Életet ment a sztrók-központ

A szélütés – angolul stroke, magyar változatban sztrók – a szív- és érrendszeri halálozás egyik leggyakoribb oka.

Az agyi katasztrófák főleg a magas vérnyomású embereket fenyegetik. A hypertonia gyakorisága a nők között nagyobb: a 65-74 éves korcsoportban 66 százalék, a férfiak között 59 százalék. Az izolált systoles hypertonia a kor előrehaladtával mind sűrűbben fordul elő, és mivel az idős emberek aránya a népességben folyamatosan növekszik, az agyi katasztrófák is mind gyakoribbak: a systoles hypertónia a szélütés gyakoriságát a háromszorosára növeli.

A korszerű diagnosztikus és terápiás eszközök alapvetően megváltoztatták a sztrókos betegek túlélési esélyeit és csökkenthetik a visszamaradó agyi károsodás mértékét. Világszerte – az akut coronaria syndroma azonnali ellátására szervezett haemodynamikai laboratóriumokhoz, intervenciós cardiologiai centrumokhoz hasonlóan – megfelelően fölszerelt sztrók-központokat alakítanak ki az agyi katasztrófák miatt minél korábbi időszakban gyógyintézetbe szállított betegek kezelésére – ezt a hálózatot a hazai neurológusok példamutató fáradozásával nálunk is létrehozták.

Kevés adat van viszont annak bizonyítására, hogy az igen műszer- és szakszemélyzet-igényes „Stroke Centrumok" lényegesen csökkentenék a betegek halálozását és javítanák a maradandó idegrendszer károsodások következményeit. Egy olasz munkacsoport Prof. Livia Candelise (Dipartamento di Scienze Neurologiche, Univ. degli Studi di Milano, Italia) vezetésével azt vizsgálta, hogy az agyi katasztrófa miatt kórházba kerülő betegek túlélési esélye és a későbbi károsodások mértéke különbözik-e akkor, ha azokat azonnal speciális sztrók-osztályra viszik, vagy hagyományos ellátást kapnak a kórház éppen felvételes részlegén.

A megfigyeléses tanulmányban 11.572 beteg adatait dolgozták fel, akiket a tünetek megjelenésétől számítva 48 órán belül vettek fel gyógyintézetbe. A munkában 260 olasz kórház vett részt. Ez azért volt lehetséges, mert az olasz egészségügyi minisztérium 2000-ben megszervezte ezt a vizsgálatot, aminek a neve mozaikszó formájában PROSIT volt. A mozaikszó alapja a PROject on Stroke service in ITaly elnevezés.

Az adatok feldolgozása retrospektíve, a kórházak nyilvántartása alapján történt. Az elsődleges végpont a mortalitás vagy a károsodás mértéke volt (kettőnél nagyobb érték a Rankin szkórban), amit független értékelők állapítottak meg a kórházi felvétel után két évvel. A speciális sztrók osztályokon 4936 beteget, a hagyományos osztályokon 6636 beteget kezeltek.
Összesen 1576 beteg halt meg a kórházban, 2169 a követési időszakban, 347 beteg pedig elveszett a vizsgálat végére. A hagyományos ellátást nyújtó osztályokhoz képest a „Stroke Centrumok"-ban kezelt betegek túlélése és a károsodás mértéke igen szignifikánsan csökkent (kockázati arány /OD/ 0.81, 95 % CI 0.72-0.91, p=0.0001). A sztrók-osztályok előnye minden életkorú-, nemű és egyéb, klinikai jellemzőjű beteg esetén érvényesült.

Az olasz adatok egybevágnak több, korábbi vizsgálat eredményeivel. Valamennyi tanulmány azt mutatta, hogy a speciálisan szervezett osztályok, speciálisan képzett személyzettel lényegesen jobb mortalitási és morbiditási eredményeket érnek el a sztrókos betegek ellátásában. Az Egyesült Királyságban nemrég nyilvánosságra hozott Boyle-tanulmány, ami az egészségügyi ellátás regionális átszervezésére vonatkozó terveket is tartalmazza, hangsúlyozza a sztrók-központok hálózatának létrehozását.

Prof. Roger Boyle kiemeli, hogy 1948-ban a szélütött beteget csak igyekeztek kényelmesen elhelyezni, aztán amíg élt, gondoskodtak róla, de egyszerűen hagyták meghalni. Ma a mentő a szélütés után mielőbb igyekszik bevinni a pácienst a legközelebbi „Stroke Centrum"-ba, ahol azonnali koponya CT és egyéb vizsgálatokkal tisztázzák a háttérben lévő agyi történést és ezeknek eredményétől függően az optimális terápia – pl. thrombolysis – jelentősen csökkenteni képes a halálozást és az agyi károsodást.

Az olasz tanulmány fontos és meggyőző adatokkal szolgált annak a vitának az eldöntéséhez, hogy mennyire hatékony az agyi katasztrófák kezeléséhez a speciális osztályok létrehozása és működtetése. Nagyon.

(Forrás: Lancet, 2007, 369:299-305)

2007-02-04 09:35 Forrás: Weborvos Dr. Matos Lajos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?