A paradicsom legveszélyesebb kártevője! - a gyapottok-bagolylepke

Valószínűleg a melegebbé váló klíma eredménye, hogy az utóbbi évtizedben ilyen “szépen" meghonosodott nálunk is.

Évről évre hatalmas károkat okoznak a fóliás és szabadföldi paradicsom-termesztőknek a bagolylepkék lárvái - a hernyók. Berágják magukat a termésbe, eladhatatlanná téve azt. Az általuk okozott kár mértéke és az ellenük való védekezés magas költsége indokolttá teszi, hogy részletesebben is megismerkedjünk ezzel a kártevővel.

Hogyan terjed, szaporodik?

Onnan jöttek, ahová a legszívesebben kívánnánk őket: melegebb égtájakról. Valószínűleg a melegebbé váló klíma eredménye, hogy az utóbbi évtizedben ilyen “szépen" meghonosodott nálunk is. A paradicsomon kívül sok más növényt is károsít, például a paprikát.

A talajban telelnek át báb formában. Évente három nemzedékük fejlődik ki, májustól októberig. Az első nemzedék május második felétől jelenik meg. Ilyenkor a fóliás paradicsomot és a nagyon korai szabadföldi állományt támadja meg.

A második (július végi), valamint a harmadik (szeptember eleji) nemzedékük már jóval tömegesebb, ezért a kártevésük is súlyosabb. A lepkék megjelenését követően néhányan már nappal lerakják tojásaikat, amelyek kb. egy hét alatt kikelnek. Egy-egy lepke több ezer tojást rak le.

Hogyan védekezzünk?

A gyapottok-bagolylepke lárvái (hernyók) elleni hatásos védekezés nehéz feladat. A tojásból kikelt lárvák hamarosan berágják magukat a számukra védelmet jelentő termés belsejébe, azt a kifejlődésükig gyakorlatilag nem hagyják el.

A védekezés hatásosságát alapvetően meghatározza a kezelések időben történő elvégzése. Ugyanis, ha akkor kezdjük a permetezést, amikor már láthatóak a termésen a lyukak - elkéstünk. Hisz ez már a kifejlett hernyók kijárata a termésből a kártételüket már elvégezték. A “bejáratnál" kell őket megfogni, amikor még nem tudnak kárt okozni, s a rovarölőszerekre is jóval érzékenyebbek.

A fiatal lárvák ellen a piretroid hatóanyagú készítmények (Karate, Judó, Decis, Sherpa, Chinetrin, Ripcord, stb.) hatásosak, amennyiben a növényvédőszerrel még a növénybe hatolás előtt találkoznak. Ha már berágták magukat a termésbe, az ellenük való vegyszeres védekezés gyakorlatilag eredménytelen. Tehát hatásos védekezéshez a veszélyeztetett időszakban rendszeresen, legalább hetente kell permetezni az állományt, hogy a folyamatosan kikelő lárvákat biztosan elpusztítsuk, és megakadályozzuk a termésbe történő behatolásukat.

Gál István
szaktanácsadó
Terra Dei Alapítvány

Forrás: Kárpátinfo hetilap
2004-06-30 12:35:16

 

Kapcsolódó képgaléria: Gyapottok bagolylepke

Letölthető dokumentumok:

« vissza

Időpont foglalás

 

Időpont foglalás ›
A foglaláshoz regisztráció szükséges.
Regisztráció ›
Ha már regisztrált, az oldal tetején található link segítségével beléphet.
Az orvos válaszol
Tegye fel kérdését - írásban válaszolunk Önnek Kérdezzen Ön is! ›
Mennyire tetszenek Önnek a megújult Citymed oldalak?