Lexikon

Impetigo contagiosa

(másnéven: ótvar)
Az impetigo igen fertőző, felületes, gennyes bőrbetegség, mely elsődleges fertőzésként legtöbbször az arcbőrön, gyermekeknél fordul elő; másodlagos fertőzésként bármely életkorban kialakulhat. Jelentőségét az adja, hogy a szervezetet (veséket) érintő, súlyos szövődménye lehet.
Előfordulás

Gyakori bőrbetegség. Valódi gyakoriságát azonban a fel nem ismert és jelentéktelen formák nagy száma miatt nem lehet megbecsülni. Számtalanszor megfigyelhető megfázásos betegségek esetén, ahol a kórokozók az orrváladékkal szétkenődhetnek az arc bőrén.


Okok

Napjainkban leggyakrabban a Staphylococcus aureus- valamint a â-hemolizáló Streptococcus pyogenes-fertőzés fordul elő. Az egészséges bőrön is találhatók mikroorganizmusok (pl. gombák, baktériumok), ezek egy része segít a bőr védekezése során távol tartani a szervezettől a valódi kórokozókat. Ha a bőr megsérül, a mikroorganizmusok bejutnak a szövetekbe, és gyulladást okozhatnak. Bőrsérülést eredményezhet állatharapás, rovarcsípés vagy bármilyen a bőr felületét károsító tényező. Észrevehetetlenül kicsiny sérülés is vezethet impetigo kialakulásához.


Tünetek, kórlefolyás

Főként az arcon és az ajkak környékén, de a testfelület más részein is, például a végtagokon enyhén viszkető apró hólyagok jelennek meg. A gennyes bennékű hólyagok felszakadása után visszamaradó hámhiány erősen váladékozik, rajta mézsárga pörk alakul ki, mely szívósan tapad a bőrfelülethez. Vakarással a környező bőrfelületekre is szétterjed a kórokozó. A közeli nyirokcsomók duzzadtak lehetnek.

A párás levegő, a rossz szociális-, higiénés környezet vagy a már fennálló, a szervezet ellenálló-képességét gyengítő betegség kedvez a terjedésnek.


Diagnózis

1.Fizikális vizsgálat: Az elváltozás szabad szemmel és kézi nagyítóval történő megtekintése legtöbbször önmagában is elég a diagnózishoz.

2.Laboratóriumi vizsgálatok: Kérdéses esetekben bakteriológiai tenyésztés segíthet.

Kezelés

A kezelés célja a kórokozók elpusztítása, a tökéletes gyógyulás biztosítása és a késői lehetséges szövődmények elkerülése. A fertőzött területet naponta többször le kell mosni fertőtlenítővel (pl. Hiperol, Neomagnol); legfontosabb hogy a pörköt eltávolítsuk. Ezen felül javasolt antibakteriális kenőcsök helyi alkalmazása, ahol lehet, fedőkötéssel érdemes védeni a bekent területet. Bizonyos esetekben szükség lehet szájon át szedhető antibiotikumra (penicillinek, makrolidok), mely segíthet az egész szervezetet érintő szövődmények megelőzésében.


Megelőzés

A megfelelő tisztálkodás segít a megelőzésben. A bőr apró sérüléseit mindig el kell látni. A betegség fertőző, ezért a közös törülköző, borotva és ruházat használata is segíti terjedését. Kerülni kell a fertőzött beteggel való közvetlen érintkezést. Ha nem lehetséges, gyakori fertőtlenítő kézmosás és a beteg bőrterület fedőkötése segíthet a megelőzésben.


Gyógyulási esélyek

A bőrelváltozások rendszerint nyomtalanul gyógyulnak, de nem ritka a kiújulás, főleg a gyenge ellenálló-képességű betegek esetében.
A fertőzésnek szövődményei lehetnek:

•maradandó bőrhegesedés és
•vesekárosodás.

Hasznos tudnivalók

A ritka, de súlyos veseszövődmények megelőzése céljából, a betegség lefolyását követő 2 hét múltán vizeletvizsgálat javasolt.

Az impetigo gyakorta függ össze "gennyes" orrfolyással (nátha, arcüreggyulladás, tüszős mandula/torokgyulladáshoz társuló orrfolyás, középfülgyulladás, stb.), amire különösen hajlamosít a helytelen vagy mellőzött zsebkendőhasználat.

Ilyen időszakokban különösen fontos az arc rendszeres mosása, a bőr ápolása. A baktériumok terjedését elősegíti az ágynemű is, melyet javasolt gyakran cserélni, magas hőfokon kimosni és kivasalni. A párnára érdemes naponta, minden lefekvés előtt mosható és vasalható pelenkát teríteni.


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?