Lexikon

Sjögren syndroma

A Sjögren-szindróma a szem, a száj és más nyálkahártyák kifejezett szárazságával járó betegség.

Autoimmun eredetű betegségnek gondolják, de a valódi oka nem ismert. Gyakrabban fordul elő nőkben.

A külső elválasztású mirigyeket, például a nyálmirigyeket a szájban és a könnymirigyeket a szemben, fehérvérsejtek árasztják el. Ezek károsítják a mirigyeket, melynek következménye a száj- és a szemszárazság - a betegség legjellegzetesebb tünetei.


Panaszok, tünetek

A betegek egy részében csak a száj és a szem szárad ki (a jelenséget sicca komplexnek vagy sicca syndromának hívják). A szem kiszáradása miatt súlyosan károsodhat a szaruhártya, szúró érzés vagy érzékenység jelentkezhet, és a könny hiánya miatt végleges szemelváltozás alakulhat ki. A nyál hiánya rontja az ízlelést és a szaglást, fájdalmassá teszi az evést és a nyelést, és fogszuvasodást okoz. A betegek mintegy 1/3-ában az állkapocs mögötti nyálmirigyek (parotisok) megnagyobbodnak, mérsékelten érzékennyé válnak. A száj égő érzése esetenként szövődményes gombás fertőzésre utalhat.

A betegek másik részében számos egyéb szerv is érintett. Sjögren-syndromában kiszáradhat az emésztőrendszer, a légcső (trachea), a szeméremtest és a hüvely nyálkahártyája is. A kiszáradás miatt a légcső és a tüdő sokkal fogékonyabbá válik fertőzésekre, és tüdőgyulladás alakulhat ki. A szeméremtest és a hüvely szárazsága megnehezíti a nemi aktust. Gyulladás keletkezhet a szívburokban (pericardium) - ezt pericarditisnek hívják. A gyulladás miatt károsodhatnak idegek, a tüdőszövet és más szövetek is.

Ízületi gyulladás észlelhető a betegek kb. 1/3-ában, általában ugyanazokat az ízületeket érinti, mint a rheumatoid arthritis, de Sjögren-syndromában a gyulladás rendszerint enyhébb, és nem pusztító. Néhány betegben súlyos rheumatoid arthritis vagy systemás lupus erythematodes alakul ki.

A Sjögren-syndromában szenvedőkben sokkal gyakoribb a lymphoma, a nyirokrendszer rosszindulatú daganata, mint az átlag népesség körében.


Kórisme

Bár a száj- és szemszárazság gyakran előfordul, ha ehhez ízületi gyulladás is csatlakozik, az nagy valószínűséggel Sjögren-syndromára utal. Különböző vizsgálatok segítenek a helyes kórisme felállításában és az egyéb, hasonló tünetekkel járó kötőszöveti betegségektől való elkülönítésben.

Megbecsülhető a termelődő könny mennyisége, ha szűrőpapírból egy csíkot tesznek az alsó szemhéjak alá, és megfigyelik, hogy a csíkból mennyi lesz nedves (Schirmer-teszt). A Sjögren-syndromában szenvedőkben a normális mennyiségnek csupán kevesebb, mint egyharmada termelődik. Szemészeti vizsgálattal kideríthető, hogy a szem felszíne mennyire károsodott. Bonyolultabb vizsgálatokkal meghatározható a nyálmirigyek termelése, és az orvos kérheti a nyálmirigyek scintigraphiáját vagy biopsiaját is.

Vérvizsgálatokkal kimutathatók a rendellenes antitestek, például az SS-B, mely rendkívül specifikus Sjögren-syndromára. A betegekben gyakran észlelhetők olyan antitestek, melyek inkább rheumatoid arthritisre vagy systemas lupus erythematodesre jellemzőek. A vörösvérsejt süllyedés (Westegreen - WE érték: vért tartalmazó kémcsőben a vörösvérsejtek lesüllyedésének sebessége), a betegek 70%-ában gyorsult. Minden harmadik betegben csökkent a vörösvérsejtszám (anaemia), vagy bizonyos típusú fehérvérsejtek száma (leukopenia).


Kórjóslat és kezelés

A kórjóslat általában jó. Ha azonban az antitestek a tüdőt, a vesét vagy a nyirokcsomókat is károsították, tüdőgyulladás, veseelégtelenség vagy lymphoma alakulhat ki.

A Sjögren-syndromának nincs valódi gyógymódja, de a tünetek enyhíthetők. A szem szárazságát műkönnyel lehet javítani. A kiszáradt szájat folyadékot iszogatva, cukormentes rágógumival vagy szájöblítő használatával lehet nedvesíteni. Kerülni kell az olyan gyógyszereket, melyek csökkentik a nyáltermelést, például az orr-oedema-csökkentőket, az antidepresszánsokat és az antihisztaminokat, mert ezek ronthatják a szárazságot. A pilocarpin nevű gyógyszer fokozza a nyáltermelést, ha a nyálmirigyek még nem károsodtak súlyosan.

Gondos fog higiénével és gyakori fogorvosi ellenőrzéssel minimálisra szorítható a fogak szuvasodása és elvesztése. A fájdalmas és megduzzadt nyálmirigyeket fájdalomcsillapítókkal kell kezelni. Mivel az ízületi tünetek általában enyhék, nem-szteroid gyulladáscsökkentők adása, és pihenés többnyire elegendő kezelés. Ha a belsőszervi károsodás okozta tünetek súlyosak, szájon át szedett corticosteroidok, például prednison segíthet.

A megjelenített alfejezetet tartalmazó fejezet és további alfejezetei:


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?