Zumba – táncolva dobd le a felesleget!

Akár valami bulihely, vagy rádió szlogenje is lehetne, pedig ez nem más, mint egy új mozgásforma, ami már bizonyította fogyókúrás hatásosságát is. Sokat vacilláltam, hogy a tévében már megismert Vieira Líviához, vagy Simon Lacihoz menjek kipróbálni az órát. Végül Laci mellett döntöttem. Hogy miért? Mert Laci fél év alatt nem kevesebb, mint negyven kg-tól szabadult meg a Zumba segítségével. És kíváncsi voltam a titkára.

ZUMBAAAAAA – Egy óra fergeteges partizás a legjobb latin zenékre


Elmesélem, milyen is a Zumba!

Mikor először hallottam a Zumbáról csak legyintettem, hogy „na megint valami új aerobik típus.” Aztán kaptam egy lehetőséget, hogy kipróbálhassam. Persze utánanéztem és láttam, hogy ilyen kis „táncikás” óra. Táncolni amúgy is szeretek, egy óra bulizás meg belefér a napba.

Az első, ami megdobbantotta a szívemet, az a terem volt, ahol tartották. Egy igazi táncterem. Fapadló, tükrök. Mint a filmekben… Aztán egyszer csak azt vettem észre, hogy körülbelül ötvenen vagyunk és mindenki trécsel mindenkivel. Pedig többekről kiderült később, hogy először voltak. Az aerobik órák előtt, amikre járok, maximum kettesével beszélgetnek az emberek. Itt nem. Itt mindenki a csapat tagja volt, akár először jött, akár századszor.

A terem teljesen megtelt a mozogni vágyókkal. Többen voltunk, mint a legnagyobb aerobik termek legnépszerűbb óráin. Már itt éreztem, hogy milyen családias a hangulat. És nem fitneszcicák voltak körülöttem, hanem mozgásra vágyó emberek, akik talán nem éreznék jól magukat egy fitnessben, vagy igazából ott nem is találnák meg a nekik megfelelő mozgást. Mindenféle korú, alkatú ember, férfiak, nők egyaránt, a szégyenlősség leghalványabb jele nélkül. Itt tényleg mindenki jól érezte magát és úgy éreztem, egy egészen más világba csöppentem.

Aztán megjött Laci. Először nem is gondoltam, hogy a srác, aki bejött az edző lesz. Egyszer csak középre állt és elkezdett táncolni. Olyan mozgása volt, hogy leesett az állam. Később beszélgettünk és elmondta, hogy különösebben nincs semmilyen sportos vagy táncos előképzettsége, bár a zene és a tánc mindig fontos részét képezte az életének. Az óra elején bemutatkozott, elmesélte, hogy a Zumba nem egészen olyan, mint egy aerobik óra – bár valljuk be, egyre gyakrabban találkozni vele aerobik workshopokon és termekben – sokkal inkább egy intervall óra, ahol – ellentétben az aerobikkal - a zenék váltakozó ütemére különböző nagyon egyszerű, ugyanakkor nagyon szórakoztató lépéskombinációkat végeznek a mozogni vágyók.

Elindult az első zeneszám. Igazi vérpezsdítő latin ritmusok, amiktől mindenkinek beindul a lába és táncolni kezd. Itt az a legjobb, hogy nincs olyan, hogy elrontasz egy lépést. Van egy alaplépés, amire követheted az edzőt, aki mutatja az irányvonalat, de ha a zene ritmusa, dallama elkap és bedobsz valami improvizációt, mert jól érzed magad, az a legjobb! Nincsenek szabályok, nem néz ki senki azért mert bénázol, itt tényleg azért van mindenki, hogy jól érezze magát. A zeneszámok közt felcsendült például a Waka Waka, a foci VB egyik himnusza, amire a videoklip koreográfiáját táncoltuk. A hangulat olyan fergeteges volt, hogy önfeledten tapsoltunk, sikongattunk időnként a fantasztikus zenékre és mozdulatokra.

Aztán Laci két részre választotta a csapatot és jött a párbaj. Legalábbis én így neveztem el. A hip-hop-os táncos párbajozás jutott róla eszembe, amit az amerikai filmekben látni. Amikor két konkurens táncos csapat szemben áll és megmutatják egymásnak, hogy mit tudnak. Valami hasonló volt ez is, csak latin ritmusokra igazi popsi rázás és önfeledt bulizás. Az egyik csapat elindult a másikkal szemben valamilyen alaplépéssel, miközben a másik csapat ezt hangosan kritizálta, majd jöttek ők, akiket mi kritizáltunk hangosan, aztán megint mi popsirázva háttal, hogy tudják hova tenni a kritikát. Annyira jó volt a hangulat, annyira jól éreztem magam, mintha ezer éve ismernénk egymást és együtt buliznánk minden hétvégén. Pedig akkor láttam először ezeket az embereket. Lehet, hogy ha ezt nekem mesélné más, legyintenék csak, hogy „hát persze, jó is lenne, ha lenne ilyen”. De tényleg van. És ez a Zumba…

De honnan ered a Zumba?

Laci elmesélte nekem, hogy 4 évvel ezelőtt egy chilei ismerőse mutatta neki be a Zumbát, ami ott már óriási népszerűségnek örvendett akkor. Magyarországon pedig a tavalyi évben indult hódító útjára ez az új irányzat.
Eredetét tekintve Beto Perez, egy kolumbiai aerobik oktató egyszer otthon felejtette az aerobik cd-it, de az órát muszáj volt megtartani, így kiszaladt a kocsijához és az ott talált cd-re kezdett improvizálni. Végül annyira jól sikerült, hogy a vendégek követelték, hogy iktassák be az órarendbe ezt az órát. Aztán egy show műsorban is bemutatták, ahol az egész nézőközönség, de még a stáb is táncra perdült és a Zumba elindult világhódító útjára. És már nálunk is elérhető, bár figyelj arra, hogy néhány helyen be kell jelentkezni a hatalmas érdeklődés miatt. Attól azonban ne félj, hogy a népszerű aerobik órákhoz hasonló hering-feeling lenne. Itt mindenki elfér, mint a legjobb házibulikban.

Ha kipróbálnád…

… ne felejts el rengeteg folyadékot és törölközőt magaddal vinni, mert az izzadás garantált!

http://dieta.hu/legfrissebb-cikkeink/elsport-cikkeink/zumba.html


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?