értesítő

tovább »


Figyelem!

Tisztelt Páciensek!

Illetékköteles a karantén alóli mentesség kérelmezése - Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) 2020.07.15

Életbe léptek 2020.07.15-én, szerdán a beutazással kapcsolatos korlátozó intézkedések, a különböző színnel jelölt országok járványügyi helyzetét az országos tisztifőorvos folyamatosan figyelemmel kíséri és ha kell, a besorolást felülvizsgálja.

 

    A veszély elhárítása érdekében az országos tisztifőorvos határozatban tette közzé a piros, sárga és zöld jelzéssel besorolt országok listáját, amelyet az aktuális járványügyi helyzet, a fertőzöttek számának tendenciája és az adott ország egészségügyi ellátórendszerének figyelembevételével határozott meg.
    Beléptetéskor a magyar és nem magyar állampolgárságok egyaránt egészségügyi vizsgálatra kötelezettek.
    A sárga vagy piros jelzésű országból hazatérő magyar állampolgárokat az illetékes járványügyi hatóság kötelező házi karanténba helyezi.
    Ez alól kivételt képez az, aki a hazaérkezést megelőző, öt napnál nem régebbi, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő negatív PCR-teszt eredményét magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudja.
    Ha nincsen igazolása elvégzett - negatív - PCR-tesztről, akkor is kiváltható a házikarantén két, 48 óra különbséggel Magyarországon végzett negatív PCR-teszttel.
    Ha sárga jelzésű országból érkezik a beutazó, akkor az első negatív teszt után mentesül a karanténkötelezettség alól azzal a feltétellel, hogy a második PCR-tesztet is köteles elvégeztetni.
    A piros jelzésű országból érkező magyar állampolgárok csak két negatív PCR-teszt birtokában mentesülnek a karantén alól.
    Sárga jelzésű országból érkező nem magyar állampolgárok esetében nem szükséges a járványügyi megfigyelés, ha magyar vagy angol nyelvű okirattal igazolni tudják, hogy a Magyarországra történő belépésüket megelőző öt napon belül, legalább 48 órás időkülönbséggel, két alkalommal elvégzett, az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő, molekuláris biológiai vizsgálat - SARS-CoV-2 teszt - eredményük negatív.
    Ha külföldi állampolgárok piros jelzésű országból érkeznek, akkor nem léptethetők be Magyarország területére. Kivételt csak a jogszabály szerinti különös méltánylást érdemlő eset képez.
    Az országba korlátozás nélkül beléphetnek azok, akik hitelt érdemlően, angol vagy magyar nyelvű okirattal igazolni tudják - például pozitív PCR-eredményről kiadott zárójelentéssel, illetve egészségügyi szolgáltató vagy hatóság által kiadott igazolással -, hogy az elmúlt hat hónapban már átestek a betegségen.
    Az utazáshoz kötött mintavételek iránti igényt a háziorvosnál - kijelölt karantén esetén a tartózkodási hely szerint illetékes háziorvosnál - lehet jelezni július 31-éig.
    A 48 óra különbséggel, két alkalommal történő PCR-tesztet a háziorvos rendeli meg az Országos Mentőszolgálattól.
    A vizsgálatkérő lapon minden esetben fel kell tüntetni: "utazáshoz kötött mintavétel".
    Az Országos Mentőszolgálat a mintákat a Nemzeti Népegészségügyi Központ által kijelölt mikrobiológiai laboratóriummal rendelkező egészségügyi szolgáltatóhoz szállítja.
    A PCR-tesztek elvégzése július végéig állami finanszírozással történhet az arra kijelölt laboratóriumokban. A vizsgálatok költségeit július 31-éig minden esetben vállalja a kormány, utána azonban mindenkinek magának kell viselnie a tesztelés költségét.
    Az egészségügyi szakmai szabályoknak megfelelő PCR-teszt bármelyik mikrobiológiai laboratóriumi diagnosztika tevékenységre jogosító engedéllyel rendelkező laboratóriumban elvégezhető.
    A vizsgálat eredményét az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási tér (EESZT) rendszerébe töltik fel, ahonnan a háziorvos és az ügyfél is letöltheti, de az adott laboratórium is megküldi az eredményt az ügyfélnek, külföldiek esetén is.
    A hatósági karantén alóli mentességi kérelmet - személyenként 3000 forintos általános illeték megfizetése mellett - a lakóhely, illetve a tartózkodási hely szerint illetékes járási vagy kerületi hivatalhoz kell benyújtani.
 

 

Ismertetem a legújabb EMMI miniszteri levelet és egyúttal kérem Önöket figyelmesen olvassák el és tartsák be az abban foglaltakat.

"Jelen levél az egészségügy újraindításának 2020. június 15-étől tervezett lépéséhez kapcsolódó alapvető információkat tartalmazza.

1.     Magyarország területén valamennyi engedélyezett egészségügyi tevékenység korlátozás nélkül végezhető, az alábbi kitétellel. A COVID-19 esetek ellátására korábban elkülönített ágyak 80%-át lehet felhasználni a fekvőbeteg ellátást igénylő - nem COVID és nem COVID gyanús - betegek gyógykezeléséhez. Kérem, hogy a fekvőbeteg ellátások kiterjesztése során rugalmas ágykapacitás tervezéssel biztosítsák a COVID-19 betegek ellátásához és a készenlét fenntartásához, valamint a nem COVID-19 betegek ellátásának a visszaépítéséhez szükséges feltételeket, az egészségügyi szolgáltatók megyei szintű kölcsönös együttműködésével. 

2.     A háziorvosi, házi gyermekorvosi ellátás, valamint járóbeteg-szakellátás keretében meghatározott előjegyzési szabály (óránként maximum 4 beteg vizsgálata) érvényét veszti."

Budapest, 2020.06.11.            Tisztelettel: Prof. Dr. Kásler Miklós miniszter

Iktatószám: IV/5300/2020/EGPOL

A korábbi levélből: 

A hatósági vizsgálatok, gyógyszer javaslatok halasztódnak, mert az eddig érvényes igazolások érvényesek maradnak.

       "A szakorvosi javaslatok, közgyógyellátási igazolvány lejárata a veszélyhelyzet megszüntetését követően is hosszabbodjon meg hat-tizenkét hónapig, csökkentve ezáltal a járóbeteg ellátásra hirtelen visszanehezedő nyomást.”

 

A rendelésekre újra lehet időpont foglalni itt:

http://www.citymed.hu/elojegyzes.php 

Kérem önöket arra, hogy a "megjegyzés" rovatban részletesen tüntessék fel panaszaikat, kéréseiket. Ezáltal megkönnyítik munkámat. A személyes találkozáshoz továbbra is előzetes egyeztetés sükséges akár telefonon (+36309429729), akár E-mailen ( knagy@citymed.hu

A

https://koronavirus.gov.hu/

internetes felületen "hiteles és naprakész információkat talál a hatósági intézkedésekről, a megelőzéshez szükséges lépésekről és teendőkről a panaszok esetén".

"A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) ingyenesen hívható zöldszámokat hozott létre a koronavírussal kapcsolatos lakossági megkeresések gyors és szakszerű megválaszolása érdekében": 

Információs vonalak: +3680277455, +3680277456


tovább »

Időpont foglalás

Ebben a járványügyi helyzetben 15 percet kell foglalnia!!!

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?