Lexikon

Anafilaxiás sokk

Külső hatásra (allergén) hirtelen kialakuló testszerte jelentkező értágulat, melynek következtében a vérnyomás csökken, így a szív képtelen biztosítani a szövetek ellátásához szükséges perfúziót fenntartani. A tünetek a következők:

- testszerte viszketés, csalánkiütés, angioödéma
- időnként rekedtség a gégeduzzanat miatt
- olykor tüsszentés, orrdugulás, szemtünetek
- légzési és nyelési nehézség
- hőhullám, gyors szívverés, pánikérzés
- gyomorgörcs, hasmenés
- szédülés, ájulás

Ezen reakciósor végső fázisait nevezzük anafilaxiás sokknak. A sokk halálos lehet a vérnyomásesés, a torokduzzanat és a súlyos hörgőgörcs miatt. Kiváltó tényezők az alábbiak:

- ételallergia
- gyógyszerallergia (pl. penicillin)
- latexallergia
- rovarcsípés- és kígyóméreg-allergia
- ritkán oltóanyag-allergia
- az immunterápiánál használt kivonatok
- bőrallergia tesztek
- megerőltető testmozgás
- hideg, ill. hideg vízben való úszás
- ondóallergia
- béta-blokkoló vérnyomáscsökkentő készítmények

Allergizáló és magas hisztamintartalmú élelmiszerek, melyek ételallergia esetén anafilaxiás sokkot válthatnak ki: tonhal, lazac, kagyló, mélyhűtött halak, szardella, füstölt hering, ikra, savanyú káposzta, erjesztett sajtok, fermentált italok, paradicsom, spenót, mogyoró, borjúhús, marhahús, sertésmáj.

Kezelés: Nagyon fontos az allergizáló anyag kerülése. A veszélyeztetettek mindig tartsanak maguknál adrenalin-injekciót könnyen elérhető helyen, valamint azonosító kártyát, mely tájékoztat betegségükről. Ez segít ellátni az eszméletlen beteget. Az adrenalin-injekció közvetlen meleg ill. napfény hatására tönkremehet, ezért ne hagyjuk a napon. A betegnél legyen pótfecskendő. A beteg legyen tisztában az egyszeri alkalommal beadható maximális adag nagyságáról, és ez a tájékoztató kártyán is legyen feltüntetve.
Mivel az adrenalinnak szív- és érrendszeri mellékhatásai vannak, ezért a keringési betegségben, cukorbetegségben, pajzsmirigy-túltengésben szenvedő betegeknek valamint triciklikus antidepresszánst szedőknek fokozottan ügyelni kell a beadott adrenalin-mennyiségre.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?