Üzemorvosi rendelő - nemcsak virtuálisan

Az egészségügyi portálok legtöbbje megpróbálja a teljességet kínálni, vagyis egymással versenyezve azt szeretnék, ha akár a kórházak címlistáját keresi valaki, akár a gyógyszerek mellékhatásaira kíváncsi, minden meglegyen az oldalon, a vándornak a világért se kelljen továbbmennie a konkurencia oldalára.

Üzemorvosi rendelő - nemcsak virtuálisan

2002. április 9. 05:54


Az egészségügyi portálok legtöbbje megpróbálja a teljességet kínálni, vagyis egymással versenyezve azt szeretnék, ha akár a kórházak címlistáját keresi valaki, akár a gyógyszerek mellékhatásaira kíváncsi, minden meglegyen az oldalon, a vándornak a világért se kelljen továbbmennie a konkurencia oldalára.

A virtuális egészségüggyel szemben a valóság egészen más: mindenki leadta valahová a betegkártyáját, vagyis mindenkinek van háziorvosa, léteznek szakrendelők, ahová háziorvosunk beutal bennünket, ha valami bajunk van, különféle kórházakról különféle benyomásokat gyűjtünk, és az is lehet, hogy az egyik patikába szívesebben térünk be, mint a másikba. Vagyis a valóságban sohasem találkozunk az egészségügy egészével, mindig csak egy orvos, egy patikus, egy intézmény áll a másik oldalon, és az ő munkájának, szolgálatának eredményeképpen gyógyulunk meg, vagy őrizzük meg egészségünket.
A weben is akad persze egy-két ilyen egyedi orvosi rendelő a nagy, mindent átfogó egészségügyi portálok árnyékában, és ezek között az egyik legrégibb az 1997 óta működő, idén tavasszal (március 10-én) megújult Citymed.

A rendelő üzemeltetője dr. Nagy Károly, és ez igaz a szónak orvosi és webes értelmében is. Ugyanis a doktor úr a régi oldalt teljesen maga hozta létre, és bár a megújításban már segítségére volt egy fiatal és lendületes programozói csapat, az eContext Informatika, ebben szintén jelentős az ő szerepe, és a frissítést, a tartalmi feltöltést továbbra is ő végzi. Hogy milyen a rendelője, azt megtekinthetjük a www.citymed.hu oldalon, de persze ez csak egy kirakat, amelynek célja, hogy minél több érdeklődőt vezessen el a központi fekvésű (egy térképanimáció mutatja a célt) valódi üzemorvosi és belgyógyászati szakrendelőbe. Rákérdeztünk, és kiderült: valóban akadtak már, akik épp a weben keresztül találtak el ide, s ebben közrejátszott az is, hogy az oldal címe több általános portál egészségügyi címszava alatt szerepel a felsorolásban. Cserébe persze Nagy doktor oldaláról is eljuthatunk néhány általános portálra. A magyar egészségügy főbb intézményei is fellelhetők innen kiindulva, bár a lényeg nem a linkgyűjteményekben, portálfunkciókban van.

A Citymed ugyanis nem akarja felölelni az egész magyar egészségügyet, nem akar több lenni annál, ami: egy belvárosi üzemorvosi és belgyógyászati rendelő, ahol egy tapasztalt orvos konzultál betegeivel, ad jó tanácsokat. Ezért az oldal legértékesebb része az a cikkgyűjtemény, ahol dr. Nagy Károly írásai (személyes tanácsai) olvashatók a gyomorhurutról, a mellrák leküzdhetőségéről, a kullancscsípés okozta Lyme-kórról és az influenzáról csakúgy, mint a dohányzásról, a házipatikáról, a kábítószerekről vagy éppen a számítástechnikai módszerek alkalmazásáról a háziorvosi gyakorlatban. (Bizonyára nem véletlen, hogy amikor körbemegy a kamera a rendelőben, a jól ismert üveges orvosi műszerszekrények után egy számítógép képernyője következik...)

Ha személyesen ismerjük belgyógyászunkat, üzemorvosunkat, akkor bizony előbb vagy utóbb valamit megtudunk a magánéletéről is, így az oldalon helyet kaptak a kedvenc háziállatok, sőt elolvashatjuk a doktor úr életrajzát is, bár az oldal célját mégis inkább a rendelőoldal rejti, és annak tetején ezek a mondatok: "A Citymed Bt. ajánlata foglalkozás-egészségügyi szolgáltatás nyújtására... A foglalkozás-egészségügyi ellátást dr. Nagy Károly, a belgyógyászat, háziorvostan, üzemorvostan szakorvosa végzi." Mindez állhatna akár egy névjegyen vagy a Sas utcai rendelő ajtaján, ahová bárki beléphet...

Ahogyan mi is belépünk a www.citymed.hu címre, és ott elolvassuk a vendégkönyvet, valamint az oldal többi - eddig fel nem fedett - részét. Tudjuk, ma még a rendelők előtereiben képeslapok vannak, és nem internetterminálok, de úgy képzeljük, ezt idővel akár a várószobában is megtehetjük, hogy gyorsabban teljen az idő, amíg bejutunk... Mert hát egy ilyen weborientált rendelő várószobájában előbb-utóbb biztos lesz internet is...

http://hirek.com/cikk/24906/

--------------------------------------------------------------------------------
Copyright: Híreink átvételéhez csak forrás-megjelöléssel járulunk hozzá. Kérjük a PRIM Online nevét és webcímét illetve - online médiumban - a www.prim.hu címre mutató kapcsot elhelyezni az átvett cikk vagy cikkrészlet alatt. webmaster@prim.hu


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?