GYIK

Milyen betegszállítási szolgáltatásra van lehetőségünk?

2008. január 1-et követően szétváltak a mentési és a betegszállítási feladatok. Míg az előbbieket továbbra is túlnyomó részben az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) illetve más, erre a feladatra működési engedéllyel rendelkező szolgáltatók (pl. koraszülött mentők) végzik, addig azoknak a betegeknek a szállítását, akiknél nem szükséges legalább mentőápolói felügyelet a szállítás idejére, a betegszállításra vonatkozó működési engedéllyel és Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozással rendelkező betegszállító szolgáltatók teljesítik. A továbbiakban csak akkor kapcsolódnak be a betegek szállításába az OMSZ egységei, amennyiben az ellátás során legalább mentőápolói felügyelet szükséges és a szállítás sürgőssége azonnali vagy két órán belül teljesítendő, továbbá ha intézmények közötti diagnosztikus vagy terápiás célú, de tágabb időhatárral teljesíthető, esetleg időre kért szállításoknál mentőápolói, mentőtiszti vagy mentőorvosi felügyelet, beavatkozási készenlét szükséges (őrzött szállítások). Ezekben az esetekben az OMSZ egységének megérkezéséig szakszemélyzet van a helyszínen, illetve egészségügyi intézményben a beteggel.

Annak eldöntése, hogy a két lehetőség közül melyikre van szükség, a szállítást elrendelő orvos joga és felelőssége.

Általános tudnivalók a betegszállítás 2008. január 1-én életbe lépett új rendjéről:

A betegszállító gépjármű típusa szerint lehet ülő- vagy fekvőbeteg szállító gépkocsi.

Az ülőbeteg-szállító gépkocsi legalább 4+1 személy szállítására képes, mosható üléssel, egyszerű elsősegélynyújtó ládával felszerelve. Az ülőbeteg-szállító gépjárműben általában betegkísérő nincs, a gépkocsivezető csak általános elsősegélynyújtó ismeretekkel rendelkezik, szaksegítség-nyújtásra nem képes.

A fekvőbeteg-szállító gépjármű hordággyal rendelkező, mosható üléshuzattal ellátott, egyszerű elsősegélynyújtó ládával felszerelt gépkocsi, ahol a gépkocsivezetőn kívül a betegkísérő is a járműben tartózkodik. A betegkísérő szakképesítéssel nem rendelkező személy, aki laikus és eszköz nélküli elsősegélynyújtásra képes, fő feladata a fekvőbetegek mozgatása.


A betegszállító gépjárművek életmentő felszerelést nem tartalmaznak, ezért nem alkalmasak olyan betegek szállítására, akiknek az állapota nem stabil, szállításuk közben szakbeavatkozásra lehet szükség (pl. zavart tudatállapot, nagy fájdalom, ellátatlan sebek, törések, zúzódások, szédüléses állapotok, keringési elégtelenség, légzési elégtelenség, sürgős ellátást igénylő tünetek, betegségek, hányás, hányinger, stb.)

 

A fentebb felsorolt állapotokban lévő, vagy betegségekben szenvedő páciensek esetén a szállítást rendelő az Országos Mentőszolgálattól az alábbi szállításokat kérheti a beteg állapotától függően:
- szakkísérettel (mentőápolóval és mentőautóval) végzett betegszállítás,
- 2 órán belüli mentőszállítás (szakápolóval, mentőautóval),
- őrzött mentőszállítás (szakápolóval, mentőautóval),
- úgynevezett „kórházközti" (egy intézmény telephelyei közötti), szakkíséretes, vagy őrzött szállítás.


Az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által finanszírozott szakkíséret nélküli betegszállítás, csak az orvos által rendelt Betegszállítási utalvány alapján végezhető!
Szakkíséretes betegszállítás orvos által rendelt Mentőutalványon rendelhető!

A szakkíséret nélküli ülő- vagy fekvőbeteg-szállítás a végrehatás idejét illetően lehet:
- 6 órán belüli,
- 24 órán belüli,
- időre kért (programozott szállítás).

 

A betegszállítási utalvány szakszerű kitöltéséért és annak szakmai tartalmáért az utalványozó orvos a felelős!
A szállítási utalvány kiállításának időpontjától, a betegszállítás tényleges elvégzéséig terjedő időszakban, a beteg állapotváltozását a megrendelő szolgáltatónak kell jelezni a szállítást végző szervezet felé. Amennyiben megítélése szerint az eredetileg szakkíséret nélküli szállítás szakkíséretet igénylő szállítássá minősült, akkor a szolgáltatás elvégzését az Országos Mentőszolgálatnak kell átadni.

Az OEP finanszírozott, szakkíséret nélküli ülő- és fekvőbeteg szállításokat az Országos Betegszállító Szolgálat tagszervezetei végzik.

A szolgáltatóknak megyénként területi ellátási kötelezettségük van, működési idejük reggel 6-22 óráig tart, és 22 órától 06 óráig a megyei irányító szervezet biztosítja a folyamatos működést (ügyelet).

A hatékony és gyorsabb betegszállítás, valamint a 0-24 órás elérhetőség érdekében a magán betegszállítók létrehozták az Országos Betegszállító Szolálatot (OBSZ). Az OBSZ olyan irányító szervezete a betegszállítóknak, amely biztosítja a 0-24 órás elérhetőséget, a gépkocsik ügyeleti rendszerét és a szállítások szükség és igény szerinti koordinálását. Az OBSZ megyei irányító szervezetei kapcsolatot tartanak az Országos Mentőszolgálattal, valamint az Országos Katasztrófavédelmmel és az OBSZ felsőbb szerveivel. Az OBSZ irányító központjai nem direkt hívás felvevők. Ezt továbbra is a helyi betegszállító szervezetek végzik. A megyei irányító központ csak koordinál, szállításokat ad és vesz át, távolsági szállításokat szervez, kapacitás áterendezéseket végez.

Budapesten működő szolgáltatók:

Gyermekrák Alapítvány
1066 Bp., Jókai u. 40.
(Balogh István) T:217-1034

Fönix S. O. S. Rt.
1024 Bp., Diós árok u. 1-3.
(Rácz Béla) T:801-2620

Delta Orsz. Kat. Mentö Csop.
1182 Bp., Üllői út 758.
(Agócs Sándor) T:290-8669

Szamaritánus Mentöszolg. Kft.
1125 Bp., Gyöngyvirág u. 21.
(Minich Károly) T:274-4099

Ren-Depó Bt. Betegszáll.
1032 Bp., Föld u. 57.
(Vértesi Teodóra) Gsm:06-70-330-56-84, T:06-28-401-587

HAEMOBIL Kht.
1025 Bp., Vend u. 20.
(Dr. Vámos Zoltán) T:224-0044

Magyar Máltai Szeretetszolgálat
1033 Bp., Miklós u. 32.
(Győri-Dani Lajos) T:388-87-60


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?