Az influenza nem egyenlő a náthával

Ezekben a hetekben gyakori használati tárgy a zsebkendő. A közönséges nátha (common cold, rhinitis) esetében jellegzetes tünet a fejfájás, orrdugulás, vizes orrfolyás, tüsszögés, kaparó torokfájás, rossz közérzet.

Ezt, a többnyire kezelést nem igénylő, 2-3 napig tartó, lázmentes felső légúti megbetegedést az un. náthavírusok ( rhino-, adenovírusok , stb.) okozzák. Több mint 200 típusuk ismert, ez az oka annak, hogy az emberek egész életükben fogékonyak maradnak a náthára. Az orrváladék színének megváltozása és a láz megjelenése bakteriális felülfertőződésre utal, mely szükségessé teheti a gyógyszeres kezelést. Szövődménymentes esetekben a kezelés csak a tünetek enyhítésére szorítkozik. A nátha cseppfertőzéssel terjed, célszerű kerülni a zsúfolt, levegőtlen termeket.
A hirtelen magas lázzal, borzongással, rossz közérzettel, izomfájdalmakkal induló betegség esetében kell gondolnunk az influenzára. Ilyenkor is jelentkezik orrfolyás, köhögés, de a láz és az elesettség aránytalanul súlyosabb a hurutos tüneteknél. Az influenza is cseppfertőzéssel terjed , de többnyire járványosan jelentkezik.
Az influenzavírusok (orthomyxovírusok) szerkezetüket tekintve három típusba sorolhatók:
A, B és C influenza vírusok. Az A és B-vírus egyforma súlyos tüneteket okoz, a C vírus fertőzés enyhe lefolyású, csak légúti tünetekkel jár. Az influenza A-vírus sertéseket, lovakat, fókákat, bálnákat, víziszárnyasokat és embereket is fertőz, míg az influenza B- és C-vírusok csak emberi élősködők. Az influenza vírusok genetikai szerkezete megváltozhat, emiatt idővel újabb és újabb vírustörzsek jelennek meg. Ez az oka annak, hogy az influenza megbetegedés kiállása csak részleges és időleges védettséget eredményez. Ennek a genetikai szerkezeti változásnak következménye az is, hogy egy-egy földrajzi területen vagy az egész világot átfogóan kb. 10-11 évenként súlyos járványok ütik fel a fejüket. Akár 500 millió ember is megbetegedhet egy év alatt. Sokan emlékeznek még az 1957-es („ázsiai", A2-es) és az 1968-as („hongkongi") pusztító influenza járványokra. Ezek a járványok 3 millió ember halálát okozták. Az újonnan felfedezett vírustörzseket többnyire a felfedezés földrajzi helye, időpontja szerint nevezik el. A múlt esztendő végén kezdődött és az idén januárban, februárban tetőzött járványkor izolálták először az A/Wuhan-t Kínában. Ez a szárnyasállatokról, főként a kacsákról emberre terjedő vírus szerencsére még nem jutott el hozzánk, de szinte bizonyos, hogy előbb-utóbb hazánkban is jelentkezni fog. Hosszú próbálkozás eredményeképpen 1941-ben fejlesztették ki az első influenza oltóanyagot. Hazánkban 1969 óta használnak elölt influenza vírust tartalmazó vakcinát. Ebben az oltóanyagban formalinnal elölt vírustörzseket kötnek alumínium foszfát gélhez. Az ENSZ Egészségügyi Világszervezete influenzafigyelő szolgálata a legfrissebben izolált törzsekből ajánlja a védőoltóanyagok kifejlesztését. A hazánkban kapható vakcinák mind az új, mind a korábban izolált kórokozók ellen kb. 70 %-os védelmet nyújtanak.
Az influenza vírus a légutak nyálkahártyáját károsítja, a nyálkahártya elhalását okozza. Ez a folyamat lehetővé teszi különféle baktériumok elszaporodását, az un. bakteriális felülfertőződést. Különféle szövődmények léphetnek fel, pl. orrmelléküreg gyulladás, középfül gyulladás, gennyes légcsőhurut, tüdőgyulladás. A magas halálozásért elsősorban a bakteriális szövődményként fellépő tüdőgyulladás tehető felelőssé. Kisgyermekkorban ritka szövődmény lehet a lázcsillapítóként szalicylt kapott influenzás beteg gyorsan kialakuló májelégtelensége és agykárosodása (Reye syndroma).
A szövődménymentesen az influenza egy hét alatt lezajlik. A fellépő szövődmények nagy veszélyt jelentenek a 60 éven felüli lakosságra, az idült tüdő-, és/vagy szív-, érrendszeri betegségben szenvedőkre, cukorbetegekre, folyamatos aspirin kezelésben részesülőkre. Ezeket a betegeket indokolt influenza oltásban részesíteni. Oltani célszerű még a lakosság azon körét, akik fokozottabban ki vannak téve fertőzésveszélynek. Ide tartoznak például az egészségügyi, szociális intézményi dolgozók.
Az oltást a fent felsorolt esetekben ingyenesen kaphatják meg háziorvosuktól. Erre a célra az ÁNTSZ megfelelő mennyiségben biztosított hazai előállítású un. Influenza A és B elleni oltóanyagot. Akik nem tartoznak a korábban felsorolt csoportokba, de el akarják kerülni az influenza vírusfertőzéssel együtt járó kellemetlen tüneteket szintén megkaphatják az oltást. Keressék fel háziorvosukat, aki felírja receptre az oltóanyagot, mely a patikában kiváltható.
Hazánkban a hazai előállítású Influenza A (330Ft), Influenza B (330 Ft) oltóanyagon túl külföldi készítmények is kaphatók (Fluarix 481 Ft, Influvac 485,5 Ft, Vaxigrip 490 Ft). Megfelelő védettség az oltás után 2 héttel alakul ki és kb. egy évre szól. Járvány idején lehetőség nyílik még gyógyszeres megelőzésre is. Ez a gyógyszer az un amantadin, mely alkalmas az influenza kivédésére.
Félreértések elkerülése érdekében szót kell ejteni a Haemophilus influenzae nevű baktériumról is. Ez tehát baktérium és nem vírus. Súlyos betegségek okozója, mint például a szívbelhártya gyulladás, agyhártyagyulladás, tüdőgyulladás, stb. A gyógykezelés antibiotikummal történik. A megelőzésre is mód nyílt, mert kifejlesztettek ellene oltóanyagot. Ezt gyermekkori védőoltás formájában alkalmazzák ( HIB vakcina ).
Az USA-ban tetravalens vakcináként DiPerTe-vel kombinálva adják a Haemophilus influenzae (baktérium) okozta valóban súlyos fertőzés megelőzése érdekében. Jelenleg sem hazánkban, sem másutt a világban nem jeleztek még járványt, de a korábbi évtizedek tapasztalataiból okulva jobb ha felkészülünk rá.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?