Sok a légúti megbetegedés-Beszélgetés egy családorvossal (1995.10.11-én!!)

A negyvenéves Dr. Nagy Károly 1980-ban szerezte orvosi diplomáját. Balatonfüreden az állami kórházban kezdte a pályát belgyógyászati és kardiológiai osztályokon. Három évvel később – mikor megnősült – a budapesti Péterfy Sándor Kórház belgyógyászatán folytatta tevékenységét. Belgyógász szakvizsgájára itt készült fel. 1986-ban a szakvizsga után a Korányi Sándor kórház belgyógyászatán praktizált. 1989-től háziorvos a Belvárosban.

1995.10.11.
Belváros-Lipótváros
Budapest Főváros V. ker. Önkormányzatának Hivatalos és Közéleti Lapja


Inkább betegen dolgoznak
Sok a légúti megbetegedés
Beszélgetés egy családorvossal

Napjainkban sok szó esik az egészségügyről, viták folynak kórházak sorsáról, fogászati kezelési költségekről, betegszállításról, gyógyszerek már-már megfizethetetlen árairól, hogy ki állja a táppénzt. A disputa tőlünk távol a hatalom csúcsain zajlik, miközben az egészségügyi alapellátásban dolgozók naponta találkoznak az elszegényedő emberek ezernyi panaszával. A beteg legtöbbször a családorvoshoz fordul, neki tárja fel elsőként testi-lelki bajait. Dr. Nagy Károly családorvossal beszélgettünk, milyen körülmények között gyógyít egy belvárosi családorvos, milyen betegségek jellemzik a kerület lakóit, milyen életmódbeli változásokra lenne szükségük.
- Az V. kerültnek nincs kórháza. Nem hátráltatja ez a tény a munkáját?
- Azt gondolom, nem előnyös, hogy a fekvőbetegek ellátása több, olykor a kerülettől távoli kórházban történik. Nem túl jó az otthonától messzire kerülő betegnek és a hozzátartozónak sem. Az orvosnak sem könnyű, több intézménnyel kell kapcsolatot tartania, körülményesebb a beutalás, nehéz számon tartani, melyik ambulancia mikor fogadja a pácienseket. A nehézségekkel együtt kell élnünk, meglehetősen kicsi a valószínűsége, hogy a Belvárosban új kórház épüljön. Meg kell azonban mondanom, a járóbeteg ellátás is sajátos helyzetben van, alig van egészségügyi intézmény a kerületben. A Hold utcai rendelőn kívül van még egy családorvosi rendelő és egy gyermekfogászat. A betegek más kerületbe járnak szakorvosi vizsgálatra, kezelésre. Ez nem csak azért probléma, mert a jórészt idős betegeknek a közlekedés nehézségeket okoz, hanem azért is, mert nem várható el, hogy az idegen tulajdonban lévő intézményeket a mi kedvünkért fejlesszék, korszerűsítsék. Tudomásom szerint a helyzet rövidesen változni fog, a kerületi önkormányzat kezébe veszi az alap- és szakellátást.
- Elégedett a körülményeivel?
- Nem nagyon. Kicsi a rendelőm, nincs megfelelően megoldva a betegek öltöző helye, a kartonok túl sok helyet foglalnak, azt nem tartom egészségesnek, hogy a vizsgálatoknál a beteg kikérdezésekor jelen van a nővér. Ez az orvos és beteg bizalmas kapcsolata, sokszor érzem, hogy a beteget feszélyezi a harmadik személy. Az lenne az ideális, ha egy külön szobában az asszisztens megmérné a páciens vérnyomását, lázát stb…, elintéznék a szükséges adminisztrációt és a beteget ezután kérdezném ki, vizsgálnám meg. Meggyorsítaná a rendelést és gyógyító munka eredményesebb lehetne. A rendelő épülete gyatra állapotban van. A nagy idegenforgalom miatt gyakran előfordul, hogy külföldi állampolgár keresi fel a rendelést, gondolom ilyenkor elcsodálkozik az itteni körülményeken. Mindezek ellenére a gyógyítómunka, szerintem, jó színvonalú a Hold utcai rendelőben.
- A kerületben meglehetősen nagy a levegő szennyezettsége, mennyire terheli ez az itt élők egészségi állapotát?
- Sok a krónikus légúti megbetegedés, gyakori az asztma, a pollenallergia. El kéne érni, hogy kevesebb jármű forduljon meg a Belvárosban, talán városszéli mélygarázsok építése után csökkenne a parkolóhelyet kereső autók száma és valamelyest kisebb lesz a légszennyeződés.
- Milyen betegségeket diagnosztizál leggyakrabban?
- Legtöbb a szív-, érrendszeri megbetegedés, a magas vérnyomás, cukorbetegség, a metabolikus-x szindróma. Ez a utóbbi kórkép tulajdonképpen anyagcsere zavart jelent, magas vérnyomásos, magas koleszterinszinttel rendelkező, cukorbetegségben szenvedő, elhízott személyekre jellemző tünetegyüttes. Ezeknek a betegségeknek a rizikófaktorát jelentősen lehet csökkenteni helyes életmód megválasztásával. Segít a rendszeres testedzés, mellőzendő a dohányzás és a mértéktelen alkoholfogyasztás, száműzni kéne étlapunkról a zsíros, túlfűszerezett ételeket. Nem tesz jót a napi 12-14 órai munka, a túlhajszolt ember előbb-utóbb megbetegszik.
- Ön hogyan áll a káros szenvedélyekkel, beleértve a túlmunkát?
- Nem dohányzom, nem fogyasztok alkoholt, egy héten egyszer teniszezek. Naponta átlagosan annyit dolgozom, amennyit nem javasolnék. Időbeosztásomon változtatni kéne.
- Úgy hallottam, hogy az utóbbi időkben csökkent a táppénzes betegek száma. Talán egészségesebbek lettünk?
- Valóban, 1991-től egyre kevesebben kerülnek betegállományba. Az emberek persze nem lettek egészségesebbek, csak félnek, hogy a munkahelyük nem veszi jó néven a távollétet. Kérik hogy gyorsan gyógyítsam meg őket, máskülönben elvesztik állásukat, sokan inkább betegen dolgoznak. Tartok tőle, hogyha tovább növekedik a munkaadók TB terhe és a betegállomány első 25 napját nekik kell fizetni, a helyzet súlyosbodni fog.
- Ha három kívánsága teljesülne, mit kérne?
- Hogy az igényes munkának megfelelő rendelőm legyen, ahol nyugodt körülmények és megfelelő műszerpark segíti munkámat, több a továbbképzésre elegendő szabadidőt szeretnék, nagyobb anyagi megbecsülés sem ártana, hogy szakmai továbbképzéseken, kongresszusokon is részt vehessek és drágább szakkönyveket megvásárolhassam.

Szöveg és kép: KLEER


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?