Migrén, a „pokoli” fájdalom

Ezzel az igen gyötrelmes, kínzó fájdalommal az emberek 20% –a az élete folyamán már találkozott vagy találkozni fog. Leggyakrabban 35-45 éves korban jelentkezik, de minden életkorban előfordul, a nők körében gyakoribb.

1997.06.18.
Belváros-Lipótváros
Budapest Főváros V. ker. Önkormányzatának Hivatalos és Közéleti Lapja

Mi is az a migrén, és milyen megnyilvánulási formái vannak?

A klasszikus migrénes fejfájás látászavari (vonalak, fényes pontok látványa, kettős látás) előjelekkel (aura) kezdődik, melyet fejfájás követ, mely a fájdalom érzet súlyosságában és az előfordulás gyakoriságában különböző. A tünetek összességét mutató klasszikus típus az esetek 10 –át adja. Az un. Szimpla migrénes fejfájás előérzet nélkül jelentkezik. Említést érdemel, bár nem sorolják a migrénes fejfájások körébe, az un. „cluster fejfájást”, mely igen kínzó fájdalom, periodikusan ismétlődik panaszmentes szünetekkel.

Veszélyes betegség a migrén?

Általánosságban a migrén az életet nem veszélyeztető betegség. Az igen ritkán jelentkező, aura nélküli fejfájás csak megkínozza a beteget, de különösebb kockázattal nem jár. A gyakori, látásérzetekkel jelentkező forma szövődményeket okozhat. Ilyen pl. a rosszullét alatt bekövetkező agyvérzés, esetleg fellépő szemészeti problémák. A gyakori, nagy fájdalom a beteget öngyilkosságba kergetheti.

Melyek a tünetei?

A klasszikus migrén tünetei a következők: többnyire tompa, gyakran egyoldali fejfájásra ébred a beteg, a fájdalom éles nyilallásokkal fokozódik. Órákig, esetleg egész nap tart a fájdalom, ezt hányinger, hányás, hasmenés, ingerlékenység kíséri, fényre, zajra, szagokra fokozottabban érzékennyé válik a beteg, a hajas fejbőr érzékenysége és láthatóan megduzzadó halántéki erek is kísérhetik a fájdalmat.

Az aura tünetei a látászavar, sötét foltok, fénylő pontok, csőlátás, kettős látás, zegzugos minták látása, fülcsengés, beszédzavar és egyéb érzetek. Egyéb általános tünetek is jelentkezhetnek, pl. borzongás, hideg végtagok, szájszáradás, bőséges vizeletürítés, izzadás, ásítozás, remegés.

Jellemző, hogy a panaszok elmaradtával a betegnek nagyon jó lesz a közérzete, könnyednek, vidámnak érzi magát.

Mi okozza a migrént?

Sokféle teória létezik a migrén kialakulására vonatkozóan, de legelfogadottabb az agyi vérkeringés megváltozásának a szerepe, melyet különféle un. Vazoaktív anyagok idéznek elő.
Mi válthatja ki a migrénes fejfájást?

A migrénes fejfájást kiválthatják környezeti hatások (pl. szmog, köd, erős napfény, szél- és egyéb időjárás változás, villódzó fények, hangos ismétlődő zajok, erős szag, kémiai anyagok, kipufogógáz stb.).

Az élelmiszerek közül az alkohol, kávé (bár néhány esetben csökkenti a fejfájást), kókusz, citrusfélék, banán, bab, só, bizonyos sajtok, csokoládé, olajos magvak, máj, kelt tészták, spenót, szárított, füstölt, sóval tartósított ételek stb. idézhetnek elő migrént.

A stressz, fizikai trauma, alvásciklus változás, éhség, kiszáradás, kialvatlanság, menstruáció, hormonkezelés (ösztrogén), fogamzásgátló, cigarettázás is kiválthat migrént.

Öröklődik a migrén?

Igen. A legtöbb migrénben szenvedő közeli vérrokonságában találunk migrénes beteget. Az esetek 50-60 %-ában a szülők életében is előfordult már ez a fejfájás.

Pszichés betegségnek mondható a migrén?

Nem. Régebben az hitték, hogy a migrénes betegek neurotikusak, a pszichés zavarokkal küszködők közül kerülnek ki. A migrénes betegek pszichológiai profilja egyáltalán nem különbözik a többi emberétől.

Hogyan tudunk segíteni gyógyszeres kezelés nélkül migrénes fejfájásunkon?

A legjobb módszer az alvás, melyet egy hűvös, csendes sötét szobában tudunk biztosítani magunknak.
Be szokott válni még a hűvös levegő, a fej és a tarkó enyhe nyomása, masszírozása, meleg lábfürdő. Sok esetben a migrén a hányás után azonnal megszűnik.

Milyen gyógyszerek alkalmasak a migrénes fájdalom csillapítására?

Elsősorban a nem-szteroid fájdalomcsillapítók (NSAID). Ide tartoznak például a szalicil, ibuprofen diclofenac, paracetamol tartalmú gyógyszerek, kombinált készítmények. Ergotamin származékai is kiválóan alkalmasak a fájdalom gyors megszűntetésére.

Hányingerrel jelentkező migrén esetén antihisztaminok is segítenek. Megelőzésre alkalmazhatók antidepresszánsok, antikolinerg szerek, antihisztaminok, béta-blokkolók, kalcium antagonisták, izomlazítók, és még lehetne sorolni. Természetesen a fejfájás panasszal a kezelőorvost kell felkeresni, aki a kezelést egyénre szabottan végzi majd!

Mit tehetünk még, hogy elkerüljük ezt a kínzó fejfájást?

Ismerjünk meg mindent a migrénnel kapcsolatban. Tudjuk meg, mi az, ami esetünkben a migrénes fejfájást kiváltja. Oly sok kiváltó oka lehet ennek a betegségnek, ezért az ismereteink bővülésével sokat javíthatunk állapotunkon, megőrizhetjük jó közérzetünket, teljesítményünket egyenletessé tudjuk tenni.

Tájékoztassuk családunkat, barátainkat, mely ételek, hatások váltják ki nálunk a migrént és rosszullét esetén milyen környezeti feltételekre van szükség ahhoz, hogy rendeződjön állapotunk.

Ha mindezek ellenére is jelentkezik a migrénes fejfájás és a már kipróbált gyógyszerek nem bizonyultak kellően hatásosnak, ismét keressük fel kezelőorvosunkat, hogy a számunkra legmegfelelőbb gyógyszert megtalálhassuk.


Dr. Nagy Károly V. kerületi háziorvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?