GYIK

Az ünnepek alatt igen hideg volt. Utcán alvó hajléktalanon hogyan tudok segíteni? 2009-01-04

Kérem, hívja a Menhely Alapítványt!

Telefonok: 266-1901, 338-4186, 333-5987, 334-3965
Cím: 1082 Budapest, Vajdahunyad u. 3.

Menhely alapítvány - Budapest. Hajléktalanok

A fedél nélkül élő ember megnevezés vajon szebb-e, mint a közszájon forgó hajléktalan kifejezés? De ennél a kérdésnél is fontosabb: tudunk-e segíteni?
Hogy aki akar, az tudjon, bemutatjuk a Menhely Alapítványt!


Pista bácsi

A Menhely Alapítvány a rendszerváltás hajnalán alapított szervezet.
Célja: a főváros területén élő fedél nélküli emberek szociális- mentális- és fizikai segítése. A számukra legmegfelelőbb ellátási formák megkeresése, vagy ha még nincs olyan, úgy azok kialakítása.

 

Ezen törekvésünk jegyében alakítottunk ki ügyfélszolgálati irodát, éjjeli menedékhelyet, krízis részleget, idős és hajléktalanná vált, nagypapa korú férfiak igényeihez igazodva a rendszer első Idősek Otthonát. De az ún. Tea-járatok kialakítása is alapítványunk nevéhez kötődik. (Étel- és italosztás a pályaudvarok, metróvégállomások, csomópontok környékén.) Ennek tapasztalatait levonva, az új igényekhez igazodva léptünk tovább... és hoztuk létre a semmilyen sorba soha be nem állók, a kapualjakban, üzletek kirakatai előtt, a parkokban, erdőkben meghúzódók, sánták, betegek, elesettek felkeresése, segítése, ellátása, illetve szakellátásban való elhelyezése céljából a Krízisautó nevű szolgáltatásunkat.
A Krízis Autó célcsoportja azok a Budapesten, és Pest-megyében élő hajléktalanok, akik az utcán, vagy más lakhatásra nem alkalmas helyen élnek csoportosan, vagy magányosan. õk minimum három ezren vannak. 2006/2007 telén 370 különböző helyszínen több mint 600 rászorulót látott el a Krízis Autó, körülbelül 20%-uk nő. Legidősebb ügyfelünk 88 éves.

Mindegyik modellkísérletünk - kiérdemelve a szakma elismerését mintává vált és mára már követőkre is talált. Alapítványunk elsősorban a teljeskörű szociális- és egészségügyi ügyintézés, lakhatási- és jogi problémák megoldása, valamint módszertani elemzések és fejlesztések területén fejti ki tevékenységét. Mindezek mellett, legújabban a hajléktalan képzőművészek, írók és költők segítését vállalta fel szervezetünk. Igyekszünk számukra kiállításokat szervezni és megjelenési felületet biztosítani.

Most egy új tervet dédelgetünk, ami nagy falatnak tűnik: a hajléktalanokról kialakított kép finomítása, megreformálása. Nem hátsó szándékkal tesszük ezt: arra gondolunk, ha a róluk kialakított kép hitelesebb, talán adományozóink köre is bővül.
A hajléktalanok 49 %-a dolgozik, csak 5 százalékuk él szociális segélyből.
A hajléktalanság leggyakoribb okai: válás, munkanélküliség, tartós betegség, állami gondoskodás intézményeiből kikerülés.
Hazánkban a legtöbb EU-tagállammal ellentétben nincsen kapcsolat a hajléktalanügy és a lakásügy szabályozása között.
Akik szivesen segítenek a klienseinken ők sem tudják biztosan, hogy jól teszik-e azt. Pénzt adjanak, vagy ennivalót. A mi meglátásunk, hogy a civil társadalommal kapcsolatban lévő hajléktalanokat jobban lehet motiválni (akár tanulásra, akár munkakeresésre, akár az egészségük érdekében megtett lépésekre) azoknál a klienseinknél, akik nem tartanak kapcsolatot csak a szállón élőkkel és dolgozókkal. Így mi azt mondjuk, mindegy mit adnak, csak amennyiben eldugott, amúgy lakatlan- közterületen rendszeresen alvó, életvitelszerűen tartózkodó hajléktalan embert látnak, kérjük, ne menjenek el mellette. Vegyék föl a kapcsolatot az illetővel, kérdezzék meg, van-e valamire szüksége, segítséget kér-e. Esetleg takaróval, meleg teával, élelemmel tudnak segíteni! Amennyiben úgy látják, sürgős szükség volna mindezeken túl szociális, vagy orvosi segítségre, tehetnek bejelentést a Diszpécser Szolgálatunknál.

 

Menhely Alapítvány “Vajda 3” Menhelye
1082 Budapest, Vajdahunyad utca 3.
Tel.: 333-59-87, 334-39-65


 

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?