A családterápia indikációi, családterápiás protokoll.

A családterápia indikációi:
Gyermek- és serdülőkori zavarok (szorongás, evészavar, pszichoszomatikus zavarok, enuresis stb.)
Szenvedélybetegségek
Skizofrénia
Szorongásos zavarok
Szexuális zavarok
Krízis-állapotok

Családterápiás protokoll

(Készítette: Dr. Koltai Mária a Pszichoterápiás Tanács részére)

Rövid történeti háttér
A családterápia az 50-es években született az USA-ban a rendszerelmélet és kibernetika bázisán. Kialakulásában és elterjedésében szerepet játszottak a fentiek mellett a pszichoanalízis, a csoportterápia és a kommunikációelmélet kutatási eredményei. A XX.sz.második felében széles körben elterjedt Európában és a világ minden részén. A kapcsolati tényezők figyelembe vétele és rendszerszemléletű gondolkodás paradigmaváltást képviselt az egyéni, intrapszichés megközelítéshez képest.
Magyarországon 1989-ben az MPT családterápiás munkacsoportjának tevékenysége után alakult meg a Magyar Családterápiás Egyesület, amely ma is a hazai képzés, továbbképzés és családterápiás tevékenység koordinálója, jelentős külföldi társszervezetek partnere (EFTA, IFTA).

Elméleti háttér
A rendszerszemléletű megközelítés a családot tekinti a problémák keletkezésének és a terápiás beavatkozás egységének. A terápia fókuszában a család, annak alrendszerei illetve az egyén szignifikáns családi kapcsolatai állnak. A családi kapcsolatokban interakció, kommunikáció révén igyekszik változást létrehozni az élmények átélésének és feldolgozásának módjában, valamint a magatartásban. A családterápiában a tünet illetve a tünethordozó a család egészének metaforikus módon megnyilvánuló zavarát, diszfunkcióját képviseli.
A terápiás iskolák irányultságától függően a család kommunikációs, strukturális, szociokulturális, történeti, érzelmi, etikai rendszerként való koncipiálása jellemzi a terápiás gyakorlatot. A családterápia történetében megjelenő számos irányzat az ezredfordulóra az integrációs törekvésekkel jellemezhető. A strukturális, stratégiás, problémaközpontú, megoldásközpontú, viselkedésterápiás irányzatok mellett jelen vannak a tárgykapcsolati, intergenerációs valamint narratív irányzatok egyaránt a jelenlegi terápiás színtérben.

A módszer jellemzői
A családterápia módszertanára jellemző a terapeuta fokozott aktivitása a terápiás folyamat kezelésében. Gyakran használnak különféle akciós technikákat (szoborépítés, pszichodráma, Gestalt technikák, levélírás, imagináció …stb.) és szimbolikus terápiás módszereket (rajzolás, gyurmázás stb.), s adnak a családnak otthoni feladatokat. A családterápia eszköztára rendkívül gazdag, színes és sok szinten mozgatja meg a rendszerfolyamatokat. Különösen a postmodern, narratív irányzatok hatására a család partnerként, saját problémájuk szakértőjeként való elfogadása a terápiás kapcsolat egyenrangúvá alakulását jelzi, a kontextuális terápia pedig a kapcsolatok etikai dimenzióját teszi hangsúlyossá. A hatalmi viszonyok helyett a kapcsolati igazságosság, a nemi- családi szerepek demokratikus felfogása, a reflektivitás kölcsönössége fontos erőforrásai és fejlődési potenciáljai a mai családterápiának.

Kik végezhetik, hol?
Családterápiát pszichoterapeuta szakvizsga vagy módszerspecifikus végzettség birtokában végezhetnek orvosok, klinikai szakpszichológusok. Családkonzultáns végzettséggel rendelkezők koterápiában végezhetik (pszichoterapeuta mellett).
A hazai családterápiás központokban, mind Budapesten, mind a vidéki városokban kórházi osztályokon (pszichiátria, gyermekpszichiátria, pszichoszomatikus belgyógyászat, stb.) pszichiátriai gondozókban, családsegítő központokban, alapítványi illetve magánrendelések keretében működnek kiképzett családterapeuták, családpszichoterapeuták.
A család és párterápiában a terápiás rendszer szoros szupervízióval működik. Általában a kettős vezetés, vagy az átpillantó tükrös team szupervízió, videofelvétel biztosítja a terápiás rendszer szupervíziós lehetőségét.

Ülések gyakorisága, ülésszám
Az ülések időtartama hosszabb mint egy átlagos pszichoterápiás óra, mivel a terapeutáknak folyamatosan figyelemmel kell kísérniük az összes családtag interakcióit (általában másfél óra). Egy családterápiás folyamat általában 6-25 ülésben zajlik a probléma természetétől függő gyakorissággal. Kezdetben hetenkénti, kéthetenkénti majd havonkénti gyakorisággal. Utánkövető ülés lehetséges 6-12 hónappal a folyamat lezárása után. Megfigyelhető az a tendencia, hogy a kezdetben népszerű stratégiás irányultságok rövidterápiákat felváltják a hosszú távú, mélyebb emocionális átdolgozást is lehetővé tevő terápiás folyamatok. Elterjedőben vannak a gondozói munkába és családsegítés folyamatába illesztett, időzített családkonzultációk, a családi pszichoedukáció, szülőcsoportok is a folyamatszerű családterápia mellett.

A családterápia speciális hatótényezői:
• Integráció: számos pszichoterápiás technika, módszer és eljárás alkalmazhatósága.
• Nyilvánosság, átláthatóság, kölcsönös reflektivitás.
• Rendszerszemlélet: átfogó mintegy transzteoretikus modell, amely a probléma megoldás hatékonyságát kiterjeszti az egyéni nézőponton túlra, illetve a módszerek és technikák integrálhatóságát teszi lehetővé.
• Fejlődési perspektíva: az egyéni, párkapcsolati, családi életciklus fejlődés keretében az elakadásokkal jellemezhető problémamegoldás természetes eszköze.
• Szociokulturális kontextus: lehetővé teszi a családot körülvevő rendszerhatások felismerését és kezelését is.

A családterápia alkalmazása, indikációi:
Lehet önálló terápiás módszer vagy kombinálható egyéb terápiás formákkal. Használható egyik vagy másik családtag egyéni terápiájával együtt, illetve kiegészítheti az egyéni pszichoterápiát annak különböző fázisaiban. Kiemelt szerepe van a gyermek – és serdülő pszichoterápiával való kombinációnak.
Mindazon páciensek számára ajánlható, akik családban élnek, és tünetük, betegségük pszichoterápiával, vagy pszichoterápia és farmakonterápia kombinációjával gyógyítható.
F 10-19, F 20-29, F 30-39, F 40-48, F 50, F 52, F 62-66, F 81, F 88, F 90-98.

Ellenjavallatok:
• Ha valamely malignus irreverzibilis trend a család felbomlásának irányába hat.
• Ha az egyik szülő rendszerezett, progresszív paranoid állapotban szenved, vagy korrigálhatatlan destrukciót, kriminalitást mutat.
• Ha az egyik vagy mindkét szülő képtelen az őszinteségre, a hazugság és hamisság hatja át a családot.
• Bizonyos valós családi titkok esetén.
• Merev ellenséges kulturális, vallási vagy egyéb előítélet ezen terápiás intervencióval szemben.
• Extrém merev ellenállás néhány családtagban, amelynek az áttörése pszichózist vagy pszichoszomatikus krízist indukálhat.
• Valamely szervi betegség vagy más akadály, ami kizárja egyik vagy másik családtag részvételét.

Eszköz szükséglet (lehetőség szerint):
Speciálisan kialakított helyiség, egyirányú tükör, videó és zártláncú tv-rendszer. A videó felvételhez a család írásos beleegyezése szükséges.

Forrás: www.csaladterapia.hu (A Magyar Családterápiás Egyesület hivatalos honlapja)


Polgár Júlia
pszichológus (Péterfy Sándor Utcai Kórház és Rendelőintézet, Krízisintervenciós és Pszichiátriai Osztály – 1074, Alsóerdősor utca 7)
családterapeuta jelölt (Magyar Családterápiás Egyesület)
E-mail: polgar.pszicho@gmail.com

Boross Viktor
pszichológus (SOTE Klinikai Pszichológiai Tanszék, Pszichoterápiás Szakambulancia – 1083 tömő utca 25-29)
családterapeuta jelölt (Magyar Családterápiás Egyesület)
E-mail: boross@gmail.com

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?