Lexikon

Bell paresis

Betegség tünetei:

Féloldali főleg fül mögötti fájdalom. Pislogás, szembecsukás zavara. Arcferdülés. Nyálcsorgás. Homlokráncolási képtelenség. Ízérzési zavar.

Betegség leírása:

Ritka betegség, amit Sir Charles Bell brit neurológus leírása alapján nevezték el. Előfordulása évente 20-30 eset 100.000 lakosra számítva.
Az arcideg (nervus facialis) nem meghatározott eredetű, gyorsan kialakuló, az esetek nagy többségében meggyógyuló féloldali bénulása. A betegség hátterében az esetek egy részében herpesz vírusfertőzés mutatható ki.

A mimikai izmok féloldali bénulása miatt elmarad a homlokráncolás, pislogás és a szemlecsukás, illetve az érintett oldalon elsimult és lejjebb álló száj zúg, és nyálcsorgás figyelhető meg. Ritkábban féloldali ízérzés károsodás és túl hangos hallás (hyperacusis) is észlelhető.

A bénulás kialakulását több nappal megelőzheti azonos oldali fül mögötti fájdalom.
A tünetek gyorsan, akár pár óra alatt is kifejlődhetnek.

Az esetek 8-10%-ban szövődmény (pl. szaruhártya kiszáradás következtében kialakuló fekély) vagy maradványtünet (pl. tartósan fennálló arcidegbénulás, ritkábban synkinesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor kialakuló pislogás vagy könnyezés) alakul ki.


Tünetek


Ízérzési zavar
Homlokráncolási képtelenség
Nyálcsorgás
Arcferdülés
Szembecsukás zavara
Pislogás

Ízérzési zavarHomlokráncolási képtelenség NyálcsorgásArcferdülésSzembecsukás zavaraPislogás


Diagnózis


Neurológiai vizsgálat során kizárólag az arcideg perifériás jellegű (nem agyi vagy agytörzsi eredetű) bénulása észlelhető, egyéb neurológiai tünet nélkül.
• Bell tünet szemlecsukási kísérletkor látszik a bulbus felfelé és befelé fordulása
• McCarthy tünet (glabella ütögetésekor a sérült oldalon a pillacsapás elmarad).
Fülészeti vizsgálat javasolt a külső hallójárat megtekintése miatt.
A tünetek hosszabb stagnálása esetén koponya MRI javasolt. Agyvíz (likvor) vizsgálat javasolt megelőző kullancs-csípés (Lyme borreliosis) vagy agyhártya tumoros beszűrődésének gyanúja esetén.

Neurológiai vizsgálat során kizárólag az arcideg perifériás jellegű (nem agyi vagy agytörzsi eredetű) bénulása észlelhető, egyéb neurológiai tünet nélkül.• Bell tünet szemlecsukási kísérletkor látszik a bulbus felfelé és befelé fordulása• McCarthy tünet (glabella ütögetésekor a sérült oldalon a pillacsapás elmarad). Fülészeti vizsgálat javasolt a külső hallójárat megtekintése miatt. A tünetek hosszabb stagnálása esetén koponya MRI javasolt. Agyvíz (likvor) vizsgálat javasolt megelőző kullancs-csípés (Lyme borreliosis) vagy agyhártya tumoros beszűrődésének gyanúja esetén.


Kezelés


80-85 %-ban spontán meggyógyul, a gyógyulás időtartama 4-6 héttől 3-6 hó is lehet. Ha a tünetek 1 héten belül javuló tendenciát mutatnak, jó esély van a teljes gyógyulásra. Amennyiben az arcideg idegsejtjei maradandóan károsodnak, úgy maradványtünetek jelentkezhetnek.
• A tünetek kialakulásának első 72 órájában gyulladás csökkentő (szteroid) kezelés hatékonynak bizonyult.
• Ritkán műtéti kezelés is elvégezhető, ilyenkor az arcideget körülvevő csontcsatornát szabadítják fel.
• Szem lecsukási zavar esetén műkönny, illetve a szemgolyó éjszakai nedvesen tartása javasolt a szaruhártya fekélyek megelőzése céljából.

Herpesz vírus elleni gyógyszer (acyclovir) is adható, de újabb tanulmányok szerint a szteroid kezelés hatékonyabbnak tűnik.


Tanácsok


Hidegártalom, „huzatos hely” kerülése. Arctorna, arcizomzat masszázsa. Szelektív ingeráram kezelést több helyen alkalmazzák, azonban ennek hatékonysága és potenciálisa káros hatása nem kellően tisztázott (fokozhatja a synkiesis, azaz rágáskor vagy mosolygáskor megjelenő akaratlan pislogás vagy könnyezés kialakulását.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?