Lexikon

Colitis ulcerosa

A colitis ulcerosa a gyulladásos bélbetegségek egyik fajtája, ami az emésztőrendszer krónikus gyulladásával jár, jellegzetesen hasi fájdalom és hasmenés kíséri. A colitis ulcerosa jelentősen befolyásolja a mindennapi életvitelt és néha életveszélyes szövődményekhez vezethet.


A colitis ulcerosa általában a vastagbél és a végbél legbelsőbb rétegeit érinti, és jellegzetesen a bélszakasz összefüggő területeit érinti. Ez egy tipikus különbség a Crohn betegség és a colitis ulcerosa között, hiszen a Crohn betegségben a bélszakasz bármely területén foltokban kialakulhat mélyen, az érintett bélszakaszba hatoló gyulladás.

Jelenleg még nincs a colitis ulcerosa kezelésére megfelelő kezelés, azonban a tünetek drámaian csökkenthetők és akár hosszútávú remisszió (tünetmentesség) is elérhető.

Milyen tünetekkel jár a colitis ulcerosa?
A colitis ulcerosa tünetei nagymértékben függnek a gyulladás súlyosságától és
helyétől. Éppen ezért a colitis ulcerosát gyakran elhelyezkedésének megfelelően osztályozzák.

Proctitis ulcerosa (a végbél fekélyes gyulladása).

 A colitis ulcerosa ezen formájában a gyulladás a végbél területére korlátozódik és előfordulhat, hogy a végbélből történő vérzés a betegség egyetlen tünetete. Másoknál végbéltáji fájdalom, sürgető székelési inger és a székelési inger ellenére kialakuló nehéz székletürítés jellemezheti.

Bal oldali colitis.

 Ahogy azt a név is jelzi a gyulladás a végbéltől a vastagbél bal oldali szakaszáig terjed, magába foglalva a sigma bélszakaszt és a leszálló vastagbelet. A tünetek közül a véres hasmenés, a görcsös hasi fájdalom és a fogyás emelhető ki.

Pancolitis.

 A colitis ulcerosa ezen formája a teljes vastagbelet érinti. A pancolitis időszakosan kialakuló véres hasmenést, görcsös hasi fájdalmat, fáradtságot, fogyást és éjszakai izzadást okozhat.

Fulmináns colitis.

A colitis ulcerosa ritka, életet veszélyeztető vállfaja, amely a teljes vastagbél szakaszt érinti, súlyos fájdalommal, nagyfokú hasmenéssel és néha kiszáradással, shockkal jár. A fulmináns colitisben szenvedő betegeknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki. A belek rendkívüli felfúvódása miatt vastagbélrepedés és toxikus megacolon alakulhat ki.

A colitis ulcerosa okai
A colitis ulcerosa - hasonlóan a Crohn betegséghez - a belek gyulladását és kifekélyesedését okozza. Ellentétben azonban a Crohn betegséggel, amely a vastagbél különböző részeit érintheti, a colitis ulcerosa általában egy összefüggő területen érinti a vastagbél belső rétegét, a végbéltől kezdődően.

Nincs teljes egyetértés azt illetően, hogy mi idézi elő a colitis ulcerosát, de egyetértés van abban, hogy mi nem. Napjainkban már elvetették azt a teóriát, mely szerint a stressz áll a betegség hátterében, bár a stressz ronthat a tüneteken. Ehelyett a jelenlegi hipotézisek szerint az immunrendszer védekező mechanizmusa és a getenikai hajlam állhat a háttérben.

A betegség lefolyása


A colitis ulcerosa lefolyása betegenként változó lehet. Időnként fellángol, időnként pedig nem hallat magáról (remisszióba kerül). Összességében azt mondhatjuk azonban, hogy a betegség súlyossága nem sokat változik. Általában csak az enyhe tünetektől szenvedő betegeknél súlyosbodhatnak a tünetek.

Immunrendszer.

 Egyes kutatók szerint egy vírus vagy baktérium állhat a colitis ulcerosa hátterében, az emésztőrendszer pedig akkor károsodik, amikor az immunrendszer megpróbálja a behatoló mikroorganizmusokat eltávolítani. Lehetséges továbbá, hogy a gyulladás egy olyan autóimmun folyamat része, amely során a szervezet a káros idegen mikroorganizmusok jelenléte nélkül is megtámadja a saját bélnyálkahártyát.

Öröklődés.

 Tekintettel arra, nagyobb valószínűséggel alakul ki colitis ulcerosa, ha valamelyik szülő vagy testvér ebben a betegségben szenved, a kutatók feltételezik, hogy a genetikai állománynak szerepe lehet a betegség kialakulásában. Jelenleg is folynak a kutatások a colitis ulcerosát okozó mutációk (génkárosodások) azonosítása céljából.

Forrás:
http://www.webbeteg.hu/cikkek/emesztorendszer/243/mi-a-colitis-ulcerosa


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?