Éltető napsugár?

1930-as évektől a strandolással egy időben divatba jött a napozás. Korábban az úri hölgyek évszázadok óta gondosan vigyáztak arra, nehogy nap érje hófehér bőrüket, s a földeken munkát végző parasztasszonyokhoz hasonlóan szeplősek vagy netán barnák legyenek.

 

 

1930-as évektől a strandolással egy időben divatba jött a napozás. Korábban az úri hölgyek évszázadok óta gondosan vigyáztak arra, nehogy nap érje hófehér bőrüket, s a földeken munkát végző parasztasszonyokhoz hasonlóan szeplősek vagy netán barnák legyenek. A sápadt "szobaszín" igazán nem tűnt előnyösnek fürdőruhában, így néhány év alatt lassan kialakult az évszázados szokásokkal szemben a nem dolgozó rétegek új "státusszimbóluma", az egyenletesen barnára sütött bőr kultusza. Kellemes, napsütéses időben szinte mindnyájan szívesen vonulunk ki a strandokra, a kiskertekbe, de a napozás veszélyeivel sokszor nem számolunk. Mielőtt azonban kitennénk fehér bőrünket a nap simogató sugarainak, érdemes egy kicsit elgondolkodni a napozás sokszor csak évek múlva észlelhető káros következményeiről.

Milyen folyamatok mennek végbe bőrünkben a napfény hatására?
A napfény károsító ultraibolya sugarai ellen bőrünk kétféleképpen védekezik. A felhám szarurétege megvastagodik, emiatt a sugarak jelentős része visszaverődik, illetve szétszóródik. A hámrétegben speciális sejtek, az ún. melanocyták által termelt barna festék a sugarak egy részét elnyeli. A fennmaradó UV-sugárzás okozza a napfény korai (napégés) és késői (bőrrákok, a bőr korai elöregedése) káros következményeit.

Mi jellemző a napégésre?
Ha a bőrt túlzott mértékben érik a 280-320 nm hullámhosszú ultraibolya (UV-B) sugarak múló hámlással járó bőrpír, fájdalmas duzzanat jelentkezhet. A panaszok és tünetek a napozás kezdetétől számított 1-24 órán belül kezdődnek és 72 óra alatt túljutnak a csúcsponton. Súlyos esetben a bőr hólyagosodásával, és másodlagos fertőzés kialakulásával is számolni kell.

A vízben tartózkodás, úszás közben is leéghetünk?
Igen, mert az un. kemény UV tartomány (UV-B), mely a leégést okozza a vízben (víztisztaságtól függően) 15-30 cm-ig lehatol. Éppen ezért nem javasolt a nudista fürdés. Célszerű a vízben is a hosszú ujjú pólótrikó viselése. Ausztráliában, ahol igen magas a napsütéses órák száma, nem csak divat a neoprén fürdőruha és a nyakig zárt 2 mm vastag neoprén ruha, hanem célszerű viselet is. Különösen veszélyes a vízen csónakban, matracon való napozás.

Miért öregszik a bőr napozás hatására?
Mert a mértéktelen napozás következtében a bőrben felgyorsul az a természetes, vissza nem fordítható folyamat - többi szervünkhöz hasonlóan - amit öregedésnek hívunk. A hámsejtek szaporodása lelassul, emiatt a hám elvékonyodik. A sejtek víztartalma csökken, a rugalmas rostok megfogyatkoznak. A bőr ereinek fala is fokozatosan tönkremegy, emiatt azok végérvényesen kitágulnak. A bőralja is megfogyatkozik. Mindezek "eredményeként" a bőr elvékonyodik, a kitágult erek láthatóvá válnak. A szemek és a száj környékén megjelennek, majd egyre szaporodnak a szarkalábak. A bőr felszíne szárazzá, hámlóvá válik, ez viszketést okoz. Különösen az arcon és a kézfejeken az egyenetlen festéktermelés és eloszlás eredményeként barna vagy fehér foltok jelennek meg.

Van összefüggés a napfény és a bőrdaganatok kialakulása között?
Erre határozott igen a válasz. Ezt a kapcsolatot az a tény is bizonyítja, hogy ezek a daganatok leggyakrabban a fénynek szinte mindig kitett területeken (arc, fül, orr, kopasz fejtető, kézhátak) keletkeznek.

Milyen bőrdaganatok alakulhatnak ki a napozás hatására?
Rákmegelőző állapotnak hívjuk a keratosis solare (senile) nevű bőrelváltozást, mely 50 év feletti világos bőrű, szemű egyéneken jelenik meg gyakrabban. Fény lokalizációban, arcon, fülön, kézhátakon, alkarokon - egyéb krónikus napfény károsítással együtt - sokszorosan előforduló, elmosódott határú, érdes felszínű, egyenetlenül hámló, esetenként viszkető bőrpír. A felszín vaskos, fokozottan elszarusodó, olykor szarvszerű lehet, főleg a kézhátakon. Egyre gyakoribb fiatalabb egyéneknél is, az intenzív napozás következményeként. A napsugarak legsúlyosabb, évekkel, évtizedekkel később mutatkozó hatása a különböző bőrrákok keletkezése. Egyértelmű az összefüggés a leggyakoribb hámsejtekből származó bőrrák (basalioma, spinalioma) kialakulása és az évek során elszenvedett napsugárzás energiája között. A basalioma áttétet gyakorlatilag nem ad, de helyileg lassan beszűri a környezetét, középpontjában kifekélyesedésre hajlamos. Nem ilyen egyértelmű a kapcsolat a hámban elhelyezkedő festéktermelő sejtek rosszindulatú burjánzása (melanoma) és a napsugárzás közötti összefüggés. Gyakran előzetesen meglévő festékes anyajegyből indul ki. Az újabb megfigyelések alapján ma az a felfogás, hogy a melanoma kialakulását elsősorban a hirtelen, nem feltétlenül hosszú távú, de nagyon intenzív napozás, illetve ennek ismétlődése segíti elő.

Hogyan előzhetjük meg a napsugárzás káros hatásait?
Kerüljük a déli, tűző napot. Ha ez nem lehetséges gondoskodjunk megfelelő védelemről, viseljünk könnyű, jól szellőző ruházatot, fejünket fedjük, vagy napernyőt használjunk. Évek óta forgalomban vannak napvédő készítmények (krém, olaj, naptej, stb.), melyek erősségét a faktorszámmal jellemzik. Ezek a készítmények faktorszámuktól függő mértékben szintén a napsugarak visszaverése, szórása vagy elnyelése útján fejtik ki hatásukat.

Mit jelent a fényvédő faktorszám?
Minden ember - bőrtípustól függően - meghatározott ideig tartózkodhat a napon anélkül, hogy leégne. Ha egy adott készítmény faktorszámával ezt az időtartamot megszorozzuk, megtudjuk, hogy a napvédő készítmény segítségével, mennyivel nyújthatjuk meg a napozást anélkül, hogy bőrünk károsodna. Ennek kiszámításához azonban ismernünk kell bőrtípusunkat. Ezt bőrünk és hajunk természetes színéből határozhatjuk meg.

Ebből a szempontból milyen bőrtípust különböztethetünk meg?
A fényre különösen érzékenyek haja világosszőke vagy vörös, bőrük nagyon halvány, gyakran számos szeplővel tarkított. Ezek az emberek kezdetben csak percekig tartózkodhatnak a napon leégés veszélye nélkül. Nyaralásnál ők magas, 15-20 faktorszámú naptejeket, olajokat használjanak. A napfényre alig, vagy nem érzékeny emberek haja sötét, bőrük télen is kreol, barnás árnyalatú. Ők az alacsony, 2-6 fényvédő faktorú kozmetikumokat használják, bár gyakran fényvédelem nélkül sem égnek le. Vannak olyan bőrbetegségek, melyek kiváltásában vagy rosszabbodásában a napsugárzás szerepet játszik. Ilyenkor igen magas, 25-30 faktorszámú készítményeket érdemes rendszeresen alkalmazni, még enyhe napsütésnél is. (Bizonyos gyógyszerek, kozmetikumok bőrünk fényérzékenységét jelentősen fokozhatják, így szedésük, ill. alkalmazásuk heves napégést okozhat.)


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?