Lexikon

Herpes zoster (övsömör)

Az övsömör a bárányhimlő által okozott ideg- és bőrgyulladás. A bárányhimlőt követően a vírus élve maradhat a gerincvelő hátsó szarvában lévő érző idegsejtekben. Az idegsejtek szétesése és/vagy az immunrendszer gyengülése során a vírus kilép a gerincvelői fő érző idegtörzsek ("ideggyökök") mentén és az emberi szervezetre is jellemző ősi szelvényezettségnek megfelelően egy szelvényben, vagyis a mellső felszín középvonalában véget érő övszerű alakzatban ideg- és bőrgyulladást okoz. Az övsömör és a bárányhimlő közötti összefüggést ifj. Bókay János (1858-1937) magyar gyermekorvos fedezte fel.


Előfordulás és okok

Az övsömör bárányhimlőn átesett immunhiányos állapotban szenvedő betegeknél jelentkezik. Az egyébként életre szóló immunológiai védettség gyengülésével (pl. rosszindulatú daganatok, immungyengítő gyógyszeres kezelés) a vírusok reaktiválódhatnak és a bárányhimlőtől eltérő fertőző betegséget váltanak ki. Az esetek többségében a vírusok újraéledésének oka nem mutatható ki.

Tünetek

Az érző ideggyök által érintett, jellemzően a hasi-mellkasi felület középvonalában éles határral végződő területen duzzadt vörös foltok jelentkeznek, melyek felszínén hamarosan hólyagok alakulnak ki. A hólyagok hamarosan kifakadnak. A bőrelváltozás 2-4 hét alatt, többnyire nyomtalanul, olykor azonban hegek hátrahagyásával gyógyul. A gyulladást forrázásszerű fájdalom kíséri. Mivel az érzőideg is gyulladt, az idegfájdalom már a bőrkiütések előtt jelentkezhet és azok elmúltával is fennmaradhat. A bőrkiütések nélküli idegfájdalom számos betegség tünetét utánozhatja.


Diagnózis

A jellegzetes klinikai kép alapján a kórelőzmény és az elváltozás megtekintése általában elegendő a diagnózis felállítására. Nehéz a helyzet akkor, ha az idegfájdalom megelőzi a bőrkiütések megjelenését, mert a fájdalom számos betegség (szívinfarktus, epekövesség, hasi szervek perforációja, stb.) tüneteit utánozhatja.


Kezelés

A vírusok pusztításában a korán megkezdett aciklovír kezelés lehet hatékony. A bőrelváltozások kezelésének célja a fájdalom és gyulladás csökkentése, melyek hűtőpasztákkal, rázókeverékekkel lehetséges. B12-vitamin injekciók segíthetik a gyulladt idegek gyógyulását. A fájdalmak enyhítésére olykor erős fájdalomcsillapítókra is szükség lehet. A kiütések múltán is fennmaradó idegfájdalom esetén szteroid gyulladásgátló is adható. Amíg a vírusok élnek, a szteroid gyulladásgátlók adása természetesen ellenjavallt, mert az immunrendszer további gyengítése a folyamatot súlyosbítja. Különösen veszélyesek azok az esetek, melyek az arcon jelentkeznek és a szemet is érintik. Ezek gyógyítása igen felelősségteljes szakorvosi feladat.


Megelőzés

A betegség nem előzhető meg. Ugyanakkor meg kell említeni, hogy az övsömörös beteg fertőz, az arra fogékony egyéneknél bárányhimlőt okoz. A bárányhimlőn átesett betegekre az övsömörös beteg nem jelent veszélyt.


Gyógyulási esélyek

Az övsömör önmagában jó prognózisú betegség. Ha más immunhiányos állapothoz társul, az alapbetegség határozza meg a betegség kimenetelét. A szemet is érintő folyamat vakságot eredményezhet. A bőrbetegség elmúltával az idegfájdalom akár fél évig is fennmaradhat.


Hasznos tudnivalók

Az övsömörben szenvedő beteg a bárányhimlőn még át nem esett egyénekre (főként gyermekekre és fiatal felnőttekre) veszélyes, mert náluk bárányhimlőt válthat ki. A bárányhimlő az esetek kb. 5 százalékában veleszületett rendellenességeket (bőrhegesedéseket) okoz. Övsömör esetében a vírusok, az előzetes bárányhimlő nyomán a vérben keringő ellenanyagok miatt nem kerülhetnek kapcsolatba a magzattal. Az övsömör tehát nem magzatkárosító betegség.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?