Influenza járvány - megelőzést szolgáló óvintézkedések

Mit tehet annak érdekében, hogy megvédje az Ön és családja egészségét? Az alábbi tanácsok segítenek abban, hogyan lehet csökkenteni az influenzafertőzés veszélyét, és megelőzni a fertőzés továbbadását.

Az influenzavírus terjedése
Cseppfertőzés:
Amikor egy fertőzött ember köhög vagy tüsszent, influenzavírust tartalmazó cseppek kerülnek a levegőbe, és a fertőzés ezeknek a cseppeknek a belégzésével tud továbbterjedni más emberekre.
Kontakt fertőzés: Az influenzavírusok különböző tárgyak - pl. ajtókilincs - felületén megtapadva akár órákon keresztül is képesek túlélni és megfertőzni a tárggyal érintkező személyt. Amikor valaki megérint egy ilyen fertőzött tárgyat, majd rövid időn belül a keze érintkezésbe kerül a szemével, orrával vagy a szájával, akkor a fertőző vírust ezzel bejuttathatja a saját szervezetébe és kialakulhat a fertőzés. Vizsgálatok kimutatták, hogy rozsdamentes acél felületekről akár 24 órán keresztül is jelentős mennyiségű influenzavírus kerülhet az ember kezére, míg különböző anyagok (pl. egyes szövetek) több percen át képesek a vírusok terjesztésére.

Tartsa be a higiénia szabályait!
Egy ember már azelőtt fertőző lehet és terjesztheti az influenzavírust, mielőtt bármilyen influenzára utaló tünet megjelenne nála - ezért fontos, hogy az alapvető higiéniai szabályokat mindig be kell tartani. Ezzel nem csak az új típusú influenzafertőzést, hanem a szokásos szezonális influenzavírussal, sőt egyéb kórokozókkal történő fertőzést is könnyebben el lehet kerülni.

Tüsszentéskor használjon zsebkendőt!
Tüsszentéskor mindig tegyen az arca elé egy zsebkendőt, amellyel az orrát és a száját egyaránt eltakarja. Használat után azonnal dobja ki a zsebkendőt egy kukába. Ha éppen nincs kéznél zsebkendő, akkor az ingujját tegye az orra és a szája elé, és soha ne a kezét.

Mosson gyakran kezet!
Rendszeresen - köhögés és tüsszentés után pedig minden alkalommal - mossa meg a kezét szappannal és vízzel.

Használjon kézfertőtlenítőt!
Amikor éppen nem tud vízzel és szappannal kezet mosni, használjon kézfertőtlenítőt. Ilyen kézfertőtlenítőt a legtöbb boltban és drogériában lehet vásárolni, és nagyon hasznos olyankor, amikor úton van vagy nincs a közelben vízcsap.


Ne nyúljon a szájához, szeméhez vagy orrához!

Ha nem szükséges, ne érintse meg kezével az arcát, különösen ne nyúljon a szájához, orrához vagy szeméhez. Ezzel segít megelőzni azt, hogy a vírus a fertőzött felületekről az Ön szervezetébe jusson.

Sebészi maszk
A sebészi maszkok hatékonysága azok minőségétől függ. Elméletileg a sebészi maszk csökkenti a cseppfertőzés veszélyét, valamint segítségével kivédhető a száj és az orr érintése is. Szakemberek ugyanakkor nincsenek meggyőződve arról, hogy a sebészi maszk - ahogy azt általában használják - valóban csökkenti az influenzafertőzés veszélyét.

Mit kell tenni, ha valaki megbetegszik?
Ha megbetegedett, mindenképpen maradjon otthon és kerülje a közvetlen érintkezést más emberekkel - ezzel korlátozhatja a fertőzés terjedését. Ha beteg, semmiképpen ne menjen be az iskolába vagy a munkahelyre.
Ha beteg ember van az Ön környezetében, kerülje a velük való közvetlen érintkezést.


Hogyan óvjuk a gyermekeinket?
Figyeljen szorosan a gyermekeken esetlegesen megjelenő influenza-tünetekre. Ilyen tünetek többek között a láz, fejfájás, hidegrázás, izomfájdalom, torokfájás, orrfolyás és fáradtság. Tanítsa meg nekik és tartassa be velük az alapvető higiéniai szabályokat, mint amilyen például a rendszeres kézmosás, és a zsebkendő használata tüsszentéskor. Amennyiben a gyermeknél influenzára utaló tünetek jelennek meg, ne vigye őt közösségbe (óvodába, iskolába), és sürgősen keressenek fel egy gyermekorvost.

Kerülje a túlzsúfolt helyeket!
Az influenza gyorsabban terjed tömegben, illetve olyan helyeken, ahol sok ember tartózkodik, pl. iskolákban, kollégiumokban és óvodákban. Amennyiben lehetőség van rá, kerülje a tömeget és a túlzsúfolt helyeket.

Kerülje a kézfogást és ne adjon puszit!
A kézfogás és a puszilkodás az influenza-vírus terjesztésének egyik legkönnyebb módja, ezért fertőzésveszélyes időszakban javasolt ezek mellőzése.


Vírusellenes gyógyszerek

Amennyiben megjelennek az influenza tünetei (pl. orrfolyás, láz, hidegrázás, fejfájás, izomfájdalom, fáradtság, torokfájdalom), a kezelőorvos vírusellenes szerek (pl. zanamivir vagy oseltamivir) szedését javasolhatja, amelyek lerövidítik a betegség lefolyását. Ezek a gyógyszerek annál hatékonyabbak, minél korábban kezdik el szedni őket, ezért fontos, hogy a tünetek megjelenése után minél hamarabb fel kell keresni a háziorvost.


Ne utazzon influenzával erősen fertőzött országba!
Csökkentheti az influenzafertőzés veszélyét, ha elhalasztja az erősen fertőzött országokba tervezett utazást.
Akár utazik, akár otthon marad, mindenképpen érdemes rendszeresen tájékozódni az aktuális állapotot és teendőket illetően az ÁNTSZ honlapján (www.antsz.hu).

--------------------------------------------------------------------------------

Ha további kérdése van hívja munkanapokon 8.00-16.00 óra, munkaszüneti napokon 9.00-13.00 óra között a 06-80-204-217 ingyenes ÁNTSZ telefonszámot.

Hivatalos információ az új influenzáról az ÁNTSZ oldaláról.
Az új influenza elleni védőoltás elérhetőségéről
Az ÁNTSZ lakossági tájékoztatója
Lakossági tájékoztató az új influenza vírusról (Egészségügyi Minisztérium)

Forrás: MyDoctor


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?