GYIK

Uniós tagállamba utazom, ott is érvényes a TAJ kártya?

Nem. Helyette utazás előtt érdemes beszerezni a díjmentesen kiváltható európai egészségbiztosítási kártyát.


Az európai egészségbiztosítási kártyátval a Magyarországon biztosítással rendelkező személyek más uniós tagállamban az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) terhére is igénybe vehetik az orvosilag szükséges egészségügyi ellátásokat (nem csak a sürgősségi ellátást!)

A kártya bármely egészségbiztosítási pénztári szakigazgatási szervnél igényelhető, kiadása térítésmentes, kivéve azon eseteket, ha megsemmisül, megrongálódik, elvész, vagy ellopják. Ilyen esetekben igazgatási szolgáltatási díj fizetendő.

Fontos tudnivaló, hogy a kártyával külföldön csak az egészségbiztosítás illetékes szerveivel szerződésben lévő szolgáltatótól ("állami egészségügyi intézménytől") lehet az egyenlő elbánás elvének megfelelően ellátást igénybe venni.

A kezelőorvos kompetenciája eldönteni azt, hogy a szükséges ellátásba mely beavatkozások tartoznak bele.

Az európai egészségbiztosítási kártya kiállítástól számítva 36 hónapig érvényes, a kiadásához az alábbi okmányokra van szükség: személyigazolvány, taj-kártya és nem rendezett biztosítási jogviszony esetén a jogosultságot bizonyító okmányok.

Miután a turisták által sűrűn látogatott üdülőhelyek környékén az orvosok döntően magánpraxisban működnek, illetőleg bizonyos államokban a magyarországinál szűkebb a társadalombiztosítás keretében igénybe vehető szolgáltatások köre, továbbá egy külföldön elszenvedett baleset esetén a hazaszállítást csak kivételes esetben fedezi a kötelező egészségbiztosítás, mindenképpen ajánlatos megfontolni utasbiztosítás megkötését is.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?