Számítástechnikai alapfogalmak

Melléklet II.
Számítástechnikai módszerek alkalmazása a háziorvosi gyakorlatban c. eloadáshoz
( Zuglói Háziorvosi Alapítvány, Dr. Nagy Károly )
Számítógépes alapfogalmak

BIT: BInaris digiT=binaris számjegy, a kettes számrendszer számjegyei, melyeket a 0 és 1 alkotják. A 0 és 1 bitértékek megfeleltethetők a KI és a BE állapotnak, a HAMIS-nak és az IGAZ-nak, a NEM-nek és az IGEN-nek. A számítógép működése a kettes számrendszeren alapul.
BYTE: ( BáJT) 1 byte=8 bit. Egy karakter ( szám vagy betü ) laírásához 8 bit információ elegendő. Mivel minden bitnek két különböző állapota lehetséges, ezért 8 bit variációs lehetosége 256.
ASCII: ( American Standard Code for Information Interchange ) tágabb értelemben az a nemzetközileg elfogadott kódrendszer, amely meghatározza, hogy az egyes karaktereknek milyen bitminták felelnek meg. Ezeket a karaktereket használják a számítógépek munkájuk során.
ADAT: információ hordozására alkalmas közlés, mely tetszőleges formátumú ( szöveges, kódolt, digitalis, karakter, tetszőleges saját jelkészlet ) lehet.
INFORMáCIÓ: valamilyen értelmezhető, hasznosítható adat. Egy adat csak megfelelő befogadó közeg esetén hasznosul információként. 
MEZŐ: egyetlen adat tárolására kijelölt hely, tipusa: numerikus ( számokat tartalmazó ) , alfanumerikus ( betüket, számokat, írásjeleket tartalmazó )
REKORD: adatoknak olyan egysége, amelyben valamilyen dolog jellemzőit gyűjtjük egybe. A jellemzők egy-egy mezőben vannak, a rekord tehát mezőkbol áll.
ÁLLOMáNY=FILE: az adatoknak logikailag összefüggő halmaza. ( Pl. adatállomány, programállomány ). Mindegyik állományt névvel, egyedi azonosítóval ( kiterjesztés ) jelöljük.
DIRECTORY=KÖNYVTÁR: tartalomjegyzék, mely az állományok megkeresését szolgálja.
DATABASE= ADATBÁZIS: az adatállományok logikailag összefüggő csoportja
HARDWARE: A számítógép fizikai alapelemeinek összessége. Ide tartoznak:
ház: a gép alkatrészeit befogadó doboz
táp: a működéshez szükséges kisfeszültségű egyenáramot előállító egység, 
alaplap: az elektronikai egységeket összekötő és csatlakoztató nyákpanel, ezen van a processzor is
processzor: ( CPU= Central Processor Unit ), ez a központi egysége, a lelke a gépnek 
memória: tároló, mely a programok futtatásakor van használatban, a programok működéséhez szükséges.
Fajtái :
o ROM: ( Read Only Memory ) csak olvasható tároló, mely a számítógépes rendszer indításához, feléledéséhez, muködéséhez szükséges, tartalma nem változtatható.
o EPROM: muködése, feladata a ROM-hoz hasonló, de tartalma UV sugárral törölheto, de speciális készülékkel újraírható.
o RAM: ( Random Access Memory ) véletlen hozzáférésu tároló, mely a felhasználói program muködtetésére és átmeneti adattárolásra szolgál.
- Conventional memory ( hagyományos memória ) 640K
- UMA ( Upper Memory Area ) 384K ( az a memóriaterület, amely a hagyományos memória és az első MB ( 1024K) közé esik.
- HMA ( High Memory Area ) 64K ( az a keterjesztett memóriaterület, mely az 1024K és 1088K közé esik.
- XMS ( eXtended Memory Specification ) az elso MB ( 1024K ) fölötti memória elnevezése, mely HMA-t is magában foglalja.
o CMOS RAM ( Complementary Metal Oxide Semiconductor ) az a speciális memóriaterület, mely a számítógép saját konfigurációját ( a hardware elemek pontos jellemzoit ) ismeri fel. Ezt a memóriát az elektromos hálózattól függetlenül egy saját akkumulátor tartja muködésben. A számítógép bővítése, fejlesztése során az ebben levő adatokat aktualizálni kell.
csatoló kártyák: az alaplapot a perifériákkal összekapcsoló, összeillesztő elektronikai egységek ( IO kártya, video kártya, hangkártya, modem kártya, stb )
bus: ( vezetékek gyüjteménye, vezetéknyaláb ), fajtája megszabja az adatátvitel nagyságát
o ISA bus: ( Industry Standard Architecture ) 8, majd 16 bites változat
- EISA bus: ( Extended Industry Standard Architecture ) 32 bit adatátvitel a 386-os és 486- os processzorok megjelenése miatt vált szükségessé.
- VESA local bus: ( Video Electronics Standard Assotiation ) a nagy felbontású videókártyák megjelenésével vált szükségessé. Lehetővé teszi, hogy az eszközök ( pl. videokártya ) közvetlenül kommunikáljanak a processzorral.
- PCI: ( Peripheral Component Interconnection ) A VL-busnál is hatékonyabb vezetékelés, mely még gyorsabb adatátvitelt tesz lehetővé. ( Intel tervezte )
- Microchannel: IBM saját tervezése, hátránya, hogy kártyái nem csereszabatosak a hagyományos PC eszközökkel. Előnye, hogy megszakítás ( interrupt ) problémákkal nem rendelkezik.
IRQ: ( Interrupt ReQuest ) megszakítási kérelem, melyet egy hardware eszköz ( pl. egér, modem ) akkor küld a CPU felé, ha annak munkájára éppen szüksége van, ezáltal a CPU-t saját feladatainak elvégzésére serkenti. A PC ( Personal Computer ) 16 IRQ vonalat tud kezelni ( 0-15 ).
I/O ( Input/Output ) cím ( portcím ) : 3 számjegyű memóriacím, mely eligazítja az adatáramlást a CPU és az egyes kártyák, portok között.
DMA: ( Direct Memory Access ) ez egy speciális áramkör, vagy mikroprocesszor, mely lehetővé teszi, hogy a fölösleges munkától ( pl adatmozgatás ) a CPU megkímélve legyen, és erőit hasznosabb feladatra fordítsa. Ezek a műveletek ( adatmozgatás ) 7 DMA csatornán ( 0-6 ) valósulhatnak meg. ( DMA csatornát is használó eszköz telepítésekor a DMA beállításokat is ellenőrizni kell az IRQ beállítások mellett !
l perifériák: összefoglaló név mely magába foglalja a monitort, billentyuzetet, háttértárolókat, nyomtatókat, egeret, rajzgépeket, botkormányt
monitor: numerikus ( szöveg ) és grafikus ( kép ) megjelenítésre szolgál, több tipusa van: monochrom ( egyszínu ), color ( színes ), , megkülönböztethetők a képfelbontás alapján is, azontúl megjelentek a low radiation ( alacsony kisugárzású ) monitorok is.
billentyűzet: ( keypad ) a géppel való kapcsolattartás leggyakoribb formája, három része van:
o funkcióbillentyűk: mindegyikhez egy-egy speciális feladat rendelhető, az aktuálisan alkalmazott programnak megfelelően
o alfanumerikus ( írógépszerű ) mező: az angol írógépszabvány ujjrendnek megfelelő, természetesen karakter átdefiniáló programmal más ( magyar ) billentyűzet is használható.
o numerikus blőkk: számok nagytömegű és gyors bevitelére szolgál
egér: ( mouse ) a géppel való kapcsolattartás második formája, mellyel az adatbevitel helye, a kurzor könnyedén mozgatható a képernyőn, ezt a grafikus felületet használó programoknál ( Windows ) lehet nagyon jól kihasználni
trackball: felfordított egérnek fogható fel, feladata az egérével megegyező
botkormány: ( Joystick ) a géppel való kapcsolattartás speciális formája, melyet a játékprogramoknál gyerekeink előszeretettel használnak 
háttértárolók: adathordozók összefoglaló neve, ezeken vannak a számítógépes programok, felhasználói adatok, az alábbi fajtájuk használatos:
o floppy disc: ( FD ) cserélhető hajlékony lemezes tár, több méretben ismert, kettő tipus a leggyakoribb, mérete szerint: 5,25" ( 1,2 Mb )és 3,5" ( 1,44 Mb ) Kis kapacitás jellemző ezekre a tárakra
o winchester: ( HD ) merevlemezes tár, többnyire fix beépítettségű, de lehet külső és újabban cserélhető lemezes is ( Nagy kapacitásúak , 40Mbyte-több tíz Gbyte ) a műszaki megoldás színvonala szerint különbözö adatelérési sebességűek
o streamer: mágneskazetta, mely ma már az adat archiválásban tölt még be szerepet
o SyQuest: igen érdekes technikai megoldású háttértároló, mely a számítógép párhuzamos csatlakozójához ( paralel port, LPT ) köthető, ahová a nyomtató is illeszkedik, cserélhető merevlemezes egységei ( cartridge ) vannak, nagy kapacitásúak ( 270 Mb-os cserélhető egységek ) végtelen adattár , nem sokkal lassabb az adatok elérhetősége a winchesterénél
o optikai disc: nagy adattömeg megbízható tárolására szolgál, de viszonylag lassú, emiatt az Gbyte-os nagyságrendű archiválásban van elsősorban szerepe, két fajtája van:
- olvasható, csak egyszer írható
- írható-olvasható
o compact disk: ( CD ), ez a hang CD-vel teljesen megegyező adathordozó, de hangok mellett számítógépes programok, képek, mozgóképek, sőt filmek is tárolhatók rajta speciális műszaki adattömörítp eljárásoknak köszönhetpen. A felsorolásból egyértelműen kitunik, hogy fantasztikus mennyiségű adat tárolására alkalmas. Két változata ismert:
- írható-olvasható : igen drága a muködtető egysége, de néhány magyar számítógépes cég rendelkezik vele, és szolgálktatásuk igénybe vehető, ha nagy tömegű adatunkat megbízhatóan hosszú évekre meg akarjuk őrízni

- olvasható : a muködtetű egység ( CD ROM ) nagyobb tömegek számára elérhetűáron kapható, az ára az adatelérési sebesség szerint is változik, hang CD is lejétszható vele hazánkban is beszerezhetű már több ezer CD lemez 500-10000 Ft/db-os áron, melyek között enciklopédiák, hangosszótárak, hatályos jogszabályok gyűjteménye naprakész orvosi szakirodalom, orvosi oktató multimedia CD lemezek is találhatók , egy 640 megabyte kapacitású CD lemezre 200 ezer oldalnyi szöveg fér
nyomtatók: ( printer ) dokumentumok, ábrák papíron történő megjelenítésére szolgál, működési elvük szerint lehet csoportosítani:
o mechanikus: pl.: 9 vagy 24 tus mátrixnyomtató
o nem mechanikus: pl.: termikus, tintasugaras, lézer
l plotter: ( rajzgép ) grafikus ábrák, folyamatos, hajlított vonalak többszínű megjelenítése
scanner: kép formátum számítógépbe vitelére alkalmas eszköz, annak letapogatása révén; lehet kézi, asztali tipusa és megkülönböztethető a bevihető képnagyság tekintetében
SOFTWARE: olyan számítógépes program, vagy programcsoport, amely a számítógép muködéséhez szükséges és/vagy egy konkrét feladat számítógépes megoldását vezényli utasítás sorozattal. Az alábbi csoportba sorolhatók:
l operációs rendszer: a gép bekapcsolásakor elsoként futtatott programrendszer, mely lehetové teszi, hogy a számítógép valamennyi hardware eszközét használhassa és biztosítja felkhasználói programok futtatását, tehát a híd szerepét tölti be a gépi szint és a géptol független software-k között. Az alábbi operációs rendszerek a legismertebbek:
o DOS: ( Disk Operating System ) a személyi számítógépek leggyakrabban használt operációs rendszere, melynek a magja a BIOS ( Basic Input/Output System ) a csak olvasható tárterületen ( ROM ) helyezkedik el, a kisgépek operációs rendszerének mondják, mert egy gépen egyszerre egy felhasználó ( single user ) egyetlen programot ( single task ) futtathat. A fejlesztő cégek szerint lehet pl. MS DOS, Novell DOS, DR DOS stb. A Micrsoft DOS legújabb verziója az MS-DOS 6.22.
o WINDOWS: tulajdonképpen nem önálló operációs rendszer, hanem a DOS-ra ráépülo programrendszer, mely grafikus felhasználói felületet ( interface ) biztosít, lehetővé teszi a párhuzamos programfuttatást ( multitasking ), jobban kihasználja a hardware által biztosított lehetőségeket, átmenetet képez a hardware független X-OPEN ( nyílt ) operációs rendszerek felé, ellene szól azonban, hogy a grafikus felület megjelenítése több időt vesz igénybe, bár ezt a hátrányát a gyors processzorok megjelenése csökkentette. Ikonokat használ ( kép szerinti programválasztás ), saját izlésünknek megfelelően a képernyőt áttervezhetjük, menürendszerű, igy a felhasználás leegyszerűsödik, egérrel könnyen kezelhető, egymástól független programok egymásra tölthetők ( overlay ). Windows alatt csak az ilyen környezetben alkotott programok futtathatók, a DOS alatt használt korábbi programok csak speciális segédprogramokkal indíthatók el. Felhasználóbarátnak mondott környezete miatt óriási karriert futott be, legújabb verziója az MS Windows 3.11. A közeljövoben ( várhatóan 1995 augusztusban ) jelenik meg a WINDOWS 95 mely egyszerübben kezelhető , gyorsabb és hatékonyabb lesz ( valódi multitasking ), viszont tárigénye kb 30-40 Mb.
o UNIX: többfelhasználós operációs rendszer, tehát egyszerre több felhasználó is igénybe veheti ugyanazt a számítógépet, de a konkrét felhasználó számára kívülrőol a gép kizárólagos használatú gépnek tunik, minden felhasználó saját adattartományt kap un. logikai egységet, mely úgy jön létre, hogy a UNIX a hardware forrásokat virtuális eszközökké alakítja, azáltal ideális az eroforrások elősztása. Igen nagy előnye az is, hogy adatátviteli vezetékeken, egyéb hálózatokon a világ összes UNIX rendszere kommunikálhat egymással. Hátránya, hogy a rendszer kezeléséhez, irányításához, felügyeletéhez komoly szakértelem szükségeltetik ( superuser ).
o OS/2: nagy a kompatibilitása a DOS szabványokkal, ennek ellenére a modern operációs rendszerek előnyeit is ötvözi magában ( grafikus felület, multitasking, vegyes hálózatok muködtetése, stb )
o OPEN VMS: a nyílt rendszerek legjobb képviselője, megfelel a nyílt rendszerekkel szemben támasztott szabványoknak ( nagyfokú adatbiztonság, flexibilitás ) : cluster képzés, disc-tükrözés, kétfázisú adataktualizálás, naplózás, visszaállíthatóság, hibatolerancia, hiba esetén más rendszerre kapcsolás ( failover ), teljesítmény skálázhatósága ( desktop, mini, mainframe ), többféle üzemmód támogatása ( real-time, idoosztásos, osztott feladatok, client/server )
o NOVELL NETWARE: hálózati operációs rendszer
l software fejlesztési eszközök: ezek olyan számítógépes programok, melyekkel egy adott célfeladat megoldásához szükséges számítógépes program készíthető.
o gépi kódú ( un. alacsony, processzor közeli ) programnyelvek, ismerni kell a processzor architektúráját, nehézkesebb, lassabb a progamozás
o assembly programnyelv, mely a gépi kódú programozást könnyíti, gyorsítja
o C programnyelv, mely ma is korszeru rendszerprogramozói eszköz, egyaránt használható viszonylag gépközeli és általános feladatok megoldására. A UNIX operációs rendszer is ebben a programozási nyelvben íródott. Új verzió: C++
o Basic, Visual Basic programnyelvek is, előnyük, hogy könnyen megtanulhatók, a programozás fortélyai könnyen elsajátíthatók. Professzionális feladatokra ritkán használják ( struktúrálatlan ).
o Pascal, Turbo Pascal programnyelvek, ezek általános használatra javasolt, szintén könnyen elsajátítható programnyelvek ( struktúrált programozási technika )
o DBASE, Foxbase, Clipper programnyelvek általános, meghatározó adatbázis kezelők, könnyen megtanulhatók, egyszerű és közepesen bonyolult feladatokra kiváló Clipper. Hálózatos rendszereken viszont már elavult a 4GL-ekhez viszonyítva.
o 4GL ( 4. Generation Language ) tipusú fejlesztők, melyek elsosorban adatbázis kezelésre kiválóan alkalmasak. Használatukkal a fejlesztőmunka gyorsabb, a fejlesztések hibamentesebbek, könnyebben módosíthatók. Eleve hálózatra tervezték, nagyfokban gép és operációs rendszer függetlenek, egységes felülettel bírnak. Ide tartoznak : SQL, Oracle, Infomic, Progress, Ingres, Sybase, Magic, stb
felhasználói software-k: ezek a számítógépes programok teszik lehetővé hogy a számítógép éppen azt a feladatot végezze el, amire szükségünk van. A felhasználói software-k köre rendkívül nagy, ezért a teljesség igénye nélkül lássunk néhányat:
o szövegszerkesztők ( Word for Windows 6.0, Word Perfect, Ami Pro, Chiwriter, Ékszer, stb. )
o táblázatkezelők ( Excel 5.0, Lotus 1-2-3, Quattro-pro, stb )
o adatbáziskezelők ( dBASE, FoxPro, MS Access, Paradox, stb )
o integrált programcsomagok ( MS Office, MS Works, Framework III, Lotus, stb )
o kiadványszerkesztők ( QuarkXpress, Corel Draw, MS Publisher, Pagemaker, stb )
o fax programok ( Winfax pro, Bitfax, stb )
o kommunikációs programok ( PCPlus, Close-up, Emil, Ella, MS-Mail, stb )
o manager programok ( ACT for Windows, Organizer, Schedule+, stb )
o tervező programok ( Cad, AutoCAD, stb )
o szövegfelismerő ( OCR= Optical Character Recognition )program ( Recognita , stb )
o ügyviteli rendszerek, matematikai programcsomagok, játékok, stb.
Számítógépes hálózatok: kettő vagy tübb számítógép összekapcsolása zárt láncba, ahol az összeköttetés módja sokféleképpen valósulhat meg. A hálózati rendszerek lényege, hogy az adatforgalom - megfelelő adatokhoz való hozzáférés -, a munkamegosztás és a perifériák optimális kihasználása érdekében a perifériák nagy részét közösen használják, igy az egyik gépen kiszámított, beadott vagy feldolgozott információk azonnal megjelenhetnek a többi felhasználónál. Az adatátvitel megvalósulhat coaxialis kábel, elektromos hálózat, telefonvonal, mikrohullámú, rádióhullámú jeltovábbítással, optikai kábelen, távközlési műholdon keresztül stb. A hálózaton belül többnyire van egy kitüntetett helyzetü gép (server), amelyik az adatok, programok tárolását, a rendszer vezérlését végzi.(Hálózattipusok: soros vonalak, Arcnet, Ethernet, stb.)
o Lokális hálózatok ( LAN = Local Area Network) egy épületen belül, egy intézményen belül kialakított számítógépes hálózat. Az összeköttetés többnyire coaxialis kábellel, vagy az elektromos hálózat segítségével valósul meg. ( pl Novell, DECnet )
o Távoli kapcsolatok ( WAN = Wide Area Network ) telefon, nagyfrekvenciás adatátvitel, műholdas kapcsolatok
- Földet behálózó kapcsolatok ( Global Area Network ), ( "Információs szupersztráda" mely kifejezést eloször 1978-ban Al Gore használta, aki akkoriban az USA szenátusának jövőbeni technológiákért felelős bizottságának elnöke volt) mely egyre közelebb van a teljes megvalósuláshoz. Lényege egy olyan nagy sebességű ( nagy sávszélességű ) adatátviteli hálózat, mely lehetővé teszi egy időben szöveg, kép, hang mozgókép egyidejű átvitelét. Ezt a világot behálózó heterogen, színes számítógépes hálózatot INTERNET néven emlegetik. ( Ennek elődjét 1969-ben hozta létre az USA védelmi minisztériuma ARPANET néven. ). Az Internetnek manapság 30 millió regisztrált elofizetője van. Ezen a hálózaton lehetőség nyílik a világ bármely táján bekapcsolt felhasználók közötti elektronikus levelezésre ( E-mail ), adatcserére, elektronikus formában tárolt adatok hozzáférésére, mozgatására ( file transfer ), részt vehet vitacsoportok megbeszélésein ( discussion groups ), távoli számítógépes erőforrásokat vehet igénybe. Magyarországon az egyetemek, kutatóintézetek számára a hozzáférés évek óta lehetséges, nagyobb tömegek számára változó havi költség ellenében néhány szolgáltató biztosít részleges vagy teljes Internet hozzáférést. Ezek a következők a teljesség igénye nélkül:EUnet, CompuServe, ODIN, , . A felhasználói kört megszabó egyéb szervezetek is vannak: HUNGARNET, Soros Alapítvány, ELKÖB, Zöld Pók Alapítvány, CoDe Kft.,DataNet, Datateg, MagNet, Hungarinet, . Egyéb szolgáltatók megjelenése is várható, pl. Microsoft. Egy igen érdekes magyar alternatív, civil kezdeményezés az "Xs4all" ( Access for all ! = Hozzáférést mindenkinek ! ), mely az eredeti elképzelést hangsúlyozza, vagyis az információhoz való olcsó hózzáférést a civil szféra számára is. Az Internet kifejlődéséhez két dolog volt szükséges: számítógépárak több nagyságrenddel történt csökkenése és olyan szabadon felhasználható számítógépes nyelvezet megalkotása, mely lehetővé tette az eltérő technológiával készült számítógépek összekapcsolódását. Az Inrenet nagy nészerűségét a rajta lévő szabadságnak, cenzúrázatlanságnak köszönheti, hiszen az alapötlet megvalósul, azaz minden hálózati állampolgár azonos jogokkal bír, bárki bárkivel kapcsolatba léphet és az egyéb telekommunikációs szolgáltatásoknál olcsóbb az adatátvitel.
- NCP: ( Network Controll Protocol ) az ARPANET nyelvezete, mely már elavult.
- TCP/IP: ( Transmission Controll Protocol/ Internet Protocol ), mely magasabb szintü nyelvezet. Lényege, hogy az információ átvitel adatcsomagok formában történik. A protokol adatcsomagokat készít az üzenet feladásakor, cimkét illeszt hozzá, a címzett számítógépén pedig összeilleszti az egyes adatcsomagokat, melyek nem feltétlenül a kibocsájtás sorrendjében érkeznek a címzetthez.
o Az Internet adathálózati szerkezete:
- USA adathálózata hat csoportból ( domain ) áll:
• gov: amerikai kormányhivatalok
• mil: katonai csomópontok
• edu: oktatási intézmények
• com: profit-orientált szervezetek
• net: különböző hálózatok közötti összeköttetést megvalósító csomópontok, ( ezek többnyire már az USA-n kívüliek ) nevüket földrajzi elhelyezkedésük szerint kapták ( pl. a magyar hálózati számítógépnevek végzodése"hu" NSFNet az USA-ba megvalósult regionális hálózatrészek nagysebességű vonalakkal összekapcsolása
- Európai adathálózat:
• Ebone, Cern, EUNet, EUUG( European Unix Users Group )
o Az Internet szolgáltatásai:
- E-mail: elektromos posta ( "drótposta" ) számítógépes szövegszerkesztővel készített elektronikus üzenet, melyet adatátviteli hálózaton keresztül továbbítanak a címzett számítógépére. A levelezés feltétele, hogy egy hálózatba kapcsolt szerver ( az a központi számítógép amely több felhasználó között van megosztva ) felhasználójává váljunk és rendelkezzünk e-mail címmel. Az elektronikus levelezés nagyságrendekkel gyorsabb és jóval olcsóbb a hagyományos postai szolgáltatásnál, melyet az Internetes zsargon csigaposta ( snail-mail ) néven emleget. Az elektromos posta többnyire 7 bites ( szöveges ) adatátvitelt valósít meg, emiatt a 8 bites kóddal rendelkező adatokat ( kép, hang, programok, ékezetes szövegek ) csak kódolva továbbíthatjuk. Kódolás ( uuencode )- küldés - vétel- dekódolás ( uudecode )
- Levelezési lista ill. vitacsoportok: ( discussion groups, newsgroups ) ezek egy-egy logikai hálózatot jelentenek ( USENET ), melyek különféle speciális területekre oszlanak. Ezekre történő bejelentkezés esetén óriási közönség elött lehet kifejteni véleményünket az adott témában. Jelenleg a USENET-et több mint 2600 ilyen levelezési lista alkotja.
- Távoli számítógép eroforrásainak használata ( TELNET )
- FTP ( File Transfer Protocol ) programok, vagy más tipusúelektronikus dokumentumok hálózaton keresztül történő továbbítása
- Kiegészítő szolgáltatások ( Internet használatát könnyítik meg )
-archie: program keresést könnyíti
-WAIS, gopher, WWW: dokumentum keresés
- Az Internet növekedése évek óta 160 % !
n Magyarországon is megindultak kezdeményezések az informatika nagymértékű fejlesztésére.
Nemzeti Informatikai Stratégia Kezdeményezés ( Budapest, 1995. január ) Ebben a tanulmányban felvázolt program, nemzetközileg nem egyedülálló. Szükségszerű elfogadása következik a magyar gazdaság nyitott voltából, ill. az európai csatlakozás szándékából. A fejlett világ számos országa ugyanis hivatalosan bejelentette eme új gazdasági, társadalmi rend ( Info-kommunikációs infrastruktúra ) kialakításának szándékát, s több ez irányba mutató program indítását.
Példaként :
o a Clinton elnök által meghírdetett "Information Super Highway" nemzeti program (1993);
o a Japán Telekommunikációs Tanács Info-kommunikációs programja (1994.május);
o az Európai közösségnek az un. Bangemann riportban foglalt tervei (Europe and the Global Information Society, 1994. június);
o a Szingapúri IT 2000 Bizottság "Intelligens Sziget" c. programja (1992. március);
o a világ vezető hét országát tömörítő G7 közeljövőben publikálandó terveit (1995. Február).
A Projekt fő eredményeiként a következőket látják:
o együtt halad Európával az informatikai-társadalom kialakításában egy történelmi "hátrány" felszámolásával;
o olyan - jövobe mutató - újfajta szolgáltatásokat, termékeket hoz létre, amelyek nem toke intenzívek, s amelyek jelentősen javítják export képességünket;
o jelentősen hozzájárulhat jelenlegi termelo tevékenységünk modernizálásához (reengineering), vállalataink könnyebb mozgásához a nemzetközi szintereken ‚s a nemzetközi kooperáció új szintjeinek kialakulásához;
o alapját képezheti egy komplex regionális üzleti központtá válásnak, elősegítve a tranzakciós jelleg- (kereskedő követítő szállító, pénzügyi, távközlési, turisztikai), oktatási és egészségügyi szolgáltatások fejlesztését;
o hozzájárul a lakosság kommunikációs struktúráinak, vitakészségének, véleményegyeztetésének és konszenzus kialakítási készségének javulásához;
o új, modern foglalkoztatás-struktúrát alakít ki, egyrészt az infrastruktúrális építkezések munkaerofelszívó és formáló hatásának köszöhetően, másrészt jövőbe mutatóan veti fel a munkanélküliség kezelésének lehetőségét, hozzájárulva egy univerzális, "átváltható" munkaerotípus kialakításához.
Kódolás: a fogalmakat osztályozzuk, kategóriákat állítunk fel, majd hozzárendeljük egy definiált jelentéskészlet valamely tagjához ( indexelés ), ezáltal az információtömeg egyszerűsödik, lényegkiemelt lesz, nő az információsűrűség. Ezt követően az azonosított (indexelt) fogalmat megfeleltetjük egy másik-, a számítógép számára kezelhetőbb karaktersorozatnak.
l kódrendszerek:
o FEOR: foglalkozás besorolás
o BNO ( Betegségek Nemzetközi Osztályozása ) jelenleg a IX. verzió használatos, és a X. revizió már elkészült.
o WHO kódlista ( ICPM International Classification of Produceres in Medicine ): a WHO által jóváhagyott és karbantartott orvosi eljárások osztályozások nemzetközi besorolási rendszere.
o SNOMED kódrendszer ( Systematized Nomenclature of MEDicine ) többdimenziós kódrendszer, mely logikájában, kifejezésmódjában legközelebb áll az emberi beszédhez és orvosi gondolkodásmódhoz.
o DRG-HBCS kódrendszer, mely a fekvőbeteg-ellátás esetfinanszírozásában használatos ( a csoportba sorolás fő szempontjai: diagnózis ( BNO ), orvosi beavatkozás ( WHO ), életkor ( 0-18, 19-70, 71 feletti ) itt a súlyszámok nem a szakmai tartalmat, hanem a költségigényt és a ráfordítást fejezik ki.
o egyéb, általánosan használt kódrendszerek, pl. irányítószám stb. azontúl egyedileg készített kódtáblák.
Orvosi dokumentációk a háziorvosi gyakorlatban ( a teljesség igénye nélkül, ill.változhat )
Beteg kartonok ( törzskarton, kórlap )
TB kártyák orvos szelvénye
Paciensregiszter
Ambuláns nyilvántartás
Forgalmi napló
Jelentéskötelezettség ( OEP, KSH, ÁNTSZ felé )
Hatósági orvosi tevékenység
o jogosítvány
o munkaalkalmassági vizsgálat
o mozgáskorlátozottság véleményezés
o súlyos fogyatékosság megállapítása
o látlelet
o szociális kérelmekhez igazolás ( közgyógyellátás, gyógyszertámogatás, egyéb segély )
Táppénzes napló
Felülvizsgálat ( foorvosi bizottság, OOSZI )
Gondozottak nyilvántartása
Védőoltás nyilvántartás ( TAT, FSME, stb )
Kábítószernapló
Halottnapló
Közegészségügyi, járványügyi adminisztráció ( fertozo betegek nyilvántartása )
Ellenőrzések jegyzőkönyvei
Foglalkozási betegségek adminisztrációja
Szanatóriumba utalás, fürdőkezelések adminisztrációja
Kórházi beutalás adminisztrációja ( sürgősségi, fix ágy )
Vérvételi napló
Gyógyszer és anyagigénylés naplója
6/1992. (III. 31.) NM rendelet a háziorvosi és házi gyermekorvosi szolgálatról
tartalmazza a háziorvoslás kompetencialistáját is.
Az alapellátásban megjelenő számítógépes rendszereknek nagy vonalakban a fent felsorolt háziorvosi ténykedéseknek és a törvény által meghatározott kompetencialista elvárásainak kell megfelelnie.
Más oldalról megfogalmazva az alapellátásban dolgozó orvos rendelőjében egy olyan számítógépes adatbázis felállítása a cél, amely elsősorban az egészségmegorzés, egészségvédelem és másodsorban a beteggyógyítás, beteggondozás és rehabilitáció feladatoknak van alárendelve.
Ez az adatbázis a betegforgalmi adatokon túl tartalmazza a lakosság egészségi állapotát jelző információt, ezzel egy időben a háziorvos személyéhez kötötten annak tevékenységét jelzi és segíti ot a mindennapi munkája során. Az adatbázist kezelő számítógépes rendszer akkor látja el jól feladatát, ha az alapellátás orvosa szakmai munkatevékenysége közben ( diagnosztika, terápia, betegadminisztráció ) a beszámoláshoz, jelentésekhez szükséges adatokat ( riport generálás ) automatikusan szolgáltatja.
Az alapellátási rendszernek az adatkezelés folyamatának meg kell felelnie: az adatgyűjtésnek csak a ténylegesen fontos adatokra kell korlátozódni ( az öncélú adatgyűjtésnek értelme nincs, de az elégtelen adatgyűjtés is káros ) és ügyelni kell a hibátlan adatbevitelre; adatkompatibilitásra törekvést jelzi a kódtáblák kialakulása, használata, törzsadatok létrehozása, adatállományok szerkezetének szabványosítása, vonalkódok bevezetése; adatvédelem, amely természetesen nem korlátozódhat csak az adat elvesztésének védelmére, hanem ki kell egészülnie az adat tartalmára, mint információra is, tehát a személyiségi jogok védelmét is maximálisan biztosítani kell; adatfeldolgozás, mely a szakmai munkatevékenység során történhet ( on line ), vagy utólagosan ( off line ).
A számítástechnika az egyedi munkaállomások, lokális hálózatok, integrált hierarchikus hálózatok, regionalis és országos kommunikációs rendszerek lépcsofokokon halad előre, tehát az egészségügyi számítástechnika fejlodési iránya is megszabott. Sajnos az egészségügyi software fejlodése fáziskésésben van és igen nagy a lemaradás a software-k közötti kommunikáció terén. Számítógépes keretrendszerek megalkotása a cél, melybe a modularitás elvén épülnének bele az egyes alrendszerek.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?