értesítő

tovább »


Figyelem!

Tisztelt Páciensek!

Tájékoztatás első oltás után lebetegedett páciensek kezeléséről:

 „Az oltási folyamat során előfordul olyan eset, hogy a kórházi oltópontra irányított páciens az első oltás beadását követően megbetegedik, ezért a második oltást annak esedékes időpontjában nem kaphatja meg, a kórház/szakrendelő által biztosított előjegyzett időpontban nem tud megjelenni az ismétlő oltás felvétele céljából.Az ilyen személyek immunizálásának teljessé tétele érdekében a Nemzeti Népegészségügyi Központ állásfoglalását figyelembe véve - amely szerint ezen páciensek gyógyulásukat követően a második részoltásban részesülhetnek, amennyiben egyéb okból ellenjavallat nem áll fenn – a kórházi oltópontokon történik ismételt oltásuk.A második oltás beadása érdekében a páciensnek ugyanazon kórházban/szakrendelőben szükséges jelentkeznie, ahol az első oltásban részesült. Ezen második oltásokhoz nem szükséges új időpontot egyeztetni, a kórházak soron kívül fogadják az érintetteket. 

 

Az első oltással egyidejűleg kapott oltási igazolás bemutatása, így a második oltás esedékes időpontjának igazolása minden esetben szükséges a kórházban történő megjelenéskor.

Megelőzendő az újabb őrült adminisztrációt: 

A koronavírus elleni védőoltásra a terheseknek és a szoptatós anyáknak is regisztrálni kell, viszont a háziorvosuktól nem kell beutalót kérniük.
 
A várandós könyvet, ha a háziorvos aláírja a megfelelő helyen, az minden további ellátáshoz beutalóként szolgál.Tehát, bár az oltáshoz nem kellhet beutaló, de, ha mégis akkor ez az.
217/1997.11§/A(10e)98 A (10) bekezdésben foglaltaktól eltérően a várandósgondozásról szóló miniszteri rendelet szerinti, a várandósgondozási könyvben szereplő, beutalóhoz kötött vizsgálatok tekintetében beutalónak minősül a várandósgondozási könyv, ha tartalmazza a beutaló gondozó háziorvos nevét, pecsétjét és aláírását, a várandósságot igazoló BNO-kódot, valamint a (10) bekezdés a), b), d) és g) pontja szerinti adatokat. A beutaló a (10) bekezdés g) pontja szerinti időponttól számított 300. napig használható fel.
A Kásler-féle körlevél tájékoztat arról, hogy a kismamák tájékozott beleegyezés után olthatók.
 
A szoptatás tényéről pedig egyedül a szoptatós kismamák tudnak nyilatkozni.
2021.04.01-i kiegészítő információ: a szoptatós kismamáknak is (akik szeretnének koronavírus elleni vakcinát kapni) szintén regisztrálniuk kell a vakcinainfo.gov.hu oldalon. Ezen túlmenően időpontot kell kérni a SE I. Gyermekklinika (Bókay János u. 53) oltópont:
+36300164000
+36300164185
+36300164186
+36300164187 telefonszámán.
Az oltásra vinni kell a terheskönyvet, ami igazolja a gyermek kihordását és a gondozónő által kiállított igazolást a szoptatás tényéről.
Nem kell háziorvosi beutaló!
 
 

Tájékoztató pozitív COVID-19 tesztvizsgálattal rendelkező betegek számára a
favipiravir hatóanyagú gyógyszer otthoni alkalmazásáról

A koronavírus fertőzés kezdetén hatékonynak bizonyult a favipiravir hatóanyagú gyógyszer, mivel gátolja a vírusok szaporodását. A vírusellenes kezeléstől a beteg állapotának javulása várható. A kórházban kezelt betegeknél már alkalmazzák ezeket a gyógyszereket.

A gyógyszeralkalmazás szükségességéről háziorvosa dönt.

A gyógyszert háziorvosa elektronikus vényen rendeli az Ön számára, amelyet az Ön által megbízott személy vehet át az Ön TAJ számának ismeretében bármelyik közforgalmú gyógyszertárban. A gyógyszerért Önnek nem kell fizetnie.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) az influenza kezelésére engedélyezte a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta favipiravir hatóanyagú gyógyszert. A koronavírussal fertőzött betegek kezelésére ún. indikáción túli gyógyszeralkalmazás (off label) keretében kerülhet sor az OGYÉI ajánlása alapján. Ennek alapvető feltétele az Ön írásos beleegyező nyilatkozata, amelyet az alábbiak szerint tehet meg Háziorvosa a jelen tájékoztatóban is leírtakat szóban ismerteti Önnel, egyetértése esetén Ön szóbeli beleegyezését adja a gyógyszer alkalmazásához, melyet háziorvosa a betegdokumentációban rögzít. A gyógyszer mellé annak kiváltásakor a gyógyszerész átadja a beleegyező nyilatkozatot, melyet aláírás után Önnek, vagy megbízottjának el kell juttatnia háziorvosához.

A favipiravir magzatkárosító hatása miatt az alkalmazás kapcsán felhívjuk szíves figyelmüket a következőkre:

A favipiravir szedése ellenjavallt feltételezhetően vagy igazoltan várandósoknak. Fogamzóképes korú nőnek a favipiravir kezelés alatt, valamint a rákövetkező 7 napig hatékony fogamzásgátlást kell alkalmaznia.

A favipiravir átjut az anyatejbe, ezért favipiravir kezelés esetében a szoptatást azonnal abba kell hagyni.

A favipiravir bejut az ondóváladékba, ezért favipiravir kezelés alatt és utána 7 napig óvszert kell használnia a férfinak, amennyiben fogamzóképes korú nő a partnere.

A férfinak favipiravirral történő kezelése során és a rá következő 7 napig még óvszer védelmében is kerülnie kell a szexuális kapcsolatot feltételezhetően vagy igazoltan várandós partnerrel.

A terápia javasolt hossza 5 nap az alábbi adagolásban: 1. nap: 2x1600 mg (2x8 tabletta), 2-4. nap: 2x600 mg (2x3 tabletta).

Amennyiben feltételezett mellékhatást tapasztal a favipiravir kezelés alatt, kérjük, azonnal jelentse azt az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet honlapján található lehetőségek bármelyikén keresztül (https://www.ogyeí.gov.hu/betegeklakossag: online bejelentő felületen (https://ogvei.gov.hu/online mellékhatás bejelentes betegeknek! vagy letölthető űrlapon, e-mailben (adr.box@ogvei.gov.hu)vagy postai úton (1372 Budapest, Pf. 450).

Ezzel hozzájárul, hogy minél gyorsabban minél több tapasztalat gyűljön össze a favipiravir kezelés esetleges kockázataival kapcsolatban.

További információkat a gyógyszer mellett található betegtájékoztató tartalmaz.

Beteg által a gyógyszer felírás előtt kitöltendő:

Alulírott, ........................................................ (születési hely, idő:............................................ )

kijelentem, hogy tudomásom van arról, hogy kezelőorvosom (név:................................ ),

koronavírus fertőzést állapított meg nálam.

Kezelőorvosom széleskörűen tájékoztatott arról, hogy

      betegségem kezelésére rendelkezésre áll a favipiravir hatóanyagot tartalmazó gyógyszer, aminek a felírása azonban indikáción túli gyógyszerrendelésnek minősül tekintettel arra, hogy a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta nevű gyógyszer alkalmazási előírásában nem szerepel a koronavírus okozta fertőzés,

         mit jelent az indikáción túli gyógyszerrendelés,

         a rendelkezésre álló szakirodalmi adatok alapján milyen előnye, terápiás haszna és hatása lehet a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta nevű gyógyszerrel indikáción túl történő kezelésnek,

     a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta nevű gyógyszer indikáción túli alkalmazása milyen kockázatokkal, következményekkel, mellékhatásokkal járhat,

       ha mellékhatást észlelek, rövid időn belül tájékoztatom a kezelőorvost, aki eldönti, hogy folytathatom-e a kezelést.

A favipiravir magzati károsodást okozhat, ezért terhesség alatt tilos alkalmazni. A favipiravir bekerül az anyatejbe, ezért szedésekor a szoptatást fel kell függeszteni. Fogamzóképes nő és szexuálisan aktív férfi kizárólag akkor szedheti a gyógyszert, ha hatékony fogamzásgátlást alkalmaz a gyógyszerszedés alatt és utána még 7 napig.

Minden vonatkozó négyzetet be kell jelölnie és a nyilatkozatot Önnek és a gyógyszert elrendelő orvosnak alá kell írnia.

Fogamzóképes korú nők töltik ki!

Megbeszéltem a kezelőorvosommal és megértettem az alábbiakat:

miért szükséges favipiravir tartalmú gyógyszert szednem

a favipiravir ártalmas a magzat és a születendő gyermek számára

a favipiravir nem alkalmazható ismert vagy gyanított várandósság esetén

terhességi tesztet kell végezni a kezelés megkezdése előtt

hatékony fogamzásgátló módszert kell alkalmazni a favipiravir kezelés során és azt követően 7 napig

a hatékony fogamzásgátlás lehetőségei

várandósság gyanúja esetén azonnal abba kell hagyni a favipiravir szedését és orvoshoz kell fordulni

a készítményt nem adhatom át másnak

 

 

Férfiak töltik ki!

Megbeszéltem a kezelőorvosommal és megértettem az alábbiakat:

miért szükséges favipiravir tartalmú gyógyszert szednem

a favipiravir bejut az ondófolyadékba (spermába)

a favipiravir ártalmas a magzat és a születendő gyermek számára

hatékony fogamzásgátló módszert (óvszert) kell alkalmaznom a favipiravir-

kezelés során és azt követően 7 napig

 

várandós növel nem léphetek szexuális kapcsolatba

a készítményt nem adhatom át másnak

 

A fenti tájékoztatást követően önként, befolyástól mentesen hozzájárulok a Favipiravir Egis 200 mg filmtabletta nevű gyógyszer indikáción túli alkalmazásához. Tudomásul veszem, hogy hozzájárulásomat bármikor, szóban vagy írásban, indokolás nélkül visszavonhatom.

 

Beteg neve

Beteg aláírása

Dátum

Kezelőorvos neve

Kezelőorvos aláírása, pecsétje

 

Dátum

-------------------------------------------------------------------------------------------------

Akik regisztráltak https://vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon!

 Ismételten tájékoztatom Önöket, hogy mi, háziorvosok tudunk róluk. Megkaptuk a listát.

Azzal, hogy naponta hol szelíden hol kevésbé szelíden hívnak minket telefonon nem tudják előbb megkapni a térítésmentes (nem ingyenes!) koronavírus elleni oltást.

Néhány, a praxisomba tartozó páciensem közös ismerősünknél jelezte, emiatt hogy nem tudom megmondani mikor fogják megkapni az oltást elkérik magukat másik háziorvoshoz.

Ezúton is szeretném jelezni: rajta! Tegyék meg ezt a lépést. Nekem fognak ezzel segíteni!

Dr. Nagy Károly

 

Akik regisztráltak a https://vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon!

Tájékoztatom Önöket, hogy mi, háziorvosok tudunk róluk. Megkaptuk a listát.

Azzal, hogy naponta hol szelíden hol kevésbé szelíden hívnak minket telefonon nem tudják előbb megkapni a térítésmentes (nem ingyenes!) koronavírus elleni oltást.

Viszont teljesen szétzilálják napjainkat, a gyógyító munkát.

Kérem ezt is vegyék figyelembe. Köszönjük.

_________________________________

Sokan kérdezik mikor kerülnek suorra, mikor fogják megkapni valamelyik Covid-19 elleni oltást.

Itt olvashatják az ütemezést:

• Egészségügyi és egészségügyben dolgozók (172 600 fő)

• Szociális ellátásban dolgozók és szociális ellátásban részesülő személyek (146 483 fő)

• A COVID-19 fertőzés szempontjából kockázati csoportba tartozó 60 évesnél idősebbek. A 60 éven felüli          krónikus betegség(ek)ben szenvedők. A 90. életévét betöltöttekkel kezdődik az oltás (itt tartanak!), majd lefelé következnek az életkori kategóriák, majd a 60-65 év közötti, krónikus betegségi körbe nem tartozók következnek (1 756 528 fő)

• A rend- és honvédelmi szervek azon dolgozói, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek a lakossággal, a védekezésben résztvevők, az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők. (Rendvédelmi szervek: 83 000 fő, honvédelmi szervek: 25 155 fő, a védekezésben résztvevő nem egészségügyi vagy egészségügyben dolgozók (pl. az Operatív Törzs, a diplomáciai testületek, az állami vezetők, valamint a nemzetközi kötelezettségeket teljesítők): kb. 1000 fő)

• A közigazgatási szervek azon tisztviselői, akik munkájuk során közvetlen kapcsolatba kerülnek az ügyfelekkel (277 200 fő)

• 18-59 évesek, akiknél fennállnak a fokozott kockázatot jelentő alap/társbetegségek (470 928 fő)

• Kritikus infrastruktúrában dolgozók (405 érintett üzem, 31 000 fő)

• Valamennyi 18-59 éves, akik a fenti csoportokba nem tartoznak (4 380 000 fő)

A koronavírus elleni oltás önkéntes és térítésmentes (nem ingyenes!). Amennyiben szeretné beoltatni magát előzetesen regisztrálnia kell a vakcinainfo.gov.hu internetes oldalon.

Koronavírus oltópontok: 

https://koronavirus.gov.hu/cikkek/korhazi-oltopontok-elerhetosege-egeszsegugyi-dolgozok-szamara

Letölthető tájékoztatók: 

https://koronavirus.gov.hu/letoltheto-tajekoztatok

Covid-19 vírus statikus mintavételi pontok Budapesten: 

 Bp. X. kerülte Albertirsai út Expo tér autós mintavételi pont (csak autóval érkezhet a páciens!)

Bp. III. kerület Pók utca autós mintavételi pont (csak autóval érkezhet a páciens!)

 Bp. XVIII. kerület Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér I. terminál parkoló (csak autóval érkezhet a páciens!)

Bp. XXL kerület Deák Ferenc tér - Piac mellett (csak autóval érkezhet a páciens!)

Bp. XIII. Dévai utcai 15/a OMSZ mintavételi állomás (megkötés nincs)

Bp. XII. kerület Kútvölgyi út 4. - Kútvölgyi kórház kék kapu (megkötés nincs)

Kérjük az ilyen módon történt időpont egyeztetés eset a háziorvos kollégák a következőkről tájékoztassák a betegeket (melyet a válasz email is tartalmaz):

„Elsődlegesen orr-garatból gyors Ag teszt történik, mely eredményétől függően PCR mintavételezés is szükséges lehet. PCR esetén is orr-garat és száj-garat mintavétel történik. Az egyeztetett időpont előtt 3-4 órával sem folyadékot sem szilárd ételt nem szabad fogyasztani! Továbbá nem szabad fogat mosni és dohányozni sem.

 A vizsgálatra szájmaszkban érkezzen és kövesse a helyszínen kihelyezett útmutatókat. A vizsgálatra vigye magával: a TÁJ kártyáját és egyéb személyét igazoló dokumentumait. A vizsgálatkérő lap a rendszerünkből a helyszínen kerül kinyomtatásra."

 ------------------------------------------------------------------------------

Influenza elleni védőoltásról: 

Első körben az eddig kapott 200 db 3Fluart influenza védőoltást az idős és krónikus betegeknek beadtuk. Egyenlőre több oltóanyagot nem kaptunk.

A gyógyszertárakban egyik influenza oltóanyag sem szerezhető be.

 

Értesítem Önöket a 2020/2021. évi influenza oltóanyaggal kapcsolatos fontos ismeretekről:

A 2020/2021. évi influenza oltóanyag összetétele:

Az influenzavírus rendkívül változékony, ezért minden szezonra új oltóanyagot kell gyártani. Az Egészségügyi Világszervezet és az Európai Gyógyszerügynökség bizottsága a 2020/2021. évi influenza szezonra a trivalens influenza elleni vakcina előállításához az északi féltekén az alábbi influenza vírustörzseket ajánlja:

– A/ Guangdong-Maonan/SWL1536/2019 (H1N1)pdm09-szerű;

– A/ Hong Kong/2671/2019 (H3N2)-szerű;

– B/ Washington/02/2019 (B/Victoria lineage)-szerű.

Az előző szezonban alkalmazott vakcinához képest az idei oltóanyagban mindhárom vírustörzs megváltozott. Az idei szezonban alkalmazandó térítésmentes influenza oltóanyagok a 3 évesnél idősebbek számára a korábbi évekhez hasonlóan 1 300 000 adag áll rendelkezésre. Az oltóanyagok központilag, a költségvetés terhére kerültek beszerzésre. Tekintettel arra, hogy az influenza elleni védőoltás a súlyos, kórházi ellátást igénylő megbetegedések és az influenza okozta halálesetek megelőzése céljából javasolt, ezért szakmai ajánlás továbbra is az, hogy a kockázati csoportba tartozók körében minél magasabb átoltottságot érjünk el. A vakcina megfelel a WHO északi féltekére, a 2020/2021-es influenzaszezonra vonatkozó ajánlásának.

Az influenza elleni védőoltás legfontosabb célcsoportjai:

Az influenzavírus által okozott megbetegedések súlyosságának, valamint a halálozások számának csökkentése érdekében az alábbi kockázati csoportokat javasolt oltani első körben a 3 évesnél idősebb

• krónikus légzőszervi betegségben szenvedők, pl. asztmás betegek;

• súlyos elhízás vagy neuromuscularis betegség miatt csökkent légzésfunkciójú betegek;

• szív-, érrendszeri betegségben szenvedők (kivéve a megfelelően beállított magasvérnyomás-betegséget);

• veleszületett vagy betegség/kezelés révén szerzett immunhiányos állapotú betegek (beleértve a HIV-pozitív személyeket, daganatos betegségben szenvedőket is);

• krónikus máj- és vesebetegek;

• anyagcsere-betegségben szenvedők, pl. diabetes;

• várandósok a gesztációs héttől függetlenül;

• azok a nők, akik a gyermekvállalást az influenzaszezon idejére tervezik;

• rehabilitációs, átmeneti elhelyezést nyújtó intézményekben, lakóotthonokban vagy egészségügyi intézményekben huzamosabb ideig ápolt, gondozott személyek;

• 60 éven felüliek, egészségi állapotuktól függetlenül;

• egészségügyi dolgozók.

 Második körben mindenki számára az oltóanyag (3Fluart vaccina) ingyenesen beadható és mindenkinek a saját háziorvosa adja be.

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ megvásárolja a Sanofi Pasteur magyarországi felhasználásra szánt teljes Vaxigrip tetra készletet. Ennek értelmében sajnálattal értesítjük, hogy nincs kereskedelmi forgalomba hozható, azaz a gyógyszertárakban értékesíthető Vaxigrip tetra influenza elleni vakcina."

 A rendelésekre időpont foglalni itt lehet:

http://www.citymed.hu/elojegyzes.php 

Kérem önöket arra, hogy a "megjegyzés" rovatban részletesen tüntessék fel panaszaikat, kéréseiket, a rendszeresen szedett gyógyszerkéréseket is. A kedvezményes felírhatóságról szóló friss javaslatokat fényképezzék le vagy szkenneljék be és küldjék el az e-mail címemre. Ezáltal megkönnyítik munkámat. A személyes találkozáshoz (akár a panaszok miatt akár védőoltás beadása érdekében) továbbra is előzetes egyeztetés sükséges akár telefonon, rendelési időben (+3613541893 vagy +36309429729), akár E-mailen ( knagy@citymed.hu ). A rendelésemen csak láztalan betegeket tudok fogadni. Ha lázas telefonon hívjon! 

 

A

https://koronavirus.gov.hu/

internetes felületen "hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén".

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében": 

Információs vonalak: +3680277455, +3680277456


tovább »

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?