Amit az elektromos cigarettáról érdemes tudni

Államtitkársági tájékoztatás az elektromos cigarettáról: tévhit, hogy nincs kockázata.

 

A dohányzás miatti egészségveszteség mérsékelése, a dohányzás megelőzése, a dohányzásról való leszokás elősegítése, a dohányfüst expozíció csökkentése kiemelt népegészségügyi prioritás világszerte, így hazánkban is. A szabályozás szigorodása, a megváltozott egészség- és szociális kultúra elősegíti, hogy egyre kevesebben szoknak rá a dohányzásra, és egyre több dohányos próbálja letenni a cigarettát. A folyamatok kísérőjeként megnőtt az ún. elektromos cigaretták (és a velük egy tekintet alá eső egyéb elektromos nikotinbevitelt szolgáló eszközök) forgalmazása. Az e-cigit alternatív nikotinpótló eszközként reklámozzák, olyan termékként, amely segítséget nyújt a leszokásban.

A NEFMI Egészségügyért Felelős Államtitkársága fontosnak tartja, hogy az e-cigaretta vonatkozásában tájékoztatást adjon kiemelve a lakosság egészsége és biztonsága szempontjából legfontosabbakat - tudatta közleményben az államtitkárság.

• Az elektromos cigaretták egészségre gyakorolt hatása számos kockázatot hordoz. A legújabb vizsgálatok az egészségre ismerten káros anyagokat mutattak ki az összetevőik között.

• Az e-cigarettákban levő összetevők közül a nikotin olyan farmakológiai hatású anyag, amelyre a gyógyszerszabályozás vonatkozik, összhangban az európai uniós rendelkezésekkel. A jogszabály szerint az ilyen termékeknek keresztül kellene menniük a gyógyszerek engedélyezésére vonatkozó hatósági eljáráson. Az engedély kiadása után pedig meg kellene felelniük többek között a gyógyszergyártásra, gyógyszerforgalmazásra, és a gyógyszerek reklámozására és mellékhatás-figyelésére vonatkozó uniós előírásoknak, továbbá alkalmazásuk a dohányzásról történő leszokás részeként az orvos vagy gyógyszerész tanácsa alapján/felügyelete mellett történhet. A nikotintartalmú elektromos cigaretták forgalomba hozatala és értékesítése a gyógyszerszabályozás megkerülésével jogszabályellenes tevékenység.

• A nikotintartalmú e-cigaretta legfőbb veszélye, hogy már egy patronja is a halálos mennyiségű nikotint tartalmazhat. A jelenleg boltokban aluljárókban kapható termékek minősége és megbízhatósága az esetek többségében nem garantált, így a fogyasztó egy nem megfelelően működő e-cigaretta esetében nem tudhatja pontosan, hogy mennyi nikotint visz be a szervezetébe, vagy milyen egyéb az eszközzel kapcsolatos – testi épséget veszélyeztető – (pl. robbanással járó) technikai probléma merülhet fel.

• Felhívjuk a figyelmet arra is, hogy minden olyan nem dohányterméknek minősülő termék, amely nikotint tartalmaz, és nem gyógyszerként van forgalomban, a fenti okokból illegálisnak tekintendő.

• Az Egészségügyi Világszervezet is nyilvánvalóvá tette, hogy az elektromos cigarettát nem tekinti a dohányzásról történő leszokás legitim eszközének, hiszen nincs bizonyíték, amely igazolná ezen eszközök biztonságosságát és a leszokást elősegítő hatásosságát. Javasolt tehát, hogy a leszokni vágyók lépjenek kapcsolatba orvosukkal, gyógyszerészükkel annak érdekében, hogy információt nyerjenek a dohányfüggőség kezelésére szolgáló megfelelő megoldásokról.

2012-03-05 16:30 Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?