A milliókat érintő kirakatbetegség

A névvel viszonylag keveset találkozunk, ám maga a kór nem is annyira ismeretlen.

Napjaink egyik tömegeket érintő problémája a kirakatbetegség. Érdekes, hogy a névvel viszonylag keveset találkozunk, ám maga a kór nem is annyira ismeretlen az emberek számára, sőt, a környezetükben, vagy akár a családjukban is találkozhattak már vele. Hogy mi is az a kirakatbetegség, és hogyan alakul ki, azt dr. Babai László orvos – természetgyógyász, a Trombózisközpont életmód orvosa ismerteti.

A kirakatbetegség egy, a verőereket érintő érszűkület. Lényege, hogy terhelésre jelentkezik, tehát ha az illető sportol, vagy sétál. Ezért is hívják kirakatbetegségnek: amikor az ember járkál, bizonyos távolság megtétele után a fájdalom annyira erős lesz, hogy meg kell állnia, hogy enyhüljön az érzés. A külső szemlélőnek ez úgy tűnik, mintha kirakatokat nézegetne, pedig csupán arra vár, hogy újra el tudjon indulni. Amikor a láb pihen, akkor a felhalmozódó salakanyagot a vér elszállítja, így a nyomás és a fájdalom enyhül. Ezután az ember újra megindul, megtesz 20, 30, 50 métert, és újra megáll, mert a fájdalom ismételten előjön."

A dohányzás fontos tényező
Mint sok más betegség esetében, itt is igaz, hogy sok olyan tényező van, melyek elősegítik a kialakulását. Ezek között is előkelő helyen áll a dohányzás.

„Ez a betegség főleg a 40 feletti férfiakat érinti, de a nők között is szép számmal előfordul. A kialakulása egyértelműen a kor és a dohányzás számlájára írható. Emellett természetesen közrejátszanak a nem megfelelő életmóddal kapcsolatos, érszűkülethez vezető tényezők is, mint a mozgáshiány, vagy a nem megfelelő táplálkozás. A fiatalok között szerencsére ez a kór egyáltalán nem jellemző." – mondja dr. Babai László orvos.

Visszafordítani nem lehet, de javítható az állapot
Amikor az ember szembesül azzal, hogy kirakatbetegségben szenved, rögtön keresi a lehetőségeket, hogy hogyan tudná visszafordítani a folyamatot, viszont ez nem lehetséges.

„Sajnos, ha már egyszer kialakult a betegség, akkor visszafordítani nem lehet, de szerencsére azért van lehetőség az állapot javítására. Ez azonban nem műtéti, mivel akár mű eret is használhatnának az orvosok a gond kiküszöbölésére, de mivel ebben az esetben idegen anyagról van szó, így ez nem a legjobb megoldás, azonban rendszeres mozgással és megfelelő étkezéssel, sokat javulhat a beteg állapota. A beszűkült ér ugyan nem lesz újra tiszta, viszont a környékén lévők megerősödnek, aminek hatására a vér áramlása kielégítővé válik, így a kezdeti 20 megtett méter 30-ra, 50-re, és még tovább növelhető."

2013-08-31 08:47 Forrás: Weborvos


« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?