Összeomlóban a vakcinaellátás


Miközben Falus Ferenc vasárnapi interjújában kevesellte a beoltottak 3 százalékos arányát a kívánatos 60 százalék helyett, kiderült, hogy aki szeretne vakcinát vásárolni, az sem tud, mert a gyógyszertárakban hiánycikk. A kormány új intézkedéssel nyitókészletet szállítana minden patikába.

„Már napokkal ezelőtt elfogyott a korábban rendelt oltóanyagunk. Több mint egy hete már megrendeltük az újabb adagot, de lehetetlen információt szerezni arról, hogy mikor kaphatjuk meg a szállítmányt” – mondta el az FN.hu-nak dr. Horváth Csaba gyógyszerész, a soproni Állomás Gyógyszertár vezetője. Az különösen érdekes, hogy a gyógyszertárat abból a listából választottuk ki, amit az vakcinákat szállító Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet adott közzé, mint olyan patika, ahol kapható az oltás. Bár a honlapon azt ígérték, hogy naponta frissítik a beszerzési forrásokat, a listáról további három patikát felhívtunk, ahol ugyancsak több napja kifogytak már az ampullákból.

Alkalmatlan a szállításra az intézet?

A soproni gyógyszerész szerint egyértelmű, hogy a vakcina elosztására kijelölt Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) alkalmatlan a feladatra.

Egy gyógyszerész nagykereskedőnél, ha reggel kérnek valamilyen készítményt, akkor délután már szállítják is, de a hetes csúszás elfogadhatatlan, főleg ilyen helyzetben, amikor ennyire fontos lenne, hogy minél hamarabb minél magasabb legyen az átoltási arány.

Az állami intézménynek egyszerűen nincs meg a megfelelő infrastruktúrája erre. Az EKI-nél ráadásul faxon és e-mailen is le kell adni a rendelést, de teljesen lehetetlen őket telefonon elérni. Az EKI számain egyébként mi is próbálkoztunk, de vagy foglaltak voltak, vagy hosszas kicsörgés után sem vette fel őket senki.

Mindeközben kedd délelőtt új eljárásrendről egyezett meg Székely Tamás és az Egészségügyi Készletgazdálkodási Intézet (EKI) főigazgatója - mondták el lapunknak az egészségügyi minisztérium sajtóirodáján. Ennek alapján az ország minden patikájába szállítanak a védőoltásból egy bizonyos mennyiséget, függetlenül attól, hogy a gyógyszertár rendelt-e az oltásból vagy sem.

Nyitókészlettel a hiány ellen

A megállapodás szerint a nyitókészleteket - ezek patikai mérettől függően 20-40 adagot jelentenek - szerdán kezdik kiszállítani, ezzel megkönnyítik, hogy a lakosság hozzájusson az oltóanyaghoz, amelyet háziorvosi vény ellenében ad ki a patikus.

Az eddigi rend szerint a patika adta fel a rendelést a hozzá beérkezett igények alapján az EKI-nek, amely a vakcina raktározásával és forgalmazásával volt megbízva, s a megrendelt mennyiség 2-3 napos átfutással érkezett meg a gyógyszertárakba. Arra vonatkozóan, hogy eddig hány adag fogyott a patikákban, még nincs adat - mondta a miniszter, jelezve, hogy a kiszállítási mennyiség nagyjából 30 ezer adag. Ha figyelembe vesszük, hogy a legfrissebb keddi jelentés szerint az Omnivest eddig több mint hárommillió adagot készített el az újinfluenza-vírus elleni vakcinából, akkor eddig ennek mindössze 1 százalékát sikerült kivinniük.

Az eddigiek ismeretében nehéz értelmezni Falus Ferenc országos tisztifőorvos szavait, aki a Népszabadság online internetes oldalának vasárnapi interjújában kevesellte a 3 százalékos átoltási arányt a hatékony megelőzéshez szükséges 60 százalékhoz képest. Szerinte a védekezést - akárcsak másutt Európában - antivakcinációs kampány gátolja, amely jórészt tévhitekre és a bizalmatlanságra épít.

Leginkább azonban úgy tűnik, hogy az sem tudná beoltatni magát, aki szeretné, mert a patikákba egyszerűen nem érkezik elég injekció.

Horváth Balázs2009. november 3. 13:36
http://www.fn.hu/sertesinfluenza/20091103/osszeomloban_vakcinaellatas/


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?