Mi legyen az úti patikában?

Nem tanácsos az otthoni, elfekvő gyógyszerkészeletet belezuttyantani egy nylonzacskóba.

A házi patika mobil változata, az úti patika sem arra való, hogy mindenféle vélt vagy valós, de ki nem vizsgált betegséget, felbukkanó tünetet házilag kezeljük, s megpróbáljuk kihúzni a hazatérésig. Csupán arra való,hogy az orvos megérkezéséig, vagy a rendelési időig enyhítse tüneteinket.

A lázat, a fájdalmat, csillapítani, a görcsöt oldani kell, a kiszáradással fenyegető hasmenés feltartóztatása vagy a leforrázott bőr hűtése és steril fedése elmaradhatatlan addig, amíg az orvos megérkezik vagy elérünk a legközelebbi ügyeletre.

De az utazás az itthoninál sokkal több speciális helyzetet teremt, ezért a biztonságos úti patika összeállításához is érdemes a gyógyszerész tanácsait, segítséget kérni. Például egy autós túra kezdetén nem mindegy, melyik orrcsöppet csomagoljuk be, mert van olyan is, amelyik mellett nem tanácsos autót vezetni.

A család összetételétől, a krónikus betegségektől, a célország jellemzőitől függően más-más szerekre lehet szükség, így a választáshoz nem szabad csupán baráti tanácsra vagy a reklámokra hagyatkozni. Ügyelnünk kell az adagolásra is kell: egyes időszakokban többet, míg máskor kevesebbet kell bevenni ugyanabból a pirulából, erre vonatkozóan inkább kövessük a képzett szakember tanácsát.

Gyakori figyelmeztetés, hogy az útnak induló krónikus betegek némi rátartással csomagoljanak a rendszeresen szedett szerekből, s lehetőleg kétfelé pakolják- ha az egyik batyu elvész, maradjon elegendő a pirulából. Az ilyen betegeknek fokozott gondossággal kell összeválogatni azokat a vény nélkül kapható szereket, amelyeket a hirtelen támadó, de kevéssé súlyos tünetek ellen szednének: a gyógyszerek veszélyes kölcsönhatásáról a patikus minden pirula esetében készséggel ad felvilágosítást.

Utazás cukorbetegként

Vannak fontos apróságok, amelyekre az egészségesek úti patikájának összeállításakor is ügyelni kell. Az öngyógyszerezésben gyakori hibának számít, hogy ugyanazt a hatóanyagot vesszük be több, eltérő nevű - és rendeltetésű gyógyszerben. Tudni kell, hogy a láz-és fájdalomcsillapítók csoportjában sok az azonos hatóanyagú szer, ám a gyógyszerek összetevőinek aránya más és más. Van, amelyik inkább a lázcsillapításban megbízhatóbb, míg a másik a fájdalomérzés megszüntetésében hatásosabb. Így könnyen előfordul, hogy a lázcsillapításra bevett gyógyszer után nem sokkal másikat – azonos hatóanyagút - kapunk be a fejfájás enyhítésére, az ismételhetőségre előírt határidőn belül.
Nyaralás közben is gondot kell fordítani a tárolási előírásokra, ha választhatunk, olyan szert kérjünk, amelyik nem túl kényes, s ha mégis hűtve tárolandó medicinát viszünk, érdeklődjünk előre, megfelelően el tudjuk-e helyezni.

A gyógyszer alkalmazási előírásokat nyaralás közben is be kell tartani. A külföldön kiváltottak adagolásáról – mivel nincs magyar nyelvű tájékoztatójuk – mindig kérdezzük meg az orvost, a gyógyszerészt. A kúraszerűen szedendő gyógyszerek bevételét akkor sem hagyhatjuk abba idő előtt, ha már jól érezzük magunkat. Amennyiben adott időközönként - leggyakrabban hat-nyolcóránként - kell bevenni, bizony éjszaka is fel kell kelnünk, mert a kihagyott idő a terápia sikerét veszélyezteti. Ugyanígy követni kell az ismételhetőségi előírást: láz- és fájdalomcsillapítót általában négyóránként, a görcsoldókat háromóránként lehet ismételni, annál gyakrabban tilos. A múlhatatlan fájdalom vagy görcs esetén azonnal orvoshoz kell fordulni, nem szabad a pirulák kombinációival kísérletezni.
Megoszlanak a szakértői vélemények arról, vajon az altatóknak és a székrekedés elleni szereknek helyük van-e az úti patikában. Az ellene szólók szerint ezek olyan problémák, amelyek esetében a legjobb természetes úton keresni segítséget, ám meggondolandó, hogy a nyaralás néhány napját érdemes-e erre áldozni. Sokan vannak, akik az utazás, a pihenés kétségtelen előnyei mellet átmenetileg szenvednek a változástól: a megszokott otthoni környezet és az ahhoz kapcsolódó beidegződések hátrahagyásával nehéz helyzetbe kerülnek, az élményt kockáztatva a kialvatlansággal, a kínlódással. A mozgás, a gondosan összeválogatott rostdús étrend bizonyára önmagában is segít megoldani ezeket a gondokat, ám ha a baj pszichés eredetű, aligha várhatunk gyors eredményt.

Mi legyen az úti patikában?
- láz- és fájdalomcsillapító, (lehetőleg többféle hatóanyaggal)
- hasmenést gátló szer
- enyhe hashajtó,
- bélfertőtlenítő,
- gyermeknek lázcsillapító és hányáscsillapító kúp
- sebfertőtlenítő oldat
- steril géz, fedőlap és sebkötöző, -
- vízhatlan sebtapasz
- lázmérő
- forrázási vagy égési sebek elsődleges ellátására szolgáló készítmény
- ficam, zúzódás és apróbb sportbalesetek ellátására (fájdalomcsillapító és gyulladás gátló) szolgáló krém, kenőcs
- hányinger elleni gyógyszer, illetve kúp
- enyhe altató
- szúnyogriasztó - készítmény, illetve csípés utáni, viszketéscsillapító kenőcs
- napozó- és napozás utáni szerek, krém, illetve olaj a bőr kiszáradása ellen
- fogamzásgátló pirula vagy eszköz

Tippek kezdő kalandozóknak
- Mivel paracetamol tartalmú láz - és fájdalomcsillapítót naponta legfeljebb négyszer és négyóránként vehetünk be, ezért érdemes másfajta hatóanyagot tartalmazó pirulát ismagunkkal vinnünk. Ezek kombinációjával már kihúzhatunk egy-egy erősebb fülfájást is.
- Megérkezés után, mintegy séta jelleggel térképezzük fel a nyaralóhely egészségügyi helyszíneit: keressük meg a patikát, az orvosi rendelőt, illetve érdeklődjük meg, mikor és hol érhető el orvos. Reméljük nem lesz rá szükség, ám ha mégis, legalább a felkutatással nem megy el idő.
- Krónikus betegek egy kis rátartással vigyék fontos gyógyszereiket magukkal, és lehetőleg a kézipoggyászban tartsák, ne adják fel a repülőn. Még jobb, ha egy részét párjuknál helyezik el, így ha a kézipoggyász megsérül vagy elvész, még mindig marad gyógyszerük. Életfontosságú eszközeiket, gyógyszereiket ne hagyják őrizetlen kocsiban vagy a szállodai szobában.
- Egyedül utazók a rohammal, rosszulléttel, görccsel járó krónikus betegség tényét közöljék az útitársakkal vagy a csoport vezetőjével, hogy a bajban segíteni tudjanak, ne tévesszék össze, például a diabéteszes hipoglikémiás rosszullétét részegséggel.
- Természetesen más az úti patika összetétele, ha az országhatáron belül, illetve, ha azon kívül van az úti cél. Külföldre a legbanálisabb bajok ellen is vinnünk kell gyógyszert, azaz csípés, leégés, láz és fájdalom ellen éppúgy, mint hasmenés vagy annak ellenkezője ellen.
- Ha már a patikában járunk, érdemes füldugót vennünk, sosem tudhatjuk, milyen vidám társaság nyaral a közelünkben.

2007-06-19 07:11 Forrás: Weborvos Komornik Vera


« vissza

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?