzit ország volt nyilvántartva. Az utóbbi években sajnos számottevõ mértékben emelkedett a különféle kábítószerek fogyasztása, ennek következtében Magyarország is a nemzetközi kábítószer kereskedelem egyik cél országává vált. A lakosság körében elsõsorban a fiatal nemzedék a veszélyeztetett. A kábítószerrel kereskedõk fõleg az oktatási intézmények környékén és a fiatalok által látogatott szórakozóhelyeken tûnnek föl. Néhány mondatot a kábítószerekrõl és pszichotrop anyagokról:

Amfetaminnok: 1887-ben szintetizálták elõször. 30 ével késõbb az orvosi gyakorlatban alkalmazták emocionális serkentõként. A II. Világháború idején a katonáknak õrség idejére amfetamin tablettákat adtak. Hitler is kapott naponta amfetamin injekciót. 1956-ig az amfetamin alapú készítmények az üzletekben szabadon kaphatóak voltak. 1956 után csak orvosi rendelvényre lehetett beszerezni. Kezdõ adagban néhány órára fokozzák a teljesítõképességet, csökkentik az álmosságot, étvágyat. Újabb és újabb adagok szükségét érzi használója. A szervezet energiatartalékai kimerülnek. Ha leáll a szedésével depresszióssá, letargiássá válik, nagymértékben fokozódik az étvágya. Az erõs függõségben levõk érrendszere, szíve károsodik A nagyobb adagolás következtében hallucináció, késõbb paranoid psychosis alakulhat ki, ami állandósulhat. A nõknek a mensesük szabálytalanná válik, vagy elmaradhat. A fogamzásgátló tabletták hatását is csökkenti. Az amphetaminok egyik szívható formája a “Speed” (“Ice”, “Crystal”, “Glass”, “Ice Cream”). Tablettás készítmény az “Extasy”. Az Extasy az ún. MDMA vagy MDA nevû amfetaminokból (a hallucinogén LSD-hez közel álló vegyület) tevõdik össze, koncentrációja egy tablettában 59 és 117 mg között van. A hatóanyag mennyiségének különbségét tükrözik a színek és jelek (“S”, halálfej, sarló-kalapács, galamb, gyémánt stb.) a tablettán, de erre természetesen semmilyen garancia nincsen. Az Extasy tabletta bevételével jólesõ érzés és egyfajta izgalmi állapot lépnek fel együttesen, de ezen kívül egyénenként rendkívül változó, egyéb hatások is kialakulnak. Ezek közül a leggyakoribbak: a valóságtudat elvesztése (autóbalesetek !), beszédkészség felgyorsulása, euforia vagy bizonytalanság érzés, testhõmérséklet emelkedés. Hallucináció nem lép fel, fizikai függõség nem alakul ki iránta. Hatása 4-6 órán keresztül tart. Zenés szórakozóhelyeken a fiatalok körében elterjedt a használata. Bevételére a testhõmérséklet emelkedik. Zárt vagy fûtött helyen (Disco!), tánc közben a testhõmérséklet emelkedése olyan fokot érhet el, hogy rövid idõ alatt nagymértékû folyadékvesztés következik be, melyet az esetlegesen elfogyasztott alkohol csak tovább súlyosbít. Hõguta, eszméletvesztés alakul ki. Ez egy súlyos, életveszélyes állapot, mely hûtéssel, megfelelõ ütemû folyadékpótlással rendezhetõ csak.
LSD (lizergsav-dietilamin) (“Acid”, “Trips”, “Blotters”): Kis papírra absorbeálva, zselatin lemezen, kockacukron vagy tabletta, kapszula formában fogyasztják. A 70-es években igen elterjedt volt. Napjainkban az Extasy-hoz, marihuanához képest elenyészõ mennyiségben használják.
Kokain: Már 5000 évvel ezelõtt az Andok vidéki indiánok rágták a coca növény levelét. A növényt a spanyolok hozták be Európába, melynek leveleibõl nyert alkaloidát hívják kokainnak. 1855-ben szintetizálták elõször. Az 1880-as évektõl tonizáló hatása miatt alkalmazták az orvosi gyakorlatban is. 1886-ban John Pemberton elkészítette a Coco-cola nevû szirupot, mely cocaint és koffeint tartalmazott. A nyilvánosság nyomására a cocaint 1903-ban elhagyták belõle. A cocain por alakú sóját beszippantják vagy belélegzik. A szabad bázisú kokaint (“rock” vagy “crack”) viszont dohánnyal töltött cigarettával szívják. Heroinnal kevert kokain a “Speedball” . 1970-es és 1980-as években széles körben elterjedt a használata a nyugati világban. Akkoriban biztonságosnak vélték, a nem élvezõket tájékozatlannak tartották. Alkalmazása során szintén igen gyorsan kialakul a függõség, egyre nagyobb adagok szükségesek az euphoria (fokozottan jó közérzet) kiváltásához. Az euphoria 15-30 percig tart, melynek elmúltával nyugtalanság, türelmetlenség, álmatlanság, szapora szívdobogás, hányinger, fejfájás jelentkezik. Ezek a tünetek a szer elhagyásával elmúlnak, de idegrendszeri károsodás, légzészavar maradhat vissza. Nem ritka a hirtelen szívhalál.

Marihuana: Kb. 4500 éves kínai orvosi kompendiumokban lehet legkorábbi említést találni róla. Kendernövények (Cannabis Sativa és Cannabis Indica) különbözõ részeibõl állítják elõ. Hagyományosan Afrikából, Ázsiából és a Karibi területekrõl származik. Hosszú ideig alkalmazták az orvosi gyakorlatban. Viktória királynõ például alkoholos kivonatát fájdalomcsillapításra használta. Az 1960-as években a nyugati világ hippi kultúrájának terjedése következtében a fiatalok körében nagymértékben elterjedt a használata. Leghatékonyabb a növény gyantaszerû váladéka, a hasis. Ezt a drogot többnyire belélegzik vagy szívják. Hatása 2-3 órán át tart. A marihuána formaldehidben áztatott és szárított formája az AMP. Vegyi úton elõállított vegyület a THC (tetrahydrocannabinol). A marihuánát dohánnyal keverve cigarettaként szívják (“spliff”, “joint”, “reefer”, “jay”). Pipában szívott formája is van (“bongs”, “water pipes”). Süteménybe (“hash cookies”), forró italokba keverve is fogyasztják. Ezek az adagolási formák kevésbé ellenõrizhetõk. Közepes dózisban a marihuána euphoriát, majd álmosságot okoz. Nagyobb adagok érzelmi, idegrendszeri zavarokat váltanak ki, a rövidtávú memória megromlik. Felerõsíti a psychés betegségeket, károsítja a mozgást, gyermekkorban rontja a tanulási képességet. Késõi hatásaként krónikus légúti betegségek alakulnak ki. A marihuána nem vált ki addikciót (függõséget), de alkalmazása a dohányzással összefügg, emiatt rövid idõ alatt kialakul a nikotin hozzászokás.

Opiátok/Heroin: (“Smack”, “Junk”, “Skag”, “Shit”, “H”, “Brown”, “Horse”, “Harry”, “Boy”) A mákgubó tejébõl nyert anyag és annak származékai. Másképpen morphin hatását utánozó vegyületek összefoglaló neve, melyek közé sorolhatók a morphin természetes származékai, szintetikus szerek, polypeptidek. Az opiát és narkotikum kifejezések egymást helyettesítik. A morphin, codein, és a szintetikus ópiátok az orvoslásban fájdalomcsillapítóként használatosak. A nagy problémát a heroin okozza, melyet illegálisan állítanak elõ elsõsorban az indiai szubkontinensen és onnan árasztják el a világot vele. A heroin vízben jól oldódik, oldott állapotban injekvcióval vénába adagolják. Nagy veszélyt jelent a heroin hamísítása is a heroinisták számára, különösen ha koffein, fluor, talcum porral helyettesítik. Az opiátok tartós fogyasztása függõséghez vezet. A megvonás okozta tünetek többnyie nem súlyosak. A túladagolés kezelése naloxonnal történik, míg a megvonásos állapot kezelését methadonnal végzik. Az úgynevezett D.A.D.A. - angolul D.A.R.E. - program a megelõzést szolgálná, de nyugaton nem váltotta be a hozzá fûzött reményeket. A program lényege az volna, hogy egyenruhás rendõrök folytatnak felvilágosító munkát az iskolákban, lakosság körében a kábítószerek káros hatásairól. Hazánk is átvette ugyan és az ország több pontján alkalmazzák is, de hatásáról felmérések még nincsenek. Valószínû, hogy a közösségi erõforrásokra épülõ programokat hoznának jobb eredményt a mai megelõzõ tevékenység helyett.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?