Lexikon

Hypertonia

Normálisnak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) megállapodása alapján a 135/90 higanymilliméter (Hgmm) körüli vérnyomást szokás tekinteni.

A tört első száma a szív összehúzódásakor (szaknyelven: a szisztoléban), a második szám a szív elernyedésekor (szaknyelven: a diasztoléban) fennálló értékeket mutatja. Az e feletti értékeket magas vérnyomásnak, hipertóniának minősítik.

A normálistól való kisebb-nagyobb eltéréseket azonban nem szabad túlértékelni, mert pl. az orvosi vizsgálattól való félelem átmenetileg jelentősen emelheti a vérnyomást.

A magasabb vérnyomás egymagában nem betegség, hanem - legalábbis kezdetben - inkább tünet, amely arra készteti az orvost, hogy az okot kiderítse, és ha lehet, kiküszöbölje. Különösen fiatalkorúakra érvényes ez, hiszen a fiatalkorú hipertóniásoknál az ok valóban gyakran kideríthető. Ilyen okként szóba jön egyes belső elválasztású mirigyek működészavara, agyi elváltozás, a főverőérnek, az aortának a szűkülete, a vese főverőerének leszorítása és egyes vesebetegségek. A túlzott sófogyasztás (az ételek túlzott sózása) valószínűleg gyakori oka a magasvérnyomás betegségnek.

Ha nem sikerül kideríteni a magas vérnyomás okát - és a 40-50 év körül jelentkező hipertóniák elsöprő többségénél ez a helyzet -, akkor magasvérnyomás-betegségről, hipertónia-betegségről beszélünk.

Bármilyen okból álljon is fenn tartósan magasabb vérnyomás, ha annak okát nem sikerül kiküszöbölni, vérnyomást csökkentő szerek alkalmazására van szükség. Különösen érvényes ez a szabály a 40 éves kor feletti emberek olyan hipertóniájában, amelynek okát nem sikerült kideríteni és amelyet éppen ezért esszenciális (ismeretlen kórokú) hipertóniának hívnak az orvosok.

Feltevések szerint az esszenciális hipertónia - vagy a más néven a magasvérnyomás-betegség - oka az, hogy a nyúltvelőben lévő automata vérnyomás-szabályozó központ magasabb szinten látja el szabályozó tevékenységét. Ez azt jelenti, hogy hipertóniásoknak is van vérnyomás-szabályozásuk, csak éppen a "normál érték" többé nem 120 vagy 130, hanem pl. 190 vagy 200 Hgmm.

Vérnyomáscsökkentésre hipertónia esetén azért van szükség, mert a magasabb vérnyomás a magasabb vérkoleszterinszint mellett a legjelentősebb érelmeszesedésre hajlamosító tényező (rizikófaktor). A gyakori tévhittel ellentétben a magasabb vérnyomás kezdetben nem fenyeget valamelyik ér falának megpattanásával, magyarul vérzéssel, hanem elősegíti az érelmeszesedés kialakulását. Az elmeszesedett verőeres rendszerben viszont már valóban társulhat a hipertóniához agyvérzés, szívinfarktus. A vérnyomáscsökkentők segítségével a hipertóniát, mint rizikófaktort, érelmeszesedésre hajlamosító tényezőt, ki lehet küszöbölni.

A vérnyomáscsökkentő szerek különböző módon hatnak. Kifejthetik hatásukat közvetlenül a szívre, a verőerek hajszálérrendszere előtti szakaszára, amely perdöntő jelentőségű a vérnyomás-szabályozásban, de hathatnak a vesék, illetőleg a víz- és sóháztartás befolyásolása útján is. Néha elég egyetlen szer, máskor viszont kettő vagy több szer kombinációja kell ahhoz, hogy a vérnyomás jelentősen csökkenjen, illetőleg a normális szintre álljon be. A hipertóniás betegek gyógyszeres beállítása ezért történik rendszeres orvosi ellenőrzés mellett - néha fekvőbeteg-gyógyintézetben, máskor pedig a normális körülmények között folytatott életmód mellett járóbeteg-rendelésen.

Igen sok vérnyomáscsökkentő szernek van az első néhány hétben könnyebb-súlyosabb mellékhatása, amelyek a későbbiek során nyomtalanul eltűnnek. Érdemes tehát a betegnek a kezdeti kellemetlenségeket elviselni annak érdekében, hogy vérnyomása ismét normalizálódjék.

A vérnyomáscsökkentő szerek érthető okokból csak vényre kaphatók, sőt csak rendszeres orvosi ellenőrzés mellett szedhetők. A magas vérnyomás nem múló betegség, ezért folyamatos, rendszeres gyógyszerelést igényel.

Fontos még a sóbevitel korlátozása és a rendszeres otthoni vérnyomásmérés, utóbbi főleg gyógyszerváltoztatás idején.

 


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?