GYIK

Milyen esetben kaphatok a munkáltatótól védőszemüveget számítógépes munkavégzéshez?

Védőszemüveg: a szemészeti szakvizsgálat eredményeként meghatározott, a képernyő előtti munkavégzéshez szükséges szemüveglencse és ennek a lencsének a rendeltetésszerű használatához szükséges keret, ide nem értve a munkavállaló által a képernyő előtti munkavégzéstől függetlenül egyébként is használt szemüveget vagy kontaktlencsét.


A munkáltató kötelessége, hogy a képernyő előtti foglalkoztatás megkezdése előtt, ezt követően kétévente, illetve látáspanaszok jelentkezése esetén elküldje alkalmazottait szemvizsgálatra. A vizsgálaton kötelező megjelenni. A vizsgálatot a foglalkozás-egészségügyi szolgáltatást ellátó orvos végzi el, és amennyiben indokolt, szemészeti szakvizsgálatra utalja be a munkavállalót.
Lényeges, hogy a munkáltató csak az úgynevezett képernyő előtti munkavégzéshez éleslátást biztosító szemüveg költségeit köteles megtéríteni, mégpedig értékhatártól függetlenül. Amennyiben a dolgozó egyéb okokból (például rövidlátás, távollátás) visel szemüveget vagy kontaktlencsét, ennek költségeit maga viseli.
Képernyős munkahelynek nevezik azokat a munkahelyeket, ahol a munkavállaló munkaidejéből naponta legalább 4 órát tölt monitor előtt. A munkáltató a képernyős munkahelyeken dolgozó munkavállalói részére éleslátást biztosító védőszemüveget köteles biztosítani. A munkát úgy kell megszervezni, hogy a folyamatos képernyő előtti munkavégzést óránként legalább tízperces - össze nem vonható - szünetek szakítsák meg, és a képernyő előtti tényleges munkavégzés összes ideje a napi hat órát ne haladja meg.
A munkáltató jogosult belső szabályzatban rendelkezni arról, hogy az éleslátást biztosító szemüveg térítésnek mi a felső határa.
Az éleslátást biztosító szemüveg költségeit és a látásvizsgálatot a munkáltató köteles viselni a nevére szóló számla alapján.

Példák a védőszemüveg munkáltatói juttatásra:
- A szemüveg ára 32.000 Ft. Amennyiben nincs belső szabályzat, úgy a munkáltató köteles megtéríteni a szemüveg teljes összegét.
- Amennyiben a cégnél belső szabályzat 25.000 Forintban maximalizálja a védőszemüveg felső határát, úgy a munkáltató a 32.000 Forintos szemüvegből 25.000 Forintot fizet meg a munkavállaló részére. Adómentes természetbeni juttatásnak minősül.
- Amennyiben van belső szabályzat és a szabályzat 25.000 Forintban maximalizálja a védőszemüveg felső határát, a munkáltató mégis megtéríti a munkavállaló részére a 32.000 Forintot, úgy az 25.000 Forint feletti 7.000 Forint a munkavállalónál adóköteles természetbeni juttatásnak minősül és a járulékokat és az SZJA-t meg kell utána fizetni.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?