Házipatika

A gyógyszerek törzskönyvezési kötöttségének csökkenése és a gyógyszerimport mennyiségi és minőségi liberalizálása mára közel 4000 gyógyszerfajta patikai forgalomba kerülését eredményezte. A forgalomban lévő gyógyszerek 20%-a, azaz kb. 800 gyógyszer vény nélkül is kiadható.

A beteg emiatt ezekhez a gyógyszerekhez orvosi felügyelet-, ellenőrzés nélkül is hozzájuthat és szedésüket elkezdheti. Mindenkit óva intek, hogy így tegyen, mert a vény nélkül kiadható gyógyszerek körében bizony nagy számban vannak olyanok is, melyek kontrollálatlanul szedve súlyos-, az életet is veszélyeztető mellékhatásokat okozhatnak. Most lássuk csak milyen gyógyszerek jelennek meg az otthonokban, a szekrények mélyén, a fiókokban. Természetesen, ha valamelyik családtag idült betegsége miatt rendszeres gyógyszerszedésre szorul, a kezelőorvos által javallt, rendszeresen felírt gyógyszereknek helye van. Viszont szinte nincs olyan család, ahol az átmenetileg szedett gyógyszerekből néhány ne gyûlt volna fel az évek folyamán. Ezeket a gyógyszereket időnként célszerűátválogatni. Meg kell nézni, hogy a szavatossága meddig tart. A lejárt szavatosságú gyógyszerek hatásukat vesztik, elbomlanak. Rosszabb esetben felhasználásuk során toxikus tüneteket okozhatnak. A szavatosságát vesztett gyógyszereket ki kell válogatni és meg kell semmisíteni. Csak azokat a gyógyszereket tartsuk meg, melyekről feltételezzük, hogy a későbbiekben felhasználásra kerülhetnek. Ennek eldöntésére kérjük ki kezelőorvosunk véleményét, tanácsát is. Az un. házi patikát alkotó gyógyszerek az apróbb rosszulléteket, tüneteket hivatottak orvosolni, mint pl. a láz, fejfájás, émelygés, szédülés, bőrviszketés, csalánkiütés. Ezeknek a gyógyszerek csoportja igen változó összetételû, családonként más és más. Az otthoni „házipatikák" kialakításához szeretnék néhány tanácsot adni, segítséget nyújtani.
Lázcsillapítók: acetil-szalicilsav tartalmú tabletták (pl. Kalmopyrin, Aspirin, Huma-ASA), paracetamol tartamú tabletták (pl. Paracetamol, Rubophen), kúpok (Germicid kúp, Supp. Aminophenazon) (A lázat csak 38 0C felett célszerűcsillapítani.)
Fájdalomcsillapítók általában: Algopyrin tabl., Analgeticus tabl., Demalgon végbélkúp, és az un. nem szteroid gyulladáscsökkentők (NSAID) (pl. Huma-Profen) (Tartós szedésük csak orvosi ellenőrzéssel!)
Fogfájásra: Demalgon, Barbamid tabletta. Fejfájás ellen: Quarelin tabl., Panadol tabl., Miralgin tabl.
Ízületi, izomfájdalomra (zúzódás, rándulás): Nicoflex kenőcs, Elmetacin oldat, Mobilisin krém, Opodeldok gél, Diclofenac gel, Phenylbutazon kenőcs, Voltaren emulgel, Olfen gél, Flameril emulgel ( Hatáserősségben, kiszerelésben, árban különbözőek.)
Görcsoldók: No–Spa tabl., Papaverinum hydrochlor. Tabl., Troparin combinatum tabl., Dicetel tabl., Meristin tabl. Hányinger, hányás ellen: Vitamin B6 tabl., Daedalon tabl., ill. végbélkúp, Supp. Antiemeticum.
Hasmenés elleni bélfertőtlenítők: Sulfaguanidin tabl., Bolus adstringens tabl., Carbo activatus tabl.
Hashajtók: Bolus laxans tabl., Glicerines végbélkúp, Tisasen A+B drazsé, Phenolphthaleinum tabl.
Aranyeres panaszokra: Hemorid kenőcs és kúp, Noditran végbélkúp, Nodicid kenőcs, Reparon kenőcs ill. végbélkúp.
Savtúltengésben, savbeállításra: Tisacid tabl., Nilacid tabl., Magnéziatej szuszpenzió, Optacid granulált porkeverék, Maalox tabl. és susp., Almagel-; Antagel-; Malugel susp. Tums tabl., Magneziatej susp.
Emésztést elősegítő, puffadást csökkentő szerek: Cotazym forte tabl., Suprachol drazsé, Bilagit drazsé, Bilocid tabl., Bilobene filmtabl., Allochol drazsé, Cholagol oldat.
Csalángöb, allergiás bőrtünetek esetén: Calcium pezsgőtabl., Fenistil gél.
Bőrgombásodás ellen: Canesten kenőcs és oldat, Chinofungin spray, Mycosid hintőpor, Digifungin hintőpor, Lubex emulsio, Betadine fertőtlenítő oldat, Spars. Antimycoticum, Sol Castellani sine fuchsino.
Hámsérülésre, horzsolásra: Neogranormon kenőcs, Azulenol kenőcs, Lábszárfekélyre: Curiosin oldat, Crupodex sebhintőpor, sebtampon, Debrisan paszta.
Sebkezelők, kötszerek: Betadine kenőcs, Dermaforine sebhintőpor, Reseptyl–Urea sebhintőpor, Mull-pólya steril (Rico), Mull–lap steril (Rico).
Visszér elleni szerek: Doxivenil gél, Venoruton gél, kapszula, Anavenol drg.
Köhögéscsillapítók: Erigon szirup, Radipon tabl.,
Torokfertőtlenítők: Glycosept oldat, Phlogosol oldat, Septofort tabl., Strepsils tabl., Halset tabl., Faringosept tabl.
Orrcseppek, orrkenőcsök: Novorin orcsepp, Histazolin oldat, Naphasolin oldat, Ung. Nasale kenőcs, Afrin orrspray, Nasivin orrcsepp, Taleum orrspray, Rhinaaxia orrspray, Paxirasol orrspray, Coldastop orrcsepp.

Természetesen a házi patikát félre kell tenni és orvost kell hívni, ha sürgős orvosi segítség szükségessége merül fel a beteg panaszai, tünetei alapján. Lássuk, melyek ezek a tünetek. Ha a beteg hirtelen és tartósan elveszti az eszméletét. Bizonyos életkorban ( elsősorban a 40-50 éves férfiak) történő rövid ideig tartó eszméletvesztés (ájulás) mellkasi fájdalommal és verejtékezéssel szintén sürgős orvosi ellátást indokol. (A gyermekek, fiatal felnőttek másodpercekig tartó vagy rövid idejűájulása rendszerint nem indokol sürgős orvosi ellátást. Ezek a betegek a rosszullét okának tisztázására keressék fel orvosukat.) Ha a fogamzásképes korban levő nő sápadttá válik, majd elájul, esetleg tartósan elveszti az eszméletét, szintén értesíteni kell az orvost. Hirtelen vérhányás vagy szurokszínűszékletürítése gyomor-, bélrendszeri vérzés riasztó jele. Ha a balesetet szenvedett sérülésének ellátásához nem elegendőek a családtagok vagy a környezetben tartózkodók elméleti és gyakorlati ismeretei, forduljanak orvoshoz. (Horzsolást, kisebb bőrvérzést otthon is el lehet látni.) Hirtelen kezdődő hasi görcs esetén, ha a fenti görcsoldók hatástalanok, különösen akkor, ha a görcsöt hányinger, hányás kíséri megint indokolt az orvost hívni. Ha azt észleljük, hogy valakinek valamelyik végtagja testfele hirtelen megbénult vagy ügyetlenné, gyengévé válik, esetleg beszédzavar is kialakul első teendő az orvos értesítése. Látászavarral társuló rohamszerűfejfájás mögött zöldhályog (glaukóma) állhat. Ha ez a beteg nem kap gyors orvosi segítséget, látását elvesztheti. Igen heves fejfájás, hányinger, hányás agynyomás fokozódás jele lehet. Ha mindez magas lázzal is jár, agyhártyagyulladás állhat a háttérben. Ha az ismert betegségben szenvedő és kezelés alatt álló beteg állapota váratlanul és feltûnően romlik ugyancsak értesíteni kell a kezelőorvosát.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?