Autósok, járművezetők, figyelem!!!

Miheztartás végett küldöm, és hogy legyetek óvatosak és gondosak.
2012 a nagy vadászat éve lesz.
Minden fa, minden bokor, mögött les majd a vadász. Az áldozatok az autósok lesznek, a vadászok a rendőrök.
Miért látom ilyen borúlátón a helyzetet? Roppant egyszerű: az idei költségvetésben 18 milliárdos bevételt terveznek csak a közlekedési bírságokból.



Ebből is látszik, hogy nyugodtan elfelejthetjük a harmincezernél
kisebb bírságot (ha még szabnak ki ilyet egyáltalán), és valószínűleg keresztet vethetünk a figyelmeztetésekre is. Elfelejthetjük az irgalmat, a jópofa vagy a rendes rendőrt, aki elenged minket még most utoljára. Mert rá vannak kényszerítve a büntetésre. Mert az előirányzott bevételi tervet teljesíteni kell.

Hogy lehet ennyi bírságot kiszabni? Ha ugranak mindenre, ami
szabálytalan. Ha egy centire átmegyünk a záróvonalon , ha nem öt méterre állunk a zebrától vagy a saroktól. Ha nem engedjük át a
gyalogos a zebrán. És természetesen az örök aduász, a traffipax. De ennek is az lesz a következménye, hogy nem oda rakják a traffipaxokat, ahol szükség lenne a sebesség betartására, hanem ahol kaszálni lehet:
20-as és 30-as táblák, kinn felejtett sebességcsökkentő táblák, és
mindenhol, ahol az ember már egy kicsit megeresztik a kocsit. (pl.Egér út, külső Bécsi út: Buda két nagy forgalmú, bevezető útszakasza, amelyet 70, illetve 60 kilométeres óránkénti sebességgel használhatnak az autósok. Az utóbbi hónapokban – az autós internetes fórumok, blogok tanúsága, illetve a HVG-nek történetüket elmesélő sofőrök elmondása szerint – mégis több járműtulajdonos 30-40 ezer forintos büntetésről kapott csekket. Holott, állítják – s akinek van, a navigációs rendszerrel is igazolja –, hogy a korlátozást betartották, vagy csak a jogszabályokban is rögzített türelmi limiten belüli értékkel lépték túl. Fellebbezésükre a rendőrség elismerte ugyan, hogy az utakra valóban kedvezményes sebességhatár vonatkozik, csakhogy a bírságolás időpontjában az ezt jelző tábla – ahogy ezt múlt héten a Népszabadság megírta – nem volt kint, mert ellopták, így az érintett szakaszokon ideiglenesen 50 kilométer/órával lehetett hajtani.)

ÉS A PONTOS TARIFÁK

Az ittas vezetés minimum 150 ezer forintba kerül

A július elsején életbe lépő közlekedési törvény módosításai értelmében a megengedett legnagyobb sebesség túllépése, az ittas vezetés és a biztonsági öv használatának elmulasztása már nem szabálysértési, hanem közigazgatási bírsággal sújtható.

Mivel a közigazgatási eljárás a zéró tolerancia elvét követi, a
bűncselekménynek nem minősülő ittas vezetésnél fix büntetési tételeket vezettek be. Eddig 5 büntető pontot (hivatalosan előéleti pontot) kapott az, aki ivott és a volánhoz ült, a módosítás után az ittasság mértékétől függően 6-8 ponttal szankcionálják a részeg vezetőket.

0,5 ezrelék alatt 150 ezer forint és 6 büntetőpont, 0,51 és 0,8 ezrelék között 200 ezer forint és 8 pont, 0,8 ezrelék felett pedig 300 ezer forint bírsággal és 8 ponttal büntetik az ittas sofőröket. Ha valaki kocsmázás után ül biciklire, 0,8 ezrelékig 30 ezer forintra, e felett 60 ezer forintra büntetheti a rendőr.

Tilos jelzés

Százezer forinttal büntetik azt, aki átmegy a piroson vagy a vasúti átjáró tilos jelzésén. Ugyancsak 100 ezer forint bírság jár azért, ha a sárgán!!! megy át az autós. Azt persze nem mindig lehet egyértelműen megállapítani, hogy az autós ilyen helyzetben meg tudott volna-e állni, de Óberling József,
az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője szerint a rendőrök ehhez megfelelő szakmai iránymutatást kapnak.

Gyorshajtás

Szigorodott a gyorshajtásért kiszabható bírság összege is. Továbbra is szankcionálják a legkisebb mértékű sebességtúllépést. A megengedett sebesség 15-20 kilométer/órás túllépése szabálysértésnek számít, az efölöttiért már
közigazgatási bírság jár.

Aki például az 50 km/órás táblánál 60-nal megy, szabálysértési bírságot kap. Ha 66-tal megy, azért már 30 ezer forint közigazgatási bírsággal büntethetik. Ha az 50-es táblánál 110-zel megy, akkor már 130 ezer forint bírság és 6 büntetőpont jár, ha 120-szal, akkor már a bírság összege 200 ezer forint, a büntetőpontok száma pedig 8 lesz.

Aki az autópályán a megengedett 130 km/óra helyett 148-cal megy, az még szabálysértésnek számít (ebben az esetben a 20 km/órásnál kisebb sebességtúllépés minősül szabálysértésnek). Ha a traffipax 151-et mér, azért már 30 ezer forint lesz a közigazgatási bírság. Az autópályán a legmagasabb bírságnak számító 300 ezer forintot az kaphatja, aki 240-nél gyorsabban
hajt.

Biztonsági öv, objektív felelősség

Aki nem köti be a biztonsági övet, azt lakott területen belül 15 ezer, lakott területen kívül 30 ezer, autóúton, autópályán 40 ezer forintra büntethetik. A bírság személyenként értendő, így ha egy négy tagú család elfelejti bekötni magát, az akár 160 ezer forintjukba is kerülhet, azonban büntetőpontot csak az autó vezetője kap.

Elvehetik a külföldiek autóját

Külföldiek esetén a hatóságoknak lehetősége lesz a jármű visszatartására függetlenül attól, hogy a bírságot a helyszínen kiszabták, vagy sem. Ha a közúti ellenőrzésnél a hatóság megállapítja, hogy az autó vezetőjének vagy az üzembentartónak korábbról közigazgatási bírság tartozása van, a járművet
visszatarthatják. Ebben az esetben a sofőrtől elveszik a forgalmit addig, ameddig nem fizeti meg a bírságot.

Az autó vagy más jármű visszatartásáról a rendőrök egy négynyelvű tájékoztatót adnak majd át a külföldi tulajdonosnak, a kocsi pedig egy egy várakozóhelyre kerül. A jármű őrzéséről a tulajdonosnak kell gondoskodnia.
Ettől a rendőrség azt várja, hogy nagymértékben csökkenni fog a külföldiek által elkövetett szabályszegések száma. A szabályok szerint nem lehet visszatartani járművet, ha valaki magyarországi bejelentett lakcímmel és érvényes adószámmal, adóazonosító jellel rendelkezik. (Az Európai Parlament a jövő héten tárgyalja azt az irányelvet, ami lehetővé tenné a tagállamok közötti adatcserét, így egy külföldi üzembentartó adatait egy magyar rendőr is lekérhetné.)

Ha július elsejével a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, a közlekedési hatóság, a rendőrség vagy a munkavédelmi hatóság bírságot szab ki, az egy központi bírság-nyilvántartó rendszerbe kerül. Ha kiderül, hogy a gépjármű vezetője egy korábbi bírságát nem fizette meg, az autó visszatartható lesz.
"Jól gondolja meg egy külföldi, hogy kinek adja kölcsön Magyarországon autóját" - mondta Óberling József, az ORFK közlekedésrendészeti főosztályának vezetője.

A jövőben - a 15 napon belüli készpénzes átutalás mellett - lehetőség lesz arra is, hogy a bírságot a helyszínen bankkártyával fizessék meg. (Ehhez a rendőrségnek jelenleg egyetlen kártyaleolvasó terminálja sincs, viszont mintegy 200 leolvasó beszerzését tervezik.)

Büntetőpontok
Jó lesz vigyázni! Változnak az egyes jogsértésekhez rendelt büntetőpontok is. A szabálysértésnél az eddigi 1-5 helyett 1-8 pont, gondatlan bűncselekmény esetében az eddigi 6 helyett 9, szándékos bűncselekménynél 9 helyett 11 pont jár. A módosítás után így akár 2 súlyos szabálysértés miatt már fél évre
bevonható lenne a jogosítvány.

Az eddigieknél kevesebbet kell majd fizetni a gyerekülést vagy a bukósisakot nem használóknak, és az autóban mobiltelefonálóknak. Ezek a jogsértések a jövőben szabálysértésnek minősülnek, és legfeljebb 30 ezer forintig büntethetőek.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?