Lexikon

Helicobacter pylori

A Helicobacter pylori Gram negativ festődésű baktérium. Földünk népességének több, mint felében kimutatható a jelenléte. A fejlődő országokban 70-90%-os, a fejlett országokban 30-50%-os a kolonizáció.

Gyermekkorban a fertőzés létrejötte és a kórkép kialakulása között több évtized is eltelik, és korántsem minden baktériumhordozó betegedik meg élete során. Jóllehet, az érintettek csekély hányadánál jelennek meg a kórokozónak tulajdonított betegségek (idült gyomorfekély, idült gyomorhurut), de kóroki összefüggés bizonyítható a gyomorrák és a gyomor eredetű limfóma (MALT lymphoma) kialakulása között is.

1996-ban a WHO I. osztályú rákkeltőnek nyilvánította a Helicobacter pylorit
Tovább nehezítette a felismerést, hogy sem a fertőzöttek immunrendszere nem válaszol egységesen, sem a baktérium megbetegítőképessége nem homogén. Sőt! A Helicobacter pylori talán az egyik legváltozatosabb genetikai összetételű kórokozó! A Helicobacter pylori szerepének igazolása azt a drámai változást eredményezte az orvosi gondolkodásban, hogy ma már a gyomorfekélyt is fertőző betegségnek tekintjük. A felismerést 2005-ben Nobel díjjal jutalmazták.

A Helicobacter pylori által kiváltott kórképek

idült gyomorhurut
idült emésztéses gyomorfekély
gyomor eredetű limfoma (MALT lymphoma)
gyomorrák


A H. pylori hatásmechanizmusa
Annak, hogy a baktérium képes legyen a gyomorban életben maradni és ott megtapadni, alapvető feltétele a mozgási képessége (motilitása). Mivel a H. pylori nem saválló, igyekszik elkerülni a gyomorban uralkodó savas vegyhatású körülményeket. Spirális mozgással igyekszik minnél előbb a biztonságot nyújtó hámfelszíni réteget borító nyákon át annak alsó rétegébe. A baktérium által legnagyobb mennyiségben termelt enzim az ureáz, mely a karbamidot (ureát) végsősoron ammóniára és széndioxidra bontja. Az ammónia - kémhatásánál fogva - képes ellensúlyozni a gyomor savas pH-ját, másrészt toxikus hatással bír a nyálkahártya sejtjeire és kémiai úton odavonzza a gyulladásos sejteket, azaz a fehérvérsejteket (granulocitákat). Ez utóbbiak helyi gyulladásos választ idéznek elő, mely fokozza a hámsejt károsodását.

A gyomor állandó perisztaltikus mozgása és a sejtek állandó cserélődése miatt a gyomornyálkahártya gyorsan megtisztulna a baktériumtól, ezért annak a hámsejtekhez kell kötődnie. Ennek érdekében különböző faktorokat termel.

A hámsejthez való kötődést követően a H. pylori sejtkárosodást okoz, amely folyamatos regeneációra (gyógyulási mechanizmus, fokozott sejtosztódással) készteti a nyálkahártyát. Ez különböző enzimek és toxinok termelésével, ill. autoimmun jellegű immunválasz kiváltásával (a szervezet tulajdonképpen önmaga ellen védekezik)valósul meg.

A Helicobacter pylori fertőzés klinikai lefolyása
A H.pylori krónikus gyomornyálkahártya gyulladást okoz tulajdonképpen az összes fertőzött személyben. A klinikai lefolyás nagyon változó, befolyásolja mind a kórokozó, mind a fertőzött gazdaszervezet immunállapota.

A fertőzött betegek élete során a peptikus gyomorfekély kialakulásának kockázata az USA-ban 3%, Japánban 25%. Fekély kialakulhat a gyomor felső-, ill. alsó részében, valamint a nyombélben is. A H.pylori feltűnően növeli a gyomorrák kialakulásának kockázatát. Az I. típusú H.pylori törzset a WHO 1996 óta karcinogénnek tekinti. A gyomor MALT limfómás betegek 72-98%-a H.pylorival fertőzött. A baktérium gyógyszerrel történő kiirtása 70-80%-ban eredményezte a limfóma gyógyulását, a betegek több éves túlélését.

A H.pylori fertőzés következtében kialakuló számos gyomorbetegség mellett, valószínűleg érelmeszesedést, bőrbetegségeket, ízületi gyulladásokat, epekőképződést is okozhat, de ezek a kapcsolatok még vitatottak.

A Helicobacter pylori kimutatása
A kimutatása történhet non invazív, illetve invaziv eljárással.

1.Urea kilégzési teszt: nagyon specifikus és érzékeny. A páciensek szájon át veszik be a kismennyiségű jelölt ureát. A kórokozó felszínén jelenlevő ureáz az ureát amóniára és széndioxidra bontja. A jelölt széndioxid jelenlétét vizsgálják.
2.Mikrobiológiai tenyésztés: igen költséges eljárás, a hazai gyakorlatban nem terjedt el.
3.Szerológiai vizsgálatok: a vérben található antitestek, ill. a székletben található bakteriális antigének igazolása LISA módszerrel.
4.Mikroszkópos vizsgálat biopsziás mintából, Metilált Giemsa vagy Warthin-Starry féle speciális festéssel.
A helicobacter kezelése
A Helicobacter pylori miatt károsodott gyomornyálkahártya kezeléséhez antibiotikumot, bizmutkészítményeket és más nagy hatású gyógyszereket alkalmaznak.

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?