Egészséges időskort!

Hosszú évek óta az országban megfigyelhető az idősebb korosztály arányának növekedése a társadalmon belül. Ilyen ütemű arányeltolódás esetén a következő évezred küszöbére minden ötödik magyar ember 60 év feletti lesz. Ez a tendencia igaz Budapest belső kerületeire, különösen az V. kerületre. Felnőtt háziorvosi praxisban a lakosság 40 %-a 60 év feletti. Ennek a rétegnek az egészségmegóvása túlmutat az egészségügy keretein, javarészt szociális, össztársadalmi feladat.

1997.07.02.
Belváros-Lipótváros
Budapest Főváros V. ker. Önkormányzatának Hivatalos és Közéleti Lapja

Tulajdonképpen minden ember szeretne egészséges maradni, szeretné megőrizni fizikai erejét, szellemi aktivitását. Az életkorhoz kapcsolódó krónikus betegségek megelőzése és hatásuk mérséklése már fiatal korban el kell kezdődjön. Igen nagy jelentősége van az egészségnevelésnek, az egészségügyi felvilágosító munkának.

Most lássuk csak, mi is az öregedés?
Az öregedést a belső környezet állandóságát (homeostasis) biztosító élettani folyamatok fokozatos beszűkülése (homeostenosis) hozza létre, emiatt az egyes szervek és szervrendszerek működési tartalékai egyre fogynak.

Milyen életkorban indul meg ez a folyamat?
Tulajdonképpen a születés pillanatában, de érzékelhetően a harmadik évtizedet követően, egyénenként változó mértékben és ütemben.

Egyformán öregszenek a szerveink?
Nem. az egyik szerv vagy szervrendszer működésének csökkenése független a másikétól. A zavarok létrejöttét elsősorban az étrend, életmód, környezeti hatások befolyásolják:

Mi a különbség az öregedés és a betegség között?
Ha egy szerv működése rövid idő alatt romlik, akkor szoktunk betegségről beszélni. A fokozatos, lassú működésromlást tarthatjuk az öregedési folyamatnak.

Időskorra is maradhatunk egészségesek?
Természetesen! De ehhez bizonyos életmódi megszorításokat be kell tartanunk. Például a rizikótényezők (dohányzás, mértéktelen alkoholfogyasztás, tunya életmód, elhízás stb.) kiküszöbölése révén.

Hogy lehet az, hogy az öregedés nem jár panasszal?
Mivel túlbiztosított a szervek működése, az élettani folyamatok fokozatos beszűkülése a megszokott napi életmódra nincs kihatással.

Ha valaki a 60 éves kort betöltötte, hány évet élhet még?
A statisztikai adatok szerint igen nagy valószínűséggel megélheti a 80. születésnapját. Aki 75 éves 11 évet remélhet még, aki viszont a 85. évét is betöltötte, nagy eséllyel 91 éves lehet.

Mi a rossz az öregedésben?
Az életkor előrehaladtával egyenes arányban nő a kockázata a betegségeknek.
Az élettani tartalékok csökkenése miatt az idős ember sokkal érzékenyebb a környezeti hatásokra, kóroki tényezőkre.

Ugyanaz a betegség egyformán veszélyes a fiatalra, idősre?
Nem egyformán. Mivel idősebb korban az élettani tartalékok kisebbek, ezért a betegségek lefolyása súlyosabb, esetleg végzetes is lehet.

Milyen sajátosságok jellemzik az idős ember megbetegedését?
Idős embernél az egyes betegségek nem a megbetegedett szervrendszerre jellemző tünetekkel járnak, hanem más szervek működészavarát sugallják. Hogy érthetőbb legyen, lássunk egy példát: tüdőgyulladás esetén nem a klasszikus tünetek (magas láz, mellkasi fájdalom, köhögés, köpet) jelentkeznek, hanem például hangulati nyomottság, zavartság, vizelettartási képtelenség, stb.
A kompenzációs mechanizmusok csökkenése miatt egy kórkép tünetei sokkal korábban megjelennek az idős beteg esetében. Sokszor ez a jelenség megkönnyíti az orvos munkáját, mert korábban kiderül a betegség, mikor még nincs előrehaladott állapotban. Sajnos a kompenzációs mechanizmusok beszűkülése miatt a gyógyszeres kezelés nehezebbé válik, mert kisebb dózisok alkalmazása esetén is megjelenhetnek súlyos gyógyszer-mellékhatások.
Az is megfigyelhető, hogy sokszor egyszerre több szervrendszer betegszik meg. Ezek bármelyikében bekövetkező kisfokú javulás már igen gyors általános javulást eredményez. Az idős embernél a betegségek lefolyása súlyosabb, de a kezelés hatékonyabb szokott lenni, mint a fiatalok esetében.

Milyen elváltozások társulhatnak az öregedéshez?
Összességében csökken a test teljes víztartalma és a zsírmentes testtömeg. Az össz-zsírtartalom aránya növekszik. Csökken a testsúly és a testmagasság. A bőralatti zsírszövet csökken, szárazzá válik a bőr. Romlik a látás, hallás, gyengül a szaglás, ízérzés. Az érrendszer rugalmatlanná válik, meszes felrakódások jönnek létre. A tüdő kapacitása ventillációs zavar miatt romlik. A csont és izomtömeg csökken. Az érfalak rugalmatlanná válnak az agy mérete, súlya csökken. Az ellenállóképesség romlik. Őszül a haj.

Mi jelenti a legnagyobb veszélyt az idős emberre?
Az elesés. Az otthon élő idős emberek egyharmada, az intézeti körülmények között lakók még nagyobb hányada elesik évente legalább egyszer. Az eleséskor komoly csontsérülés pl. combnyaktörés is bekövetkezhet, ami önmagában is végzetes lehet. De sérülés nélkül is kialakulhat az eséstől való félelem, ami inaktivitásra késztet.

Milyen egyéb probléma van, mely hasonlóan kirekesztő hatású az idős emberre nézve?
Az inkontinencia, azaz a vizelettartási képtelenség. Sokkal nagyobb arányú ez a probléma, mint ahogy hisszük. 80 év feletti nők 50 %-a, a férfiaknak pedig 25 %-a küszködik ezzel a gonddal. Az alacsonyabb korosztályú betegek körében is gyakori gond, de a szégyenlősség miatt sok esetben rejtve marad. Rengeteg lelki és társadalmi probléma forrása lehet.

Az idős ember gyakran válik depresszióssá, úgy érzi, hogy már nincs rá szüksége senkinek. Mit tehetünk ebben az esetben?
Az idős ember nem feltétlenül a hasonló korosztályú, egészségi állapotú társai körében érzi jól magát. Vonjuk be a család életébe, beszéljük meg vele a problémákat, kérjük ki a véleményét. Kérjük meg feladatokra, melyeket szívesen elvégez, de nem okoz számára különösebb megterhelést. Így talán csökkenthetjük benne a mellőzöttség érzését.

Az egészségügyben dolgozók, elsősorban a háziorvosok felelőssége igen nagy a preventív (megelőző) orvoslás terén. Ugyanakkor azt is látni kell, ebben a munkában nagy feladat hárul a különféle közösségekre (család, munkahely, stb.) és az egyénre egyaránt. Ahhoz, hogy megvalósuljon az „egészséges időskor”, fontos, hogy az egyén már fiatal korától kezdve bizonyítottan káros szenvedélyektől mentes életet éljen, tudatosan óvja egészségét. Panaszmentesség esetén is célszerű az időszakos szűrővizsgálatokon megjelenni, illetve az ajánlott védőoltásokat kérni (influenza, kullancs, encephalitis, hepatitis, stb.)

Panasz esetén forduljon orvosához.

Dr. Nagy Károly V. kerületi háziorvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?