Ennyire fájhat a magyar családoknak a Moody's lépése

Fájdalmasan érintheti a magyar családokat a Moody's leminősítése: a forint gyengülése, az országkockázat növekedése, a bankok kamatemelése tovább növelheti a devizahitelesek terheit.

Csütörtökön a befektetésre már nem ajánlott Ba1 kategóriába sorolta le Magyarország hitelminősítését csütörtökön a Moodys hitelminősítő, sőt, a további leminősítést valószínűsítő negatív kilátást is fenntartotta (a leminősítés okaival cikkünk második oldalán bővebben foglalkozunk). Megmutatja, mit jelent, mit jelenthet ez a devizahitelesek, a banki ügyfelek számára.


Mit jelent, mit jelenthet ez a hétköznapokban?

1. Péntek délelőtt gyengül a forint, közeleg az újabb mélypont. Könnyen előfordulhat, hogy a magyar fizetőeszköz a továbbiakban is gyenge marad (tovább gyengül) az euróhoz, a svájci frankhoz képest.

Az árfolyam havonta egyszer mindenképp érinti a devizahiteleseket: a bankok ugyanis az esedékes törlesztőrészletet az aktuális (előző napi záró) árfolyam alapján vonják. Egyenes az összefüggés: minél jobban erősödik az euró vagy a svájci frank a forinthoz képest, annál jobban emelkedik a törlesztőrészlet is.

2. Nőtt a magyar országkockázat (ismert nevén a CDS-felár), ez pedig azt jelenti, hogy a bankok drágábban kapnak hitelt, mint korábban. Ez a bankokat törvényileg is jogosulttá teszi arra, hogy kamatot emeljenek - ezzel pedig (ha nem is azonnal) szintén nőhetnek a hitelesek terhei.

3. Az új hitelek is drágábbak lehetnek, eleve kevesebben tudnak majd hitelt felvenni.

4. Ezzel együtt a betéti kamatok kamatszintje is emelkedhet: mivel a magas országkockázati felár miatt a bankok drágábban jutnak külföldi forrásokhoz, belföldről próbálnak meg új forrásokat szerezni - ez pedig leginkább úgy lehetséges, ha emelik a különböző betéti konstrukciók kamatait.

5. A kialakult helyzet növelheti a jegybank kamatemelésének esélyét - ez pedig még inkább erősítheti, gyorsíthatja a fentiekben vázolt helyzetet.

Magyarország Moody's-nál vezetett hitelminősítése hat fokozattal rosszabb a cseh, a szlovák, öt fokozattal a lengyel, kettővel a bolgár, egy fokozattal a román, horvát minősítésnél. Rosszabb minősítése a feltörekvő európai országok közül Máltának, Törökországnak, Ukrajnának és Moldovának van.

A hitelminősítő szerint egyre bizonytalanabb, hogy az ország képes lesz-e teljesíteni a költségvetési konszolidáció, valamint az államadósság-csökkentés közép távú céljait (a növekedési várakozásokat). Ugyanakkor az ország kiszolgáltatottan lép be egy növekvő piaci feszültségekkel terhelt időszakba: nagy mértékben támaszkodik ugyanis külső befektetőkre és közben jelentős finanszírozási igénnyel rendelkezik.

A Moody's véleménye szerint a fenti tényezők együttesen negatívan érintik a kormány pénzügyi erejét és csökkentik sokktűrő képességét. Az új adósbesoroláshoz rendelt kilátás pedig azt tükrözi, hogy fokozódott a bizonytalanság, hogy az ország képes lesz kiállni az európai adósságválság okozta esetleges veszélyeket.

Pénzcentrum
2011. november 25. 11:21, péntek


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?